06/12/19: Η 11η επέτειος μιας άδικης δολοφονίας- Ο αθώος νεκρός και ο ένοχος ελεύθερος 

Σαν σήμερα, 11 Δεκέμβρηδες πριν δολοφονείται στα Εξάρχεια, ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Θα ακολουθήσει η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Το κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και ακολουθεί δεύτερη διαδήλωση το απόγευμα (6 μ.μ.) από το ίδιο σημείο. Το βράδυ αναμένεται να λάβει χώρα η καθιερωμένη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας. 

«Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση, ήταν η ερώτηση»

Ο δεκέμβρης ήταν η Απάντηση

Εκείνος ο Δεκέμβρης
«Είναι νεκρός. Μάλλον πρόκειται για 15-16χρονο, το όνομα του Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος».
Η δολοφονία αναφέρεται αρχικά σε τίτλο ανάρτησης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου (Indymedia), η οποία αναφέρει εκείνο το βράδυ:  «σοβαρος τραυματισμος νεου», ώρα 9:18 am, 06/12/2008: «μολις ελαβα ενα τηλεφωνημα απο συντροφο, οπου μου ανεφερε οτι στη Μεσολλογιου εγινα καποιες συγκρουσεις κι ενα παιδι χτυπηθηκε απο πλαστικη σφαιρα μπατσου και ειναι παρα πολυ σοβαρα, εφτασε ασθενοφορο και το πανε στον Ευαγγελισμο.. Διασταυρωστε την πληροφορια εσεις που ειστε αθηνα».

Indymedia

Είκοσι λεπτά αργότερα ξεκινούν συγκρούσεις στα Εξάρχεια κι ανεβαίνει νέο μήνυμα: «να μην αφεθεί η θηριωδια αναπαντητη…». Στις 10 το βράδυ έρχεται η είδηση: «Είναι νεκρός. Μάλλον πρόκειται για 15-16χρονο, το όνομα του Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος».

Το περιστατικό της δολοφονίας
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί την 9 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Το Μικτό Ορκωτό του  Δικαστηρίου Άμφισσας, κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ενώ στην ετυμηγορία αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπως μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο ειδικός φρουρός σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα. Τον Δεκέμβριο του 2015, σε επιστολή του, ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτης μάρτυρας, παραδέχεται ότι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς αρχικά με πέτρες και στη συνέχεια με μπουκάλια μπύρας.

Ωστόσο στην αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού, το περιστατικό συνέβη έπειτα από επίθεση, την οποία δέχθηκαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του από παρέα 30 κουκουλοφόρων, οι οποίοι ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος. Η τελευταία των βολών σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό εξωστρακίστηκε στο έδαφος και χτύπησε τον νεαρό στο στήθος.

δολοφονία Γρηγορόπουλου

«Σκότωσαν και έφυγαν ατάραχοι»
Ο Πέτρος, του οποίου τα πραγματικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του News 24/7, μέσο στο οποίο και δόθηκε η συγκεκριμένη μαρτυρία, ήταν 17 ετών όταν είδε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο να πέφτει νεκρός από την σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Δέκα χρόνια μετά μιλάει στο News 24/7 για την νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Την νύχτα που επρόκειτο να αλλάξει μία ολόκληρη γενιά.

Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008 ψιχάλιζε. Ο Πέτρος, μαθητής τότε της τρίτης Λυκείου, βγήκε από το σπίτι του, μετά από ακόμη μία ημέρα προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, προκειμένου να συναντήσει για λίγο τους φίλους του, πριν πάει στο πάρτι συμμαθήτριάς του που γιόρταζε.

Του Αγίου Νικολάου, το 2008, λίγο μετά τις εννιά το βράδυ, μία παρέα πέντε παιδιών κάθεται σε ένα πεζούλι επί της οδού Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Είναι η παρέα του Πέτρου. Συνολικά 5 άτομα. Τριγύρω τους άλλα δύο τρία, ισάριθμα λίγο-πολύ πηγαδάκια, όλα από παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών. Οι ψιχάλες έχουν σταματήσει.

«Ήταν ένα ήσυχο βράδυ. Ήταν νωρίς και δεν είχε ακόμη κόσμο. Ήμασταν εκεί γύρω στα 15 άτομα σε χωριστές παρέες, κυρίως μαθητές. Η περιοχή έχει φροντιστήρια, οπότε, μετά το μάθημα, πολλοί μαθητές μαζευόμασταν εκεί για να τα πούμε, ή για κανένα σάντουιτς», θυμάται ο Πέτρος. «Μία από αυτές τις παρέες, ήταν του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ήταν εκεί με τον φίλο του, τον Νίκο και ένα ακόμη παιδί».

Ο Πέτρος είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο μέσω φίλων από το σχολείο: «Ξέρεις πώς είναι, παρέες σχολείου ή από φροντιστήρια, οι διευρυμένοι κύκλοι της περιόδου αυτής». Εκείνο το βράδυ ειδώθηκαν, χαιρετήθηκαν και συνέχισαν, ο καθένας με την παρέα του. Επί της Μεσολογγίου ο Πέτρος, στη διασταύρωση της με την Τζαβέλα ο Αλέξανδρος.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου

Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Εκεί που καθόμαστε, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία ένταση στη διασταύρωση της Μεσολογγίου με την Τζαβέλα, προς την Ζωοδόχου Πηγής. Ακούμε φωνές και μπινελίκια και σηκωνόμαστε να δούμε τι γίνεται».

Πλησιάζοντας, είδαν ένα περιπολικό να έχει σταματήσει και δύο αστυνομικούς-τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη, όπως θα μάθαιναν αργότερα- να έχουν κατέβει από αυτό και να διαπληκτίζονται λεκτικά με κάποια από τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί. Μεταξύ αυτών και η παρέα του Αλέξανδρου.

«Έχουμε ένα περιπολικό, το οποίο περνάει. Για κάποιο λόγο σταματάει, ενώ δεν γίνεται τίποτα». Μία βομβίδα κρότου λάμψης, που ένας από τους αστυνομικούς εκτόξευσε από το ύψος της διασταύρωσης της Ζωοδόχου Πηγής με την Τζαβέλα -όπου ήταν σταματημένο το περιπολικό- προς το μέρος τους, σκάει μερικά μέτρα μπροστά τους. «Πετάνε την κρότου λάμψης, μπαίνουν στο περιπολικό και φεύγουν προς τα πάνω, στην Ναυαρίνου. Το περιστατικό θεωρείται λήξαν».

Με τους αστυνομικούς να έχουν φύγει προς την Τρικούπη και θεωρώντας ότι το περιστατικό έληξε, οι παρέες επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις, μην μπορώντας καν να διανοηθούν αυτό που θα ακολουθούσε.

Πέντε λεπτά αργότερα, ακούγονται ξανά φωνές από το ίδιο σημείο. Ο Πέτρος και η παρέα του σηκώνονται προκειμένου να πλησιάσουν για να δουν τι συμβαίνει. Ακούν ότι οι δύο αστυνομικοί έχουν αφήσει το περιπολικό και έχουν επιστρέψει, αυτή τη φορά πεζοί. «Εγώ εκεί κατάλαβα… Κάπως την ψιλιάστηκα ότι, εκεί… για καλό δεν ήρθανε».

Νέος διαπληκτισμός.

Η στάση των αστυνομικών ιδιαίτερα προκλητική. «Θυμάμαι να φωνάζουν ‘ελάτε εδώ ρε μου..ά να σας γαμή…με, έλα να σου δείξω εγώ και άλλα τέτοια».

Τότε ο Αλέξανδρος με τους δύο φίλους του κινήθηκαν προς το μέρος τους. “Τους πέταξαν ένα πλαστικό μπουκάλι νερό, ενώ είχαν καλύψει περίπου την μισή απόσταση από την Ζωοδόχου Πηγής. Και κάπου εκεί, πυροβολισμοί”.

«Άκουσα δύο ‘μπαμ’ και είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει»
Ο Πέτρος δεν είδε τον Κορκονέα να τραβάει το όπλο του. «Άκουσα δύο ‘μπαμ’ και είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει. Στην αρχή δεν πίστευα ότι είχε πέσει πυροβολισμός. Νόμιζα ότι είναι κρότου-λάμψης, αεροβόλο, πλαστική σφαίρα… Δεν το χωρούσε το μυαλό μου ότι έβγαλε κανονικό όπλο και πυροβόλησε. Ήταν ο ορισμός του αναίτιου».

Και, όμως, είχε συμβεί. Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε προς το μέρος του Αλέξανδρου και των φίλων του. Ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί και ο 15χρονος έπεσε στο έδαφος. Άμεσα, ίσως ενστικτωδώς, τον έπιασαν και τον τράβηξαν προς τα πίσω. «Όπως βλέπεις στις ταινίες, τον πιάσανε από τις μασχάλες και τον πήγαν στην διασταύρωση της Μεσολογγίου με Τζαβέλα».

Εκεί και άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, χτυπημένος από την σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ο Πέτρος και οι φίλοι του πλησίασαν στο σημείο. Από εκεί πρόλαβαν να δουν τον Κορκονέα με τον Σαραλιώτη, να ανηφορίζουν την Ναυαρίνου, δείχνοντας να αδιαφορούν για όσα είχαν συμβεί. Όπως θα κατέθετε αργότερα ο Κορκονέας, καθώς απομακρυνόταν από τον τόπο του εγκλήματος, σκεφτόταν την ΕΔΕ που επρόκειτο να ακολουθήσει εξαιτίας της χρήσης του υπηρεσιακού του όπλου.

«Είδα τους δύο αστυνομικούς να φεύγουν ατάραχοι. Είμαι σίγουρος ότι είχαν αντιληφθεί πως υπήρχε άτομο που είχε χτυπηθεί. Και το είδανε και ακούγανε τις φωνές μας».

Στην γωνία της Μεσολογγίου με την Τζαβέλα, οι παρέες δεν αράζουν όπως έκαναν λίγα λεπτά νωρίτερα. Βρίσκονται πάνω στην διασταύρωση, στο σημείο όπου οι φίλοι του Αλέξη έχουν φέρει τον χτυπημένο φίλο τους. «Κάποιος σήκωσε την μπλούζα του Αλέξη και είδαμε την τρύπα στο στήθος και το αίμα να τρέχει». Στην θέα του αίματος, ένας λιποθύμησε. Άλλοι άρχισαν να φωνάζουν. Ένας γιατρός, από κοντινή καφετέρια έσπευσε στο σημείο. Κάποιος κάλεσε ασθενοφόρο. «Δεν ξέρω πόσο έκανε να φτάσει. Εκείνη την ώρα μου φάνηκε ότι άργησε».

Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ο Αλέξανδρος ήταν ήδη νεκρός. Έχασε την ζωή του σχεδόν ακαριαία, όταν η σφαίρα από το υπηρεσιακό όπλο του Κορκονέα «διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο», σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Δεκέμβρης
«Η συνέχεια, λίγο πολύ έχει καταγραφεί σε βίντεο. Υπήρχε οργή. Ένιωθα ότι ζω κάτι, του οποίου αντιλαμβανόμουν την σοβαρότητα. Ότι ζω κάτι, που δεν πρόκειται να αλλάξει και θα το κουβαλάω για πάντα. Και όλα τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένα παιδί 17 χρονών. Θυμό στην αρχή. Όταν συνειδητοποιείς τι συνέβη, είναι οργή. Μίσος δεν θα έλεγα. Δεν μου αρέσει το μίσος».

Το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο έφυγε. Πολλά όμως από τα παιδιά που στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ήταν μαζεμένα από νωρίς στην διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα παρέμειναν εκεί. Οι πρώτοι κάδοι πήραν φωτιά, τα πρώτα οδοφράγματα στήθηκαν. Ο Δεκέμβρης άρχιζε.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου

Τα μέσα
Τηλεοπτικός σταθμός αλλοιώνει το ερασιτεχνικό βίντεο που κατέγραψε τη δολοφονία, διά της προσθήκης ηχογραφημένων μαζικών καταστροφών και συνθημάτων, ώστε να φαίνεται ότι πριν από τον πυροβολισμό είχε προηγηθεί συμπλοκή των ειδικών φρουρών με αντιεξουσιαστές. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της άποψης περί μεμονωμένου περιστατικού και άρνηση απόδοσης ευθυνών για τη δολοφονία στην κυβέρνηση ή την αστυνομία.

Από την Κυριακή και μετά οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι από κόσμο, όλων των ηλικιών.

Οι μαθητές, όμως, περισσότερο απ’ όλους έδιναν το στίγμα. “Εμάς σκοτώσατε ρε! Εμάς”.

Σήμερα,ο Αλέξης είναι νεκρός, ενώ εκείνος που του στέρησε το δικαίωμα στη ζωή, ο δολοφόνος του, Επαμεινώνδας Κορκονέας, είναι ελεύθερος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή