Σοκ προκαλούν τα νούμερα της φτώχειας στην Ελλάδα! – Ακραία η φτώχεια στην Ελλάδα!
Ακραία φτωχοποίηση και εξαθλίωση των πιο αδύναμων οικονομικά ομάδων, είναι η «προίκα» των μνημονίων! Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει νέα Πανευρωπαϊκή έρευνα για τη φτώχεια του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) που δείχνει ότι μετά την καταστροφική 8ετία (2008-2015), η Ελλάδα, έχει «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» της φτώχειας, πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά, όσο οι δανειστές συνέχιζαν να επιβάλουν σκληρά μέτρα, ακραίας λιτότητας! Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα, αυξήθηκε περισσότερο από 40%, ενώ την ίδια περίοδο, στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 28% (η Κύπρος είχε μόνο ένα μνημόνιο).
Οι πολιτικές που ακολούθησε η Ευρώπη από το 2000 και μετά ήταν τυφλές και αντιπαραγωγικές. Άφησαν την ευρωπαϊκή Οικονομία, απροστάτευτη απέναντι στην Οικονομική κρίση του 2008, που όταν χτύπησε, γκρέμισε όλα τα μέτρα προστασίας και εξαφάνισε την μεσαία τάξη. Στην συνέχεια, ακολούθησαν οι σπασμωδικές κινήσεις αντιμετώπισης της, που έσπρωξαν βίαια τις πιο αδύναμες οικονομικές ομάδες, κάτω από τα όρια της φτώχειας, στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με την έρευνα είναι η Πορτογαλία όπου τα τελευταία οκτώ χρόνια μειώθηκε η φτώχεια κατά 4,8%, σε όλες τις υπόλοιπες χωρίς της κρίσης η φτώχεια αυξήθηκε.
Χειρότερες επιδόσεις από όλες τις χώρες, έχει η Ελλάδα, όπου το «φάρμακο» των μέτρων που έφεραν οι δανειστές, αποδείχθηκε «φαρμάκι» και γιγάντωσε την φτώχεια κατά 41,5%. Στην μαύρη λίστα της φτώχειας, ακολουθούν η Κύπρος και η Ιρλανδία με 28%, η Ιταλία με 11% και η Ισπανία με 18%. Στη Βουλγαρία που το επίπεδο διαβίωσης ήταν πολύ χαμηλό, η φτώχεια μειώθηκε κατά 24,3%, ενώ όπως σε όλα τα άλλα, και εδώ, η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε την ηγετική της θέση για να μειώσει την φτώχεια κατά 7,5%.
Η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη φτώχεια του ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW δεν εξάγει τα συμπεράσματά της μόνο βάσει του εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ όποιος αμείβεται με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος απειλείται από τη φτώχεια. Σημαντικό ρόλο για τους ερευνητές στην Κολωνία έπαιξαν και άλλοι παράμετροι που σχετίζονται με βασικές υλικές ανάγκες, όπως η αδυναμία καταβολής ενοικίου, η αδυναμία να κάνει κάποιος διακοπές, ακόμα και η κατοχή αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτός ήταν και ο λόγος που το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο έχει δημιουργήσει τον αποκαλούμενο «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας», ο οποίος ανάγεται στον ινδό οικονομολόγο και φιλόσοφο Αμάρτυα Σεν. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη εκτός από το εισόδημα και τη στέρηση υλικών αγαθών, τους παράγοντες υποαπασχόληση, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, τις επιπτώσεις διαμονής σε υποβαθμισμένες περιοχές και τέλος, τους περιορισμούς που σχετίζονται με την υγεία.
Οι τελευταίοι των τελευταίων
Στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις μαζί με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, όπου -όπως σημειώνεται πιο πάνω- καταγράφηκε σημαντική μείωση της φτώχειας.
Ο ευημερών Βορράς
Και σε αυτή την έρευνα, φαίνεται ξεκάθαρα το «χάσμα» που χωρίζει τον ευρωπαϊκό Βορρά από το Νότο. Στην πρώτη τριάδα, με τη λιγότερη φτώχεια, βρίσκονται Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία και Φιλανδία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της φτώχειας την τελευταία οκταετία καταγράφηκε στην Πολωνία με 31%. Την ώρα που οι χώρες του Νότου, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις, στον δρόμο της φτωχοποίησης, που έχει χαράξει η Κομισιόν και η Καγκελάριος Μέρκελ, ο Βορράς, ζει ιστορικά υψηλά κερδοφορίας και χαμηλά, σε ανεργία και φτώχεια.
Οι άνεργοι στην «πρέσα» της φτωχοποιήσεις
Τέλος, μετά από πολύμηνη έρευνα, το γερμανικό ινστιτούτο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο κύρια εργαλεία αντιμετώπισης της φτώχειας είναι η εργασία και η εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, όσοι είναι άνεργοι και έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διολισθήσουν στη φτώχεια.
ΕΚΤ: Τα ελληνικά νοικοκυριά, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους!
Παράλληλα, έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση και κατανάλωση των νοικοκυριών, αποκαλύπτει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, έχουν μεγάλο χρέος, έχουν φτάσει στα όριά τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Αν και οι Έλληνες κατά κύριο λόγο, ζουν σε δικό τους σπίτι και έχουν αυτοκίνητο, οι τραπεζικές καταθέσεις τους είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλές, και δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη που μαζεύτηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων!
Πάνω από 15.000 ευρώ, χρωστάει το μέσο νοικοκυριό!
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, είχε συσσωρεύσει χρέος 15,1 χιλιάδες ευρώ. Όσοι είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο, είχαν χρεωθεί με 43,7 χιλιάδες ευρώ και όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με 4,6 χιλιάδες ευρώ. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των νοικοκυριών με τραπεζικό χρέος σε 27,1% (42,4% στην Ευρωζώνη), με ανάλογη μείωση και του υπολοίπου του δανείου, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, είτε στεγαστικών είτε καταναλωτικών, περιορίσθηκαν σημαντικά ή και εκμηδενίστηκαν.
Το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, πνίγει τα νοικοκυριά!
Το 2014, το μέσο χρέος του ελληνικού νοικοκυριού, ανερχόταν σε 12,1 χιλιάδες ευρώ, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο νοικοκυριό επιβαρύνεται με χρέος 28,2 χιλιάδες ευρώ. Στην Ελλάδα, ο λόγος χρέους προς εισόδημα είναι 53,3%, πολύ χαμηλότερος από την Ιρλανδίας (102,1%), την Ισπανίας(141,8%), την Πορτογαλία (198,5%), την Ολλανδία (177,1%) και την Κύπρο (251%). Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο του Δελτίο, τα ελληνικά νοικοκυριά κατά κανόνα δεν είναι υπερχρεωμένα, αν και συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και η ρευστότητα τους είναι πολύ πιο συμπιεσμένη, σε σχέση με τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη.