Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πολωνία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τον περιορισμό της δικαστικής εξουσίας

Μοιραστείτε το

Χθες Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους δικαστές, δικηγόροι και πολίτες από περίπου 20 χώρες της ΕΕ, πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα της κυβέρνησης της Πολωνίας να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών.

Τον Δεκέμβριο η κάτω βουλή της Πολωνίας ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει να λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα εναντίον των δικαστών που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Πολωνία, βαθαίνοντας το χάσμα μεταξύ ΕΕ και του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Της χθεσινής διαδήλωσης, που είχε ονομαστεί «Η Πορεία των 1.000 Τηβέννων», ηγείτο μία ομάδα δικαστών που φορούσαν τις τηβέννους τους και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το δικαίωμα στην ανεξαρτησία» και «Το δικαίωμα στην Ευρώπη».

Δικαστές από 22 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανακοίνωσε η Ένωση Πολωνών Δικαστών Iustitia.

Η πορεία ξεκίνησε από το Ανώτατο Δικαστήριο, πέρασε από το γραφείο του Πολωνού προέδρου και κατέληξε μπροστά από το κοινοβούλιο, με στόχο να συμβολίσει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, απειλείται.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, και γι’ αυτό είμαστε εδώ», δήλωσε ο Χοσέ Ιγκρέχα Μάτος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο ώστε το δικαστικό σύστημα να καταστεί πιο αποτελεσματικό. «Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο που υιοθετείται στην Πολωνία θα ρυθμίσει τη σταθερότητα του νομικού συστήματος» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία των δικαστών και τους ασκεί πίεση να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ των κυβερνητικών πολιτικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι η Πολωνία ενδέχεται να καταλήξει να αποχωρεί από την ΕΕ εξαιτίας της διαμάχης αυτής. Πάντως, η άνω βουλή του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διαθέτει μικρή πλειοψηφία, ενδέχεται να απορρίψει το νομοσχέδιο.
 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.