20 Μαρτίου – 7 Απριλίου – 22 Μαίου, τα ορόσημα της τελικής συμφωνίας – Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου και ο ρόλος του Washington Group.
Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο ελληνικό στρατόπεδο, θέση που μοιράζονται και οι Βρυξέλες, αν και οι δανειστές παραμένουν συγκρατημένοι, κυρίως λόγω σκληρής γραμμής του ΔΝΤ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, από τις τρείς το μεσημέρι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, με επίκεντρο των συζητήσεων τα εργασιακά και τα επιπλέον μέτρα που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στόχος, κυβέρνησης και δανειστών, η μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία, έως τις το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Το ένα μετά το άλλο, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, πέφτουν στο τραπέζι, ώστε να καλυφθεί σημαντικό μέρος της διαφοράς που χωρίζει τις δύο πλευρές, πριν από τις εννέα το βράδυ, όταν και η διαπραγμάτευση θα σταματήσει, για να πραγματοποιηθεί τη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group(EWG).
Το τηλεραντεβού με τις Βρυξέλλες, αναμένεται να επισημοποιήσει την σημαντική πρόοδο, των τελευταίων ημερών, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, μετά την τηλεδιάσκεψη, κατά τις δέκα ή έντεκα το βράδυ. Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί επίσημο πρόγραμμα, πηγές κοντά στην διαδικασία, εκτίμησαν ότι τα κλιμάκια των θεσμών, θα αποχωρήσουν από την ελληνική πρωτεύουσα, όταν εξαντληθούν τα περιθώρια άμεσης προόδου.
Παρά την διάχυτη αισιοδοξία, η αλήθεια του ημερολογίου, δείχνει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κάτι παραπάνω από επιβεβαίωση της προόδου στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ενώ το επόμενο ραντεβού στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, είναι πολύ κοντά για να έχει προλάβει η ελληνική πλευρά, να υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων του μνημονίου και των επιπλέον μέτρων και αντιμέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ, που έχει προσθέσει στην ατζέντα το Ταμείο. Μπορεί η συμφωνία να έχει επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, αναφορικά με το Staff Level Agreement (SLA), όμως το να περάσουν όλα από την βουλή και έχει πιστοποιηθεί αυτό από τα κλιμάκια των δανειστών, θα μας πάει μέχρι τον Μάιο και το Eurogroup στις 22 του μήνα, στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε θα έχει μεσολαβήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (από την οποία έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση ύψους 3 δις ευρώ) στις 21-23 Απριλίου όπου αναμένονται παρασκηνιακές συναντήσεις και ζυμώσεις, ενδεχομένως και η συνάντηση του άτυπου συμβουλίου Washington Group. Ότι δεν έχει κλείσει ή δεν μπορεί να κλείσει σε Αθήνα και Βρυξέλλες, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), θα είναι θέμα των συζητήσεων που θα έχουν πρόσωπο με πρόσωπο, οι επικεφαλής των Θεσμών.
Αξιοσημείωτο, ότι σε αυτό το επίπεδο, δεν συμμετέχει η Ελλάδα και οι αποφάσεις αυξημένης βαρύτητας θα παρθούν για εμάς χωρίς εμάς.
Στα τρέχοντα, υπάρχει ταύτιση απόψεων Ευρωπαίων και ΔΝΤ για μέτρα 2% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έγινε λόγος για προβλήματα» στα εργασιακά. Αξιωματούχος των Βρυξελλών με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεω εκτίμησε νωρίτερα, ότι θα έχουμε συμφωνία για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, ως τις 20 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «τα μέτρα από το 2019 παραμένουν στο 2%. Τα τεχνικά κλιμάκια συζητούν, αλλά δεν τα βρίσκουν ακόμη και το χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ βρίσκονται πλέον πιο κοντά στο θέμα αυτό, σχεδόν έχουν κοινές θέσεις».
Το κουαρτέτο και συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου, του ΔΝΤ, δεν δέχθηκε τα αντίμετρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι η ελληνική πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού, δεν είχε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα, που συμφωνήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup.
Στα εργασιακά, υπάρχει μία διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, με την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο να κλείσει η συμφωνία.
Επίσης σημαντικό σημείο τριβής, είναι ότι οι δανειστές, επιμένουν στη μείωση των συντάξεων, από το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, αντί για μετά το 2020, που προτείνει η ελληνική πλευρά και αντί για πέντε χρόνια περίοδο προσαρμογής, οι δανειστές θέλουν να γίνει σχεδόν εφάπαξ. Από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα περνούσε από την βουλή και θα είχε τεράστιο κόστος σε πολιτικό κεφάλαιο. Το θέμα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Kυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει της διαπραγμάτευσης, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης (στις 01: 35 το πρωί της Πέμπτης), υπογράμμισε ότι «Συνεχίστηκε και σήμερα η πρόοδος. Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και συζητήθηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα.
«Το EWG θα γίνει με teleconference την Πέμπτη στις 21.00 αφού οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται εδώ», τόνισε για να συνεχίσει επί συγκεκριμένων θεμάτων. Αναλυτικά επισήμανε ότι στα εργασιακά υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ, όπως θα περίμενε κανείς. «Πολλά είναι τα θέματα που κλείνουν. Στα θετικά μέτρα είτε είναι από τη μεριά των δαπανών είτε από τη μεριά των εσόδων, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, σχεδόν έχουν συμφωνήσει σε όλο το πακέτο, παραμένουν μία-δύο διαφορές σχετικά με το πώς, για παράδειγμα, θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος. Υπάρχουν και κάποια τεχνικά ζητήματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση». Τέλος απαντώντας το καυτό θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, είπε ότι «το αφορολόγητο δεν συζητήθηκε».