Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
• Το σημαντικότερο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τις πρόωρες εκλογές είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής το 2007 πήγε σε εκλογές με τη μισή Ελλάδα να καίγεται και με πάνω από 60 νεκρούς κι όμως, τις κέρδισε
Οι πυρκαγιές του Αυγούστου «καίνε» πολλά απο τα σχέδια του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, αυτό όμως δεν έβγαλε από το τραπέζι το βασικό σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με το βασικό επιχείρημα οτι όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα σε όλα τα επίπεδα, το οικονομικό, το κοινωνικό και το πολιτικό. Φυσικά αυτή η άποψη δεν έχει μόνο οπαδούς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει και πολέμιους. Που υποστηρίζουν οτι η κυβέρνηση οπως έχουν τα πράγματα καλύτερα να πάει ως το τέλος της θητείας της.
Ήταν αρκετοί αυτοί που υποστήριζαν οτι απο το τέλος Αυγούστου (25-28) έως τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου (2-3) μπαίνουμε στην περίοδο που ο πρωθυπουργός θα ρίξει την ζαριά προκηρύσσοντας εκλογές. Και αυτό γιατί παρα την συνέχιση της πανδημίας, ο εμβολιασμός πάει καλύτερα και η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη. Ηρθαν όμως οι πυρκαγιές για να ανατρέψουν και πάλι τα δεδομένα. Τουλάχιστον τα χρονικά όρια μέσα στα οποία θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθεί σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές.
Οι πολιτικές εξελίξεις πάνε φθινόπωρο
Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να ασχοληθεί αυτή την ώρα με την επούλωση των πληγών που άφησαν οι φλόγες σε Βόρειο Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. Όποιες αποφάσεις, έπονται από αυτό το πρώτιστο καθήκον. Άλλωστε ακόμη δεν έχουν σβήσει όλες οι φωτιές και ο κίνδυνος των αναζωπυρωσεων παραμονεύει κάθε ώρα. Χωρίς να ξεχνάμε οτι το θέμα κορωνοϊός επίσης δεν έχει τελειώσει. Ήταν τόσο έντονη η καταστροφή από τις πυρκαγιές, που και το θέμα αυτό έπεσε σε δεύτερη μοίρα. Όμως η έξαρση των κρουσμάτων δημιουργεί ακόμη πολυπλοκότερο συνδυασμό, τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αν επιλέξει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Γι’ αυτό ακριβώς θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε προσφύγει στις κάλπες με όποιο επιχείρημα.
Η καθυστέρηση λοιπόν των όποιων εξελίξεων και αποφάσεων είναι το αναμενόμενο. Φάνηκε μάλιστα και από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέβαλε και στο κόμμα του ήπια ρητορική και τακτική. Δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων στη βάση των φυσικών καταστροφών, είπε ο Τσίπρας και το έδειξε παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Ο δε πρωθυπουργός, είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο οτι δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις «γενικόλογες» προτάσεις Τσίπρα οι οποίες είναι καλοδεχούμενες. Και τα δύο μεγάλα κόμματα καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, μία συζήτηση που κρατά πάντα σε εγρήγορση και εεπίπλαστη έστω συσπείρωση τα κόμματα εξουσίας.
Τα 4+1 επιχειρηματα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες
Πυρκαγιές και κορωνοϊός ανατρέπουν λοιπόν τα χρονικά δεδομένα των κρίσιμων αποφάσεων. Συγχρόνως όμως πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την κυβέρνηση. Γιατί αυξάνουν τις αντιδράσεις, την δυσαρέσκεια, τον θυμό και τελικώς την αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πρωτοκαθεδρία του Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα, έδειχναν ήδη και τα προβλήματα. Την δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς σε μεγάλα θέματα, κυρίως για την πανδημία, αλλά και την οικονομία.
Μετά τις πυρκαγιές η εικόνα αυτή θα είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για την κυβέρνηση. Έρχονται λοιπόν και πάλι οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο χρόνος για την κυβέρνηση είναι ακόμη μικρότερος. Ότι επείγει πλέον να πάμε σε πρόωρες εκλογές, τωρα που η ΝΔ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα και με κάποιο σεβαστή διαφορά ακόμη και με το σύστημα της Απλής Αναλογικής. Έτσι θα έχει προβάδισμα και στις επαναληπτικές που θα γίνουν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει μπόνους εδρων για το πρώτο κόμμα.
Το επόμενο επιχείρημα είναι πως η ΝΔ θα κερδίσει έτσι επιπλέον χρόνια στην εξουσία, άρα θα μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να διαχειριστεί και τα 32 δισ. ευρώ της ενίσχυσης λόγω πανδημίας και τα χρήματα του 7ετους ΕΣΠΑ (όλα μαζί αναμένεται να φτάσουν στα 70 δισ.).
Υπάρχει και ένα ακόμη επιχείρημα που αφορά στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης. Και αυτό είναι η δυσαρέσκεια που έχει δημιουργήσει ήδη το επιτελικό κράτος. Ακόμη και η τελευταία επιλογή, του 74χρονου Σταύρου Μπένου για την αποκατάσταση της καταστροφής, δείχνει οτι ο Κ. Μητσοτάκης στηρίζεται στο σημιτικό στρατόπεδο. Οι αρμοδιότητες του επιτελικού κράτους έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα υπουργούς και αλλους κυβερνητικούς παράγοντες, όπως και το ίδιο το κόμμα της ΝΔ. Η δυσαρέσκεια όσο περνά ο καιρός γίνεται ορατή και μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα προλάβει και αυτό το μέτωπο, πριν εκδηλωθεί και γίνει εσωτερικός «αντίπαλος».
Το τέταρτο επιχείρημα αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισχυρό κεντρικό μήνυμα, ο Τσίπρας καθυστερεί λόγω των εσωτερικών αντιφάσεων και αντιρρήσεων της «αριστερής πτέρυγας». Φαίνονται όλα αυτα και στις δημοσκοπήσεις. Η όποια δυσαρέσκεια για επιμέρους ζητήματα δεν φουσκώνουν τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να υπάρξει «αιφνιδιασμός» με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Υπάρχει και το ειδικό επιχείρημα που σχετίζεται με τις πυρκαγιές. Θέματα φυσικών καταστροφών είναι περιφερειακά και οχι τα κεντρικά όπως η οικονομία. Ο Κώστας Καραμανλής πήγε το 2007 σε εκλογές με την μισή Ελλάδα να καίγεται και με πάνω απο 40 νεκρούς. Και όμως, τις κέρδισε.
Αν λοιπόν η ΝΔ πάει σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας, θα έχει να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, μαζί και την συσσωρευμένη απο την 4ετία δυσαρέσκεια. Επίσης θα έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική δυσπραγία των εξαιρετικά πολλών Ελλήνων. Με τα δημόσια οικονομικά να έχουν επιστρέψει στους αυστηρούς κανόνες της ανυπαρξίας ελλειμμάτων και στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα για τρία χρόνια επιπλέον.
Οι αισιόδοξοι υποστηρικτές της υπεροχής της ΝΔ
Το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχει φυσικα και πολέμιους και μάλιστα στον πολύ σκληρό πυρήνα του επιτελικού κράτους. Το βασικό επιχείρημα είναι το… χρήμα.
Η κυβέρνηση έχει να μοιράσει χρήμα, έστω και αν αυτό δοθεί κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες επιπλέον κρίνονται βιώσιμες απο τις Τράπεζες. Το κράτος επίσης με κάποιες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές θα μοιράσει χρήματα χωρίς ποτέ να εγκαταλειφθεί και η τακτική των υποσχέσεων για τα μικρά καθημερινά ρουσφέτια. Οι εκλογές κρίνονται από το χρήμα απο την ελπίδα των πολιτών ότι τελικώς και αυτοί θα πάρουν κάτι. Το επόμενο διάστημα θα γίνει και μία προσπάθεια να εμφανιστεί η αρχή κάποιων επενδύσεων, στις οποίες στηρίζεται θεωρητικά και ουσιαστικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Πολύ ωμά, η ΝΔ πρέπει να μοιράσει το χρήμα στην 4ετία, χωρίς να διακινδυνέψει συγκυβερνήσεις κ.λπ., ή και να χάσει τις εκλογές. Το χρήμα θα καθορίσει τις εξελίξεις και στην επόμενη 4ετία.