2,4 δις το κέρδος από την επέκταση της σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ξεπερνούν κατά πολύ τα 600 εκατ. ευρώ του τιμήματος, τα έσοδα που αναμένονται να λάβει το Δημόσιο, από την 20ετή παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» ΑΕ, που το διαχειρίζεται. Επίσης, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, 1,47 δις ευρώ έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος και 835 εκατ. ευρώ, από την καταβολή επιπλέον μερισμάτων. Παράλληλα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ταμείο, η ΔΑΑ θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 2,35 δις ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ, έχει κάνει αποδεκτή την προσφορά της εταιρίας, και τώρα ο φάκελος της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τη Βουλή των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, το συνολικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο από τα 600 εκατ. ευρώ, του τιμήματος. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της, ήδη προβλεπόμενης στην Σύμβαση Παραχώρησης, ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης περίπου στο ποσό των 894 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δις ευρώ. Σημειώνεται τέλος, ότι το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά λόγω της επέκτασης και την μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων ποσού περίπου 835 εκατ. ευρώ.
Η βελτιωμένη προσφορά της ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ. Προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς έλαβε υπ’ όψη δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα, λόγω της εκτιμώμενης ανοδικής πορείας της επιβατικής κίνησης και της εν γένει αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού, προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου επέκτασης η ΔΑΑ θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 2,35 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η παράταση της λειτουργίας της ΔΑΑ θα έχει και πολλά άλλα έμμεσα οφέλη, όπως τη διατήρηση και πιθανότατα την αύξηση στις έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και την αύξηση της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας, που συνδέεται με τη λειτουργία της εταιρείας.
Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Eurobank Ergasias & η Lamda Infrastructure Finance ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η Δικηγορική Εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής και η νομική εταιρία Clifford Chance ως νομικοί σύμβουλοι, καθώς και η εταιρία Steer Davies Gleave ως τεχνικός σύμβουλος.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης