Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΤτΕ: Βελτίωση σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών

Μοιραστείτε το

Βελτίωση στα στοιχεία του ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνουν τα νούμερα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Μάρτιο του 2016. Το έλλειμμα έφτασε τα 708 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 770 εκατ. ευρώ από εκείνο του Μαρτίου του 2015.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 960 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την τράπεζα η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Μείωση κατά 438 εκατ. ευρώ κατεγράφη και στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων ήταν αυξημένες.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων δεν παρουσίασαν μεγάλες μεταβολές (1,3% και -1,5% αντίστοιχα), αλλά το αντίστοιχο ισοζύγιο παρουσίασε βελτίωση.

Από την άλλη πλευρά, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 124 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών σε 392 εκατ. ευρώ από 640 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2015.

Την ίδια περίοδο,  οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,2%, αλλά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε μικρή επιδείνωση λόγω της αύξησης των αντίστοιχων πληρωμών.

Τέλος, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος το Μάρτιο του 2015.

Όλα τα παραπάνω, έφεραν μείωση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 18,5%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 19,2%, έτσι ώστε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να περιοριστεί τελικά κατά 314 εκατ. ευρώ.  

Τέλος, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 432 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 74 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2015, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 960 εκατ. ευρώ και εμφάνισε έλλειμμα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών (έλλειμμα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.