ΑΑΔΕ: 22% πάνω από τον στόχο τα έσοδα του Απριλίου!

12
ΑΑΔΕ: 22% πάνω από τον στόχο τα έσοδα του Απριλίου!

Θεαματική υπέρβαση στα έσοδα του Απριλίου, δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που παρουσιάστηκαν υψηλότερα των στόχων του προϋπολογισμού (3,3 δις ευρώ), κατά 22,23%.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, δείχνει ότι υπάρχουν οι βάσεις για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής Οικονομίας, αλλά από την άλλη πως συνεχίζεται η υψηλή φορολόγηση μία ήδη «ταλαιπωρημένης» φορολογικής βάσης. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, συνεχίζεται η σημαντική υπέρβαση του στόχου για την αποπληρωμή των επιστροφών φόρου.  Συγκεκριμένα, με βάση τα οριστικά στοιχεία, τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,041 δις ευρώ, υπερβαίνοντας Παράλληλα, δόθηκαν επιστροφές 248 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 14,81% του στόχου των 216 εκ. ευρώ.  

Συγκεκριμένα, συ΄μφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,793 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 22,75% του στόχου των 3,090 δισ. ευρώ. 

Κατόπιν αυτού, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα προ επιστροφών κινήθηκαν οριακά πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού (+0,17%), οι επιστροφές κατά 29,04% πάνω από το στόχο και τα έσοδα μετά από τις επιστροφές, κατά 1,75% χαμηλότερα του στόχου. 

Στους ακόλουθους πίνακες, παρουσιάζεται η πορεία των εσόδων σε Δ.Ο.Υ. και Τελωνεία, τον Απρίλιο και το Τετράμηνο (στοιχεία σε χιλιάδες ευρώ):

121

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η  υστέρηση στα τελωνειακά έσοδα. Από την υπηρεσίας όμως, επισημαίνουν ότι είναι υψηλότερα του πρώτου τετραμήνου 2016 κατά 4,45%, οφείλεται στα καπνικά προϊόντα, τα οποία εμφανίζουν μείωση, λόγω της αποθεματοποίησης, που έγινε το 2016 (σε αναμονή των αυξήσεων των συντελεστών φορολογίας). Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα αναστραφεί τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο ομαλοποίησης της αγοράς.