Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ζέττα Μακρή: Οι ΜΕΘ και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύθηκαν έγκαιρα και συστηματικά

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews

Για υπεύθυνη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τις συνέπειές της και τις πολλαπλές και ποικίλες επιπτώσεις της κάνει λόγο η Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Ζέττα Μακρή, η οποία τονίζει τη σοβαρότητα και το απρόβλεπτο αυτής της πανδημίας, καθώς και το άγνωστο και το πρωτόγνωρο της εξέλιξης της. Σημειώνει ότι οι Μ.Ε.Θ και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύθηκαν με γιατρούς και νοσηλευτές, έγκαιρα και συστηματικά, και δηλώνει ότι «σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουν, ποτέ στο παρελθόν, ολοκληρωθεί ανάλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ούτε ποτέ προσλήφθηκε τόσος σημαντικός αριθμός προσωπικού».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία στις αποφάσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Ο πρωθυπουργός δεν παραδέχθηκε ολιγωρία! Ο πρωθυπουργός, με πρωτόγνωρο πολιτικό θάρρος, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη, μπορούσαν να έχουν ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Η ολιγωρία προϋποθέτει γνώση και αμέλεια! Από κανένα επιδημιολογικό στοιχείο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο! Η γενναία, δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού αναδεικνύει όχι μόνο την σοβαρότητα και το απρόβλεπτο της πανδημίας, το άγνωστο και πρωτόγνωρο της εξέλιξής της, αλλά και την υπευθυνότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση, τις συνέπειές της και τις πολλαπλές και ποικίλες επιπτώσεις της.

Γιατί δεν ενισχύθηκαν εγκαίρως οι ΜΕΘ με γιατρούς και νοσηλευτές;

Οι ΜΕΘ και το δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύθηκαν με γιατρούς και νοσηλευτές, έγκαιρα και συστηματικά! Οι αριθμοί, που έχουν κατατεθεί, επανειλημμένα, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικοί! Η χώρα μας διαθέτει, πλέον, 1.239 κλίνες ΜΕΘ (687 κλίνες COVID και 552 non-COVID) και το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 7.000 άτομα επικουρικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ολοκληρωθεί ανάλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ούτε ποτέ προσλήφθηκε τόσο σημαντικός αριθμός προσωπικού. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι 4.000 εξ αυτών, νοσηλευτές, βοηθοί, τραυματιοφορείς, με σύννομες διαδικασίες, θα μείνουν, ως μόνιμοι, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλήφθηκαν 300 εντατικολόγοι, έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία για προσφορά γιατρών και νοσηλευτών, από τον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εν ολίγοις, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια οι ασθενείς να έχουν την νοσηλεία, που χρειάζεται και που δικαιούνται.

Είμαστε έτοιμοι κατά τη γνώμη σας για την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος;

Νομίζω ότι η χώρα πρέπει να έχει, ως πρώτο μέλημα, την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας η λήψη μέτρων, η πρόληψη, ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού, η καλύτερη νοσηλεία των ασθενών, για τον περιορισμό των απωλειών, η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, η προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των ευάλωτων ομάδων, η ενημέρωση των πολιτών, η εφαρμογή των επιβεβλημένων περιορισμών. Αυτή είναι, σε αυτή την κρίσιμη, χρονική συγκυρία ο στόχος και η αγωνία της κυβέρνησης. Εάν αντιληφθούμε, όλοι, κυβερνώντες και πολίτες, την κρισιμότητα των στιγμών, το τρίτο κύμα, εάν έλθει, θα έχει λιγότερες συνέπειες, μειωμένες επιπτώσεις, περιορισμένες απώλειες. Ευτυχώς, για την χώρα, η κυβέρνηση, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της, λαμβάνει μέτρα αποτελεσματικά, δύσκολα αλλά απαραίτητα και, αυτονοήτως, αναμένει την συμμόρφωση των πολιτών, τον αυτοπεριορισμό τους και την συμμόρφωσή τους. Εξαρτάται και από εμάς, η εξέλιξη της νόσου! Εξαρτάται και από εμάς, ο έλεγχος και ο περιορισμός της πανδημίας. Και εξαρτάται από την πολιτεία να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια ικανών ποσοτήτων εμβολίων, να ενημερώσει, επαρκώς, τον πληθυσμό και να υποστηρίξει τον εθελοντικό εμβολιασμό.

Στο Λονδίνο άρχισαν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού. Στην Ε.Ε. η αρμόδια επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει στις 29 Δεκεμβρίου. Δεν νομίζετε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος που θα στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην οικονομία;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες, άρχισαν, πράγματι, οι μαζικοί εμβολιασμοί και η Ελλάδα, χάρις στον σωστό συντονισμό της κυβέρνησης, είναι έτοιμη να διαθέσει τα εμβόλια, που θα παραλάβει, ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ίδια τιμή. Έχει ξεκινήσει, ήδη, ο καθορισμός των εμβολιαστικών κέντρων, που, ενδεχομένως, εάν παραστεί ανάγκη, θα αυξηθούν, έχει αρχίσει η στελέχωσή τους, με το απαιτούμενο προσωπικό. Ο χρόνος, που απαιτείται για την έγκριση και την διανομή του εμβολίου είναι, από την ενημέρωση, που έχω, ο απαιτούμενος για την ολοκλήρωση του επιβεβλημένου ελέγχου, της διαδικασίας, που, ολοκληρωμένη, διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και καθησυχάζει, όσους τυχόν ακόμη, αμφιβάλλουν και ανησυχούν. Η σοβαρότη τα, η μετάλλαξη του ιού, η επικινδυνότητά του, η ανάγκη γρήγορης αλλά ασφαλούς αντιμετώπισής του επιβάλλουν τα χρονοδιαγράμματα ελέγχου να τηρηθούν, απολύτως και αυστηρά! Δεν είναι θέμα ολίγων ημερών! Είναι θέμα ζωής και θεραπείας! Είναι ένας, επιπλέον, λόγος, να πεισθούν και όσοι αμφιβάλλουν, δυσπιστούν ή ανησυχούν να πάρουν μέρος στην εμβολιαστική διαδικασία. Ο λίγος, απ’ ότι φαίνεται, απαιτούμενος, πλέον, χρόνος, συνεισφέρει στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας αλλά και στην αποτελεσματική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού. Άλλωστε, προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή, θωρακίζουμε και την οικονομία. Δυστυχώς, αντίστροφη επιλογή δεν μπορεί να γίνει!

Εκτιμάτε ότι έφθασε η ώρα για τον ανασχηματισμό που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες και συνεχώς αναβάλλεται;

Εκτιμώ ότι έφτασε η ώρα του απολογισμού του παραχθέντος, μέχρι τώρα, κυβερνητικού έργου. Όταν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει, όταν η οικονομική ζωή επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, όταν η κοινωνικότητα αποκατασταθεί, όταν η ζωή ανακτήσει το νόημά της, όταν θα παράγουμε και θα προσφέρουμε, όταν θα συμμετέχουμε και θα συμβάλλουμε, όταν θα ζήσουμε, όπως πριν την απρόβλεπτη πανδημία, τότε, κατά την γνώμη μου πρέπει να κάνουμε απολογισμό και όχι ανασχηματισμό! Και ο κυβερνητικός απολογισμός θα είναι θετικός! Θα δημιουργεί προοπτική επιτάχυνσης των πολιτικών ενεργειών και όχι αλλαγών! Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη βουλευτών δεν είναι καθοριστική ούτε, πολύ περισσότερο, απαραίτητη για τέτοιες αποφάσεις! Και οι δηλώσεις περιττεύουν γιατί παρεξηγούνται και αποπροσανατολίζουν!

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.