«ΘΗΛΕΙΑ» ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS!
Κοντά στα 100 δις ευρώ φτάνουν οι απώλειες της ελληνικής Οικονομίας, από την επιβολή των Capital Controls, στις ελληνικές τράπεζες! Ο οικονομικός εκβιασμός των δανειστών, που άφησε «αμανάτι» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έφερε τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.
Μία απόφαση της κυβέρνησης, που αν και προστάτεψε τις καταθέσεις, από τα «τσαλίμια» των αγορών, τώρα μετά από ένα χρόνο συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην αγορά.
Οι μεγαλύτερες απώλειες, αφορούν τις τράπεζες, που εκτιμώνται στα 40 δισ. ευρώ! Λεφτά που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και αναλύονται ως εξής, 25 δις ευρώ για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, 9 δις ευρώ από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και 6 δις που στοίχησε στο δημόσιο η νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Ειδικά για το τελευταίο, πολλοί αναλυτές, λένε «πάλι καλά», αφού οι τράπεζες έκαναν μεγάλο άνοιγμα στον δημόσιο τομέα, και δεν χρειάστηκαν τα 25 δις που ήταν και η αρχική πρόβλεψη των δανειστών.
Εδώ προσθέτουμε και τα σχεδόν 5 δισ. ευρώ, που θα ήταν το κέρδος από την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και μαζί άλλα 150 εκατ. ευρώ το κόστος από τη διακοπή του waiver, που ανάγκασε τις τράπεζες να δανείζονται από τον κατά πολύ ακριβότερο έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ, τον ELA. Τέλος, μεγάλο χτύπημα δέχτηκε και η ναυτιλία, που εκτιμάται κοντά στα 3 δισ. ευρώ
Αναλυτικά:
Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 20 δις!
Οι ραγδαίες εξελίξεις, έφεραν μείωση του ΑΕΠ σχεδόν 20 δισ. ευρώ, με τους δανειστές να ρίχνουν εμμέσως την ευθύνη στην δύσκολη διαπραγμάτευση του 2015 και το δημοψήφισμα. Περί τα 3 δις έκανα φτερά, το 2015 από την ελληνική ναυτιλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ. Από το 2014, μέχρι το 2015, υπήρξε μείωση της τάξης του -29,5% σε 6 δις ευρώ.
30 δις έκαναν φτερά από το Χρηματιστήριο!
Μεγάλο ήταν το χτύπημα των περιορισμών για το Χρηματιστήριο, που αφού παρέμεινε κλειστό για δύο μήνες, τώρα παλεύει λίγο πάνω από τις 500 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τις απώλειες κοντά στα 30 δισ. ευρώ, κάνοντας πολλούς ξένους επενδυτές να μείνουν μακριά από την ελληνική αγορά, κάτι που μάλλον θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή της αγοράς σε σταθερούς ρυθμούς. Εξελίξεις, όπως το ενδεχόμενο «Brexit» αποτελούν πρόσθετες πηγές αβεβαιότητας που αυξάνουν την μεταβλητότητα της ελληνικής αγοράς.
Οι ευρωπαίοι κράτησαν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων περίπου 7 δις ευρώ!
Πάνω από 2 δις των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, από τα ελληνικά ομόλογα, δεν γύρισαν στην Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, καθώς το προηγούμενο μνημόνιο έληξε στις 30 Ιουνίου.
Αν και με την νέα συμφωνία, υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των περίπου 7 δις, μάλλον οι δανειστές θα τα χρησιμοποιήσουν, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παρά να τα επιστρέψουν στην Αθήνα.
40 δις ευρώ το «τσεκούρι» στις τράπεζες!
Κοντά στα 40 δισ. ευρώ, ήταν οι απώλειες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο από το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και μετά.
Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι απώλειες ύψους 9 δισ. ευρώ, κυρίως για έλληνες επενδυτές και το νέο δάνειο από τους Θεσμούς, ύψους 6 δισ. ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση. Όλα λεφτά, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τα πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι!
Μέσα σε όλα αυτά, στοιχεία για το πλήγμα της αγοράς από τα Capital Controls, έδωσε στη δημοσιότητα και η ΕΣΕΕ.
Στοιχεία ΓΕ.ΜΗ για τα λουκέτα μέσα στα Capital Controls!
15.409 από την αρχή του 2016
25.990 συνολικά από την επιβολή των Capital Controls
Μείωση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά 3.000 έναντι του 2015
Μείωση νέων εγγραφών στο ΓΕ.ΜΗ
12.486 το 2016
15.379 το 2015
18.030 το 2014
20.024 το 2013
Τα αποτελέσματα των Capital Controls
Πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%
Ύφεση στο -1,3%
Αποεπένδυση -2,7%
Χρηματοδότηση -1,9%
Κατανάλωση -4,3%