4 σενάρια τρόμου: Ποια είναι η πιθανότερη αιτία της συντριβής του ρωσικού Airbus (Φωτογραφίες)

Συγκλονισμένη είναι η υφήλιος από τη νέα αεροπορική τραγωδία που γράφτηκε με τα πλέον μελανά χρώματα στη χερσόνησο του Σινά και παρέσυρε στο θάνατο τους 217 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα της πτήσης KGL9268.

Πριν ακόμα κατακάτσει ο κουρνιαχτός, χιλιάδες ερωτήματα επιζητούν απάντηση ενώ οι 224 ψυχές απαιτούν δικαίωση.

Αεροσκάφος τύπου Αirbus321, της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, με έδρα τη Σιβηρία, που χρησιμοποιεί και το όνομα Metrojet, απογειώθηκε για να εκτελέσει πτήση από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, προς την Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, το αεροσκάφος «χάθηκε» από τα ραντάρ περίπου 25 λεπτά μετά την απογείωσή της και χρειάστηκαν ώρες για να διαπιστωθεί ότι κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τμήματα του αεροσκάφους και απανθρακωμένα πτώματα σε έναν κύκλο με ακτίνα 8 χιλιομέτρων κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δείχνει ότι το αεροσκάφος Airbus A321 δεν κατέπεσε ακέραιο, αλλά διαλύθηκε ή εξερράγη εν πτήσει.

13.jpg

Οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο της τραγωδίας και η σχετική περίμετρος επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού της Αιγύπτου μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί των επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος. Παθολόγος από το κεντρικό νεκροτομείου του Καΐρου δήλωσε στην Telegraph ότι τα θύματα έχουν απανθρακωθεί πέραν αναγνώρισης. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι σοροί αναμένεται να επαναπατριστούν σήμερα.

Τα διεθνή ΜΜΕ και τα Social Media, που κυριαρχούν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα μεγάλα γεγονότα, υποδέχτηκαν πολύ μουδιασμένα το νέο αεροπορικό δυστύχημα, αποτυπώνοντας το μέγεθος της τραγωδίας.

«Θεέ μου, στη λίστα επιβατών βρίσκεται παιδί 10 μηνών», “τουιτάρει” γνωστός Ρώσος δημοσιογράφος, λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση του απευκταίου.

14.jpg

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί και οι ειδικοί εξετάζουν τα συντρίμμια, στον τόπο της τραγωδίας. Στο μεταξύ τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τα πιθανότερα σενάρια για το τί ακριβώς συνέβη στο μοιραίο Airbus από την απογείωσή του έως και τη συντριβή.

Με τα, μέχρι στιγμής, δεδομένα τα επικρατέστερα σενάρια είναι τέσσερα αλλά εξίσου τραγικά.

1) Κατάρριψη από αντιαεροπορικά πυρά

Αναμφίβολα φάνταζε ως το πιθανότερο σενάριο μετά την άτυπη «ανάληψη ευθύνης» από τους τζιχαντιστές, μέσω Twitter, λίγες στιγμές μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Επί της ουσίας πρόκειται για ομάδες τζιχαντιστών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος αλλά δραστηριοποιούνται ως ανεξάρτητες «αγέλες» στην περιοχή της χερσονήσου του Σινά.

Όμως, οι αναλυτές ασφαλείας το απορρίπτουν. Βέβαια, για να απορριφθεί απόλυτα μία πιθανότατα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η λεπτομερής εξέταση στα συντρίμμια.

Η επιχειρηματολογία όσων διαφωνούν εδράζεται κυρίως στα αντιαεροπορικά συστήματα και μέσα που διαθέτουν οι τζιχαντιστές, ειδικά στη χερσόνησο του Σινά. Αν συνυπολογίσει κανείς πως το ύψος στο οποίο πετούσε το Airbus «απαιτεί» σύγχρονο εκτοξευτή βλημάτων εδάφους-αέρος για να το προσβάλει, τότε το σενάριο καθίσταται λιγότερο πιθανό.

Για να γίνει κατανοητό, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι σουνίτες ισλαμιστές να έχουν στην κατοχή τους αντιαεροπορικό σύστημα αντίστοιχο του αυτοκινούμενου BUK  που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines (πτήση MH17) το καλοκαίρι του 2014 στην Ουκρανία.

Ακόμα, οι αναλυτές αμφισβητούν τη λογική μίας τέτοιας κίνησης από τζιχαντιστές του Σινά, με την οποία θα διακινδύνευαν διεθνή αντίποινα, την ώρα που κύριο μέλημά τους είναι η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Αιγύπτου.

2) Έκρηξη εν πτήσει

Έως τώρα δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ώστε να καταστεί πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν: Θα μπορούσε βομβιστής αυτοκτονίας να τρυπώσει με εκρηκτικά στο αεροσκάφος και να προκαλέσει έκρηξη εν πτήσει; Πώς θα παρέκαμπτε τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ερλ Σέιχ, από το οποίο απογειώθηκε το Airbus; Όπως και να έχει, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα να συνέβη κάτι τέτοιο.

«Οι πρώτες αναφορές λένε ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και αυτό συνιστά ότι κάτι καταστροφικό συνέβη και όχι ότι υπήρχε μηχανικό πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στο BBC ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, διευθυντής του ινστιτούτου Royal United Services. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο της βόμβας, παρά του πλήγματος με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το έδαφος.

15.jpg

3) Πρόβλημα τεχνικής φύσης

Ευθύς εξ’αρχής ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου έθεσε ως πιθανότερη αιτία της συντριβής ένα ενδεχόμενο μηχανικό ή τεχνικό πρόβλημα στο Airbus. Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Αερομεταφορών της χώρας, Χοσάμ Καμάλ, έσπευσε να τον διαψεύσει υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει σοβαρή ένδειξη οποιουδήποτε προβλήματος στην πτήση.

Ουσιαστικά διέψευσε τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πως ο πιλότος είχε αιτηθεί άδεια για να κάνει αναγκαστική προσγείωση, επειδή υπήρχε κάποιο τεχνικό ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγος του συγκυβερνήτη της πτήσης, Σεργκέι Τρουκάτσεφ, δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο NTV ότι γνώριζε πως υπήρχαν προβλήματα.  Σύμφωνα με την ίδια, ο σύζυγός της είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση του συγκεκριμένου αεροπλάνου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την κόρη του πριν από την απογείωση της μοιραίας πτήσης, ενώ μερίδα των ΜΜΕ αναπαράγει πως η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

4) Ανθρώπινο λάθος

Ο πιλότος του Airbus Βαλερί Νεμόφ, είχε πάνω από 12.000 πτήσης στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων 3.860 ώρες με το συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνο. Τα βιογραφικά των μελών του πληρώματος φαίνονται «καθαρά», συνεπώς, δεν  υπάρχει λόγος να υποπτευθούν ότι ένα ανθρώπινο λάθος προκάλεσε τη συντριβή, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τις ρωσικές εισαγγελικές Αρχές, τα μέλη του πληρώματος είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις πρόσφατα και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας, ενώ είχαν κριθεί ικανοί για πτήση, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές.

Αξιωματικός εδάφους, που εξέτασε το ρωσικό αεροσκάφος πριν από την απογείωση, έσπευσε να δηλώσει ότι το Airbus φαινόταν σε καλή κατάσταση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο αεροπλάνο είχε αντιμετωπίσει προβλήματα φέτος, το Μάρτιο, μία φορά όταν δεν κατέβηκαν οι τροχοί για την προσγείωση και μία ακόμη όταν υπήρξε ζήτημα με τον εξοπλισμό στο πιλοτήριο.

Παραμένουν καθηλωμένα όλα τα Airbus A321 της εταιρείας

Παράλληλα, η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσε στην εταιρεία Kogalymavia, της οποίας ήταν η μοιραία πτήση, να χρησιμοποιεί τα Airbus A321 του στόλου της, μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής στο Σινά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Βέβαια, εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο RIA, ανέφερε ότι δεν έχουν λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.

Σε “αποκλεισμό” ο εναέριος χώρος της χερσονήσου

Αμέσως μετά τη νέα τραγωδία πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει πως παύουν να πετούν πάνω από το βόρειο και κεντρικό Σινά.

Εκπρόσωπος της EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik σήμερα πως οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ίδια, αποφάσισαν να μην περνούν πάνω από την περιοχή, κατόπιν σχετικής προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.

Ακόμα, η Emirates, η Air France και η Lufthansa επίσης σταμάτησαν τις πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, ενώ τη σχετική τροποποίηση στα δρομολόγιά τους κάνουν για προληπτικούς λόγους και οι Air Arabia και flydubai.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή