Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στα «κάγκελα» οι συνταξιούχοι για τα «κουρεμένα» αναδρομικά – Ομοβροντία προσφυγών

Μοιραστείτε το

Νέο μπαράζ προσφυγών φαίνεται πως ξεκινούν οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλει μειωμένα τα αναδρομικά που είχε εκδικάσει το ΣτΕ.

Εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι (κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι), δηλαδή το 60% του συνόλου. Επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου, καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών.

Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – µειώσεις δώρων και επικουρικών. Τα εφάπαξ ποσά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από το αν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι αίθουσες των δικαστηρίων θα γεμίσουν και πάλι από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που θα διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Οι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές δεν θα βρεθούν μπροστά σε κάποιο δίλημμα, καθώς παραμένει εν ενεργεία το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά. Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη πρέπει καταρχήν να υπολογίσει το ύψος της απώλειας από τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών.

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος ανέφερε στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως ο περιορισμός της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ στην πρόσφατη πιλοτική δίκη που αφορούσε τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνο στις κύριες συντάξεις οδηγεί πολλές κατηγορίες συνταξιούχων σε διερεύνηση δυνατότητας άσκησης δικαστικής προσφυγής, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τελικά με νομοθετική ρύθμιση αφαιρέθηκαν από αυτά που θα τους καταβληθούν. Κατά τον ίδιο, το θέμα αφορά πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και είναι βέβαιο ότι νέο κύμα αγωγών θα κατακλύσει τη διοικητική δικαιοσύνη. «Άποψή μου είναι ότι ο χειρισμός του όλου θέματος πρέπει να επανεξεταστεί, τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από συνολικά την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο σκοπός διεξαγωγής της πιλοτικής δίκης που απέβλεπε σε αποτροπή άσκησης μαζικών αγωγών, τελικώς, θα καταλήξει στα αντίθετα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δικαιούχοι των αναδρομικών, βάσει της διάταξης που έχει ψηφιστεί αλλά και αυτής που αναμένεται για το Δημόσιο, είναι:

  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας και αναπηρίας που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και είχαν τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093.
  • Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
  • Οι συνταξιούχοι που είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και πληρώθηκαν μετά το 2016 με προσωρινές ή οριστικές συντάξεις.
  • Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.
  • Όσοι είχαν μόνον προσωρινή σύνταξη στο ενδεκάμηνο των αναδρομικών.
  • Συνταξιούχοι που εργάζονταν κατά το επίμαχο ενδεκάμηνο ή κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό.

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.800 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.