ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Το αδιαχώρητο επικρατεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, όπου εξακολουθούν να συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ξανανοίξουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το ευρωπαϊκό όνειρο.
Η ελπίδα αυτή «αναζωπυρώνεται» κατά διαστήματα χάρη στην ύποπτη δράση επιτηδείων που διαρρέουν ανυπόστατες φήμες ότι δήθεν επίκειται άνοιγμα των συνόρων τις επόμενες ώρες ή μέρες.
Νέα σύγχυση προκλήθηκε χθες το πρωί από την ανάρτηση σε πίνακα ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves» (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη.
Το ύποπτο έγγραφο στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά στο μεταξύ δημιούργησε αναστάτωση καθώς μερικοί πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν από την Αλβανία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ορισμένοι, μάλιστα, όπως η Ντοά από τη Συρία άρχισαν να ψάχνουν πού είναι αναρτημένο αυτό το χαρτί καθώς, όπως έλεγαν, «κάποιοι μας είπαν πως τα σύνορα είναι ανοιχτά προς την Αλβανία και μπορούμε να περάσουμε».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά σημειώνεται ότι με τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ να είναι κλειστά, «οι πρόσφυγες που πηγαίνουν στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να δοκιμάσουν εναλλακτικές της βαλκανικής οδού διαδρομές».
Στη συνέχεια επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας με τα ορεινά τοπία είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς προετοιμάζεται η Αλβανία για την υποδοχή προσφύγων, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ένας πρόσφυγας εάν βρεθεί στην Αλβανία.
Μετά το κομφούζιο, ο σχετικός σύνδεσμος απομακρύνθηκε και από στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» προκειμένου «να μην υπάρξει παρερμηνεία», όπως διευκρίνισε ο Ματ Αμπούντ από το ειδησεογραφικό πρότζεκτ.
Την ίδια ώρα, ένα ακόμη έγγραφο-προβοκάτσια έκανε την εμφάνισή του στον καταυλισμό. Μετά το φυλλάδιο και το χάρτη που μοιράστηκε στην Ειδομένη για το πώς να περάσουν οι πρόσφυγες παράνομα στα Σκόπια, το νέο κείμενο γραμμένο στην αραβική γλώσσα τους ενημέρωνε πώς να περάσουν στην Αυστρία. Συγκεκριμένα, τους προέτρεπε να φύγουν από την Ελλάδα και μέσω Μαυροβουνίου και Κροατίας να περάσουν στην Αυστρία.
Όλα αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα δυσχεραίνουν το έτσι κι αλλιώς δύσκολο εγχείρημα της κυβέρνησης να εκκενώσει την πολύπαθη Ειδομένη και να πείσει τους 13.000 πρόσφυγες να εγκαταλείψουν –σταδιακά έστω- την περιοχή.
Οι αρχές αναζητούν τα άτομα ή τα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων και παράλληλα υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
«Η ανεύθυνη φημολογία και η παραπληροφόρηση σε ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση και σε συνθήκες κακουχίας, όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί. Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι.
Τέτοιες φήμες σε απελπισμένους ανθρώπους μεταδίδονται όπως η φωτιά στα ξερόχορτα. Ανάμεσα σε εκείνους που τις διαδίδουν μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν, οι οποίοι όμως επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και, ως ένα βαθμό, παιχνίδια εις βάρος της χώρας.
Ζητάμε από αλληλέγγυους, εθελοντές και ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατεύονται οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση και από επικίνδυνες καταστάσεις σαν αυτή που είδαμε προ δύο εβδομάδων, όταν ένα μεγάλο πλήθος πέρασε μέσα από ποτάμια τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Για αυτή την περίπτωση μάλιστα γίνεται έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αρχών και των ΜΚΟ, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δέχονται να μετακινηθούν προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας, ειδικά τώρα που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και η διαβίωσή τους έχει γίνει ελαφρώς πιο ανώδυνη.
Οι περισσότεροι μάλιστα παραμένουν πεισματικά εκεί, υπό τον φόβο ότι θα χάσουν τη σειρά προτεραιότητα τους σε πιθανό άνοιγμα των συνόρων, αν αποχωρήσουν έστω και για λίγες ημέρες.
Το τελευταίο τριήμερο μόλις 800 άτομα από τον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ έχουν μετεγκατασταθεί οικειοθελώς σε κέντρα φιλοξενίας της χώρας.
Ακόμα ένα λεωφορείο με 38 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες Σύρων και Ιρακινών έφτασε χθες στην Πιερία από την Ειδομένη.
Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο γήπεδο της Νέας Χράνης, όπου έχει δημιουργηθεί χώρος για τη φιλοξενία τους. Εκεί βρίσκονται άλλοι 153, ενώ στο Χτήμα Ηρακλή, που βρίσκεται στο 13ο χιλιόμετρο Κατερίνης – Ελασσόνας διαμένουν ήδη 70 άτομα και στο Κάμπινγκ Νηρέας άλλα 400.
Εξάλλου, Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων θα δημιουργηθεί στον νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «722» που βρίσκεται στο Δήμο Αλεξάνδρειας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από την Ειδομένη και τον Πειραιά «με πειθώ, ενημέρωση και αξιοπρέπεια». Στο πλαίσιο αυτό, θα αποσταλεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταναστών, ενώ θα στηθεί και μικροφωνική εγκατάσταση μέσω της οποίας θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ανακοινώσεις.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται για ενδέκατη ημέρα ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες που έχουν στήσει μια μεγάλη σκηνή πάνω στις ράγες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα.
Η κατάληψη του σιδηροδρόμου έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην εμπορευματική δραστηριότητα της χώρας, ιδιαίτερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η χρήση εναλλακτικών οδών μέσω Βουλγαρίας καθυστερεί την αποστολή των εμπορευμάτων κατά 1,5 ημέρα και αυξάνει το μεταφορικό κόστος κατά 5.000 – 10.000 ευρώ ανά συρμό.
Η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη είχε παραμείνει τον περασμένο Νοέμβριο αποκλεισμένη από πρόσφυγες και μετανάστες για 25 ημέρες, με αποτέλεσμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μετρήσει απώλειες που ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. ευρώ.
Χθες το μεσημέρι, ομάδα προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε από το ύψος ξενοδοχείου στην περιοχή των Ευζώνων, μετέβη στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ (εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων) με τα πόδια και πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων ενώ μετά από μια ώρα αποχώρησε και τα δύο ρεύματα δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.
Ατελείωτο χάος στον Πειραιά
Όργιο παραπληροφόρησης επικρατεί και στον Πειραιά, όπου ακόμη και χθες κάποιοι διέδιδαν φήμες από στόμα σε στόμα ότι τα σύνορα των Σκοπίων θα ανοίξουν στις 4 Απριλίου και θα ξεκινήσει πάλι η διέλευση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Το λιμάνι ασφυκτιά από τους 5.500 φιλοξενούμενους αλλοδαπούς, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν αυτά τα σενάρια και για αυτό δεν πηγαίνουν στα hot spots. Αντιθέτως, αναζητούν τρόπους να μεταβούν στην Ειδομένη, παρακινούμενοι από τα παιχνίδια των διακινητών και διαφόρων κερδοσκόπων.
Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ και η πέτρινη αποθήκη έχουν γεμίσει εδώ και ένα μήνα και οι σκηνές στον προβλήτα είναι τόσες πολλές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα νούμερα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς το 60% των ανθρώπων στο λιμάνι του Πειραιά είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, σε τρεις εβδομάδες έχουν εξετασθεί 5.888 παιδιά, ενώ δεκάδες από αυτά χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, καθώς αρκετά έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.
Μειωμένες οι ροές
Στο μεταξύ, αισθητά μειωμένες είναι οι προσφυγικές ροές που φτάνουν από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου και από εκεί στο λιμάνι του Πειραιά.
Χθες το πρωί το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο.
Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι προσφυγικές ροές και προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όλο το περασμένο τριήμερο έφτασαν από τα τουρκικά παράλια μόλις 292 πρόσφυγες σε έξι περιστατικά σε Λέσβο, Κω και Σάμο.
Συνολικά την τελευταία εβδομάδα (21-28/3) σε ελληνικά νησιά αποβιβάστηκαν 503 πρόσφυγες, σε 11 περιστατικά που διαχειρίστηκε το Λιμενικό, ενώ συνελήφθησαν έξι διακινητές.
«Πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
«Οι ροές έχουν πέσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες, και δεν μιλώ για τις προηγούμενες μέρες που είχε άσχημο καιρό, αλλά για χθες και προχθές που ο καιρός δεν ήταν κακός» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
«Είναι πολύ μικροί οι ρυθμοί. Δεν έχει αρχίσει όμως να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα αρχίσει μάλλον την επόμενη βδομάδα και εκεί θα φανεί κατά πόσο η Τουρκία σέβεται αυτά που υποσχέθηκε ή όχι. Είμαι γενικά επιφυλακτικός, αλλά πιστεύω ότι είναι καιρός η συμφωνία να εφαρμοστεί» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.
Όπως σημείωσε, «δεν είναι τυχαίες οι ροές που έρχονται από την Τουρκία, η οποία μπορεί να ελέγξει τις ροές αυτές κι αυτό φαίνεται ακριβώς από τη μείωση αυτών των ημερών. Είναι πιστεύω μία ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας, η οποία ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντά της».
Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά υπό περιορισμό 1588 αλλοδαποί, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189. Συνολικά στα νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4.289 πρόσφυγες ενώ σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 50.146.
Σκόπια: Κλείνουν τα σύνορα μέχρι τα τέλη του έτους
Την παράταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης αποφάσισε χθες η Βουλή της ΠΓΔΜ.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως τα Σκόπια δεν σκοπεύουν να ξανανοίξουν τα σύνορά τους πριν το 2017.
Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.
Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο.
Κατά της παράτασης του μέτρου τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Διαβάστε επίσης: Απλώνουν τα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα