300 δισεκατομμύρια ευρώ απαιτεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς

Ρηματική Διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο

Για πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ χρέος που φτάνει σχεδόν τα 300 δις ευρώ, είναι ζωντανό και νομικώς διεκδικήσιμο! Ιστορική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία, για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Μπορεί στα χρόνια των μνημονίων, ο κύριος Σόιμπλε να απαιτούσε βάρβαρους όρους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους δανειστές, όμως τώρα, οι Γερμανοί καλούνται να απαντήσουν για το χρέος της ντροπής.

Κατά καιρούς, υπήρξαν υποκινούμενες φωνές που έκαναν λόγο για θέμα που έχει κλείσει. Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Η Ελλάδα, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, και τώρα έχουν δρομολογηθεί σειρά κινήσεων για να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και οι απόγονοι όσων έφεραν τον εφιάλτη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, να πληρώσουν για τις φρικαλεότητες που έχουν στοιχειώσει τις σελίδες της Ιστορίας.

Το Βερολίνο και όσοι βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής του, απορρίπτουν τις ελληνικές διεκδικήσεις, υποστηρίζοντας πως το θέμα έληξε με τις συμφωνίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μπορεί ν’ ανοίξει ποτέ ξανά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής, οι αποζημιώσεις αφορούν αποζημιώσεις για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 9.189.270.837 ευρώ. Για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στη βάση της Συνδιάσκεψης των Παρισίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχονται στα 309.498.827.179,51 ευρώ. Ποσό, που δεν περιλαμβάνει το κατοχικό δάνειο.

Σε μία εναλλακτική προσέγγιση με βάσει το αρχειακό υλικό, το ΓΛΚ εκτιμά ότι οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 171.442.057.838 ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται και 10.344.859.092 ευρώ για το κατοχικό δάνειο. Το υπόλοιπο ποσό, αφορά τις αποθετικές ζημίες 33.873.928.462 ευρώ την απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος στα 53.886.160.462 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική οφειλή ανέρχεται στα 269.547.005.854 ευρώ. Αν προστεθούν και οι απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών από πολεμικές ενέργειες (22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους) και τα θύματα της Κατοχής, τότε το ποσό ανεβαίνει σημαντικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη Βουλή, ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Όπως είπε, «δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν» και ότι «αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Επιπρόσθετα επεσήμανε πως μετά τη συνεδρίαση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο με τις ακριβείς αξιώσεις της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτός από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την γερμανική περιουσία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το θέμα που συζητάμε σήμερα δεν αφορά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα μεγάλης σημασίας ζήτημα για την Ελλάδα και τον κόσμο».

Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Πάει πολύ να ακολουθείτε την ίδια τακτική στο ζήτημα των αποζημιώσεων, όπως με τα άλλα ζητήματα. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Ο κ. Σαμαράς πήγαινε εκεί και έλεγε ουδείς αναμάρτητος και ‘γώ βρέθηκα εκεί ως πρώτος πρωθυπουργός που το έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Πάει πολύ να μας ζητάτε και τα ρέστα! Είπα πρωτίστως ηθικό γιατί αυτή είναι σοβαρή γραμμή υποστήριξης».

«Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα δεν έχει νόημα να αναμετρηθώ με πτέρυγες του κοινοβουλίου και ίσως θα έπρεπε αυτό να το είχαν αντιληφθεί όσοι και όσες ανέβηκαν στο βήμα. Να αναμετρηθούμε με την ιστορία. Συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα φασισμού και ναζισμού. Φόρος τιμής στα θύματα του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μπέλτζεκ, εκεί που χάσανε τις ζωές τους χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για μια συνεδρίαση φόρο τιμής στους ήρως του Δεύτερου Παγκοσμίου για να υπερασπιστούν την τιμή τη δική τους και της πατρίδας τους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία με τις ελληνικές αξιώσεις

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε στις αρχές του 2015 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Ρηματική διακοίνωση είναι ρηματική διακοίνωση, όχι σχόλιο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου; Ρηματική διακοίνωση είναι “ανοίγουμε ένα θέμα για το οποίο διεκδικούμε ορισμένα πράγματα”. Όχι να στείλουμε ένα χαρτί που να λέει ότι “λάβαμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα, σας στα κοινοποιούμε”. Αμέσως μετά την ψηφοφορία θα στείλουμε ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας. Με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δράση και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, λέγοντας πως «αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας η Χρυσή Αυγή».

«Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν», σημείωσε.

Απαντώντας στο γιατί δεν αξιοποίησε τις ελληνικές διεκδικήσεις προς τη Γερμανία, ως διαπραγματευτικό μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ο κ. Τσίπρας, τόνισε: «Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι εμάς. Όχι εμένα. Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς. Το αποδείξαμε αυτό».

Ανοιχτό ενδεχόμενο αναγκαστικής εκτέλεσης

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτός από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την γερμανική περιουσία στην Ελλάδα: «Πρέπει όλοι να ομονοήσουμε ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα στις Καλένδες, αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός… και αν χρειαστεί εξισώνοντας τον δικό μας νομικό πολιτισμό με τον ευρωπαϊκό… κατανοείτε τί εννοώ…».

Μητσοτάκης: Θεαματική κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ

«Επί τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς του και είχαμε μια θεαματική κωλοτούμπα στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της συζήτησης του πορίσματος της ειδικής διακομματικής επιτροπής.

«Το πόρισμα της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι επί της ουσίας έργο της Νέας Δημοκρατίας. Η επιτροπή εκείνη δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, λόγω των εκλογών του 2015. Ωστόσο τα συμπεράσματα της επιτροπής Τζαβάρα είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που έχει η Ελληνική Βουλή. Και υιοθετήθηκαν και από τις επόμενες επιτροπές», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Από το 2015, παρά τα μεγάλα λόγια και την επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα απουσίασε από εκείνη την προσπάθεια. Το τελευταίο ουσιαστικό ντοκουμέντο ενεργητικής διεκδίκησης είναι η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2015 στο οποίο περιλαμβάνονται δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου».

Η διεκδίκηση είναι πολιτικά εφικτή και νομικά ανοιχτή, συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννηματά: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για μας είναι ανοιχτό

Θέση υπέρ της ενεργούς διεκδίκησης του τρίπτυχου των γερμανικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου πήρε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το επίμαχο ζήτημα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη υπέγραψε κάθε σταθμό της διεκδίκησης από την Γερμανία, ξεκινώντας από τον Γεώργιο Παπανδρέου και καταλήγοντας στη ρηματική διακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου το 2014.

«Είναι ανιστόρητος κάθε ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων στη. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς! Οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με προσοχή και αποφασιστικότητα με τρόπο ψύχραιμο και τεκμηριωμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε και αυτό το ζήτημα ως αντιπολίτευση για να βρεθεί στην εξουσία. Σήμερα με καθυστέρηση θυμήθηκαν για προεκλογικούς λόγους τις αποζημιώσεις. Προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα για να διαχειριστούν την ήττα τους, που έρχεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθαψε την έκθεση της διακομματικής που ολοκληρώθηκε το ‘16».

Η κ. Γεννηματά τέλος επιτέθηκε και στη ΧΑ, λέγοντας πως είναι θλιβερό, οι νοσταλγοί του ναζισμού να κουνούν το δάχτυλο αντί να κρύβονται.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή