Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Υπέρ της παράτασης της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και η ΕΣΕΕ

Μοιραστείτε το

Υπέρ της παράτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έως τα τέλη του 2016, είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη. Χωρίς την παράταση, μετά τη λήξη της σύμβασης στις 31 Μαρτίου 2016, από τότε και στο εξής όλες οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε ατομικές. Όπως είχε επισημανθεί και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, αν δεν γίνει η παράταση οι Συλλογικές Συμβάσεις των χιλιάδων εργαζομένων, θα γίνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι, έρμαιο, στα χέρια του κάθε εργοδότη.

Η απόφαση θα είναι θετική, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «ώστε να ‘διασωθούν’ τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες. Με δεδομένο το γεγονός ότι παραμένει “ανοικτή” η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού.»

Οι εκπρόσωποι της αγοράς εργασίας θα κληθούν άμεσα να συμφωνήσουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, και οι αντίστοιχες διαιτητικές αποφάσεις, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν. Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης, «Εάν όμως κατά τη διάρκεια της παράτασης της σημερινής ΕΓΣΣΕ, με οποιονδήποτε τρόπο, αρθεί η περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση και δίνει την αρμοδιότητα του περιεχομένου της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012 στη κυβέρνηση, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».

Τόσο εργοδότες και εργαζόμενοι, εξετάζουν την ενσωμάτωση στην ΕΓΣΣΕ της ‘Ευρωπαϊκής συμφωνίας – πλαίσιο για αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, που υπεγράφη την 25η Μαρτίου 2010. Όπως τόνισε στην συνέχεια, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των εμποδίων και την υλοποίηση δράσεων ενεργούς ένταξης στην εργασία, όπως «ίση μεταχείριση, πρόσβαση, επανένταξη, διατήρηση, εξέλιξη, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων και ειδικοτήτων.»

Τέλος, ο Βασίλης Κορκίδης, προσέθεσε ότι ανεξαρτήτως της παράτασης, οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν, καθώς, « ο κοινωνικός διάλογος σε μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, κοινωνικών εντάσεων και υψηλής ανεργίας, επιβάλλεται να μείνει ζωντανός.».

Την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησε την Πέμπτη και η ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη δέσμευση της για 3μηνη παράταση της και στο διάστημα αυτό θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών φορέων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.