3 δις ισοδύναμα ψάχνει το οικονομικό επιτελείο – Ο Κλιμακωτός ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το νέο Ασφαλιστικό
Μία «θάλασσα» από ισοδύναμα πολλών δισεκατομμυρίων, πνίγουν τις ελπίδες για ευελιξία στην υλοποίηση του προγράμματος.
Τρέχει ο χρόνος και ακόμα μένουν ανοικτά θέματα που επηρεάζουν άμεσα, την τσέπη των ελλήνων πολιτών, όπως το τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μειωμένο κατά 50% αλλά και το ποια θα είναι τα νέα ισοδύναμα, για την μειωμένη κλίμακα των συντελεστών του ΦΠΑ στην εκπαίδευση που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Με την σημερινή επιστροφή των δανειστών, ξεκινά ένας νέο κύκλος διαπραγμάτευσης, καθώς οι θεσμοί χρειάζεται να εγκρίνουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει ως εναλλακτικές η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστούν σκληρές μνημονιακές προβλέψεις όπως η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος των αγροτών και η αύξηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των ισοδυνάμων θα είναι από τα πρώτα που θα πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης με τους επικεφαλής εκπροσώπους των Θεσμών στην συνάντηση της Τετάρτης.
Το πλήθος των ανοιχτών θεμάτων είναι δυσανάλογο του ελάχιστου χρόνου που απομένει μέχρι την ψήφιση και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων η οποία αποτελεί απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.
Ισοδύναμα μέτρα 3 δισ. ψάχνει η κυβέρνηση
Στην φορολογία των αγροτών, τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό και σε μία σειρά θεμάτων που πρέπει να κλείσουν άμεσα έχει επικεντρωθεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς η επιλογή νέων μέτρων για την μη εφαρμογή όρων του μνημονίου, δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού μετά από πέντε χρόνια μνημονίων, δεν υπάρχει πια λίπος στον κρατικό προϋπολογισμό και ότι «κοπεί» θα πονέσει.
Τα ισοδύναμα που ψάχνει το οικονομικό επιτελείο:
Φορολογία των αγροτών, αν τελικά δεν αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος από το 13% στο 20%. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος, υπολογίζεται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Μείωση των συντελεστών για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος, στο μέτωπο των ισοδυνάμων είναι τα απαραίτητα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012.Το κόστος αυτό φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,1 δισ ευρώ.
Η μη εφαρμογή του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία. Εδώ τα ισοδύναμα εκτιμώνται κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.
Να μην προχωρήσει η επιβολή αύξηση στα ενοίκια, από το 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Η απόσυρση τη διάταξης για την φορολογία των ενοικίων καλεί για ισοδύναμα της τάξης 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αν και οι επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως είναι σε τροχιά ενσωμάτωσης στην κύρια σύνταξη, στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει, τότε θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Για την μη εφαρμογή τη θα χρειαστούν περίπου 375 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Η μέση λύση για ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Συγκεκριμένα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επιλέχθηκε η μέση λύση ανάμεσα σε δύσκολες επιλογές και το βάρος των δεσμεύσεων που έχουν γίνει από την κυβέρνηση στον λαό αλλά και την συμφωνία με τους δανειστές.
Δηλαδή, εξαιρούνται τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, ενώ μειωμένος θα είναι ο συντελεστής ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και τις άλλες σχολές εκπαίδευσης όπως, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών και ωδεία.
Ο συντελεστής θα ανεβαίνει στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα ενδεχόμενα μέτρα που θα παρθούν για να αντισταθμίσουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο του μειωμένου φόρου.
Ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
Σε αυτό το κλίμα συνεχών συσκέψεων, θα πραγματοποιηθούν αύριο οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Με την νέα λίστα με προαπαιτούμενα να είναι αρκετά πιο δύσκολη από την πρώτη που ψηφίστηκε την Παρασκευή, ξεκινά ένας νέος γύρος μίνι-διαπραγματεύσεων, με τους διεθνείς πιστωτές να χρησιμοποιούν το χαρτί της ανακεφαλαιοποίησης για να ασκήσουν πιέσεις.
Το κουαρτέτο που φτάνει σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα, θα πάει κατευθείαν στο γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, που μένει κάθε φορά και εκεί θα γίνουν και οι συναντήσεις με την ελληνική πλευρά όπως έγινε και στην διαπραγμάτευση του καλοκαιριού. Από την πλευρά των δανειστών, επιστρέφουν οι γνωστοί πρωταγωνιστές ο Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και ο Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM).
Στην πρώτη συνάντηση αύριο από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
Η σειρά συναντήσεων όμως θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή και οι δανειστές έρχονται για να πιέσουν για την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος. Στην ατζέντα των θεσμών υπάρχουν μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα για τα οποία θα συζητήσουν με τους αρμόδιους έλληνες υπουργούς.
Διχασμένο μέτωπο οι δανειστές
Το ΔΝΤ από την πλευρά του παραμένει πιστό στις θέσεις του και ζητά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Επίσης, λιγότερους φόρους, μικρότερο Δημόσιο και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με άνοιγμα των επαγγελμάτων.
Αν και υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια από τα προαναφερθέντα, το «αγκάθι» αναμένεται να είναι η επιμονή του Ταμείου σε λιγότερη προστασία των δανειοληπτών στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, και την ενεργή συμμετοχή των Distress Funds, δηλαδή των ξένων επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια, κυρίως των επιχειρήσεων και να βγάλουν μία περιουσία, κάνοντάς τα απαιτητά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Αυτό και μόνο, δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, αφού ενδεχόμενος να φέρει ρευστοποιήσεις και σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα επηρεάσουν και τους εργαζομένους.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δανειστές, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) βάζουν τρικλοποδιές στην συζήτηση για το χρέος, αλλά επιμένουν σε γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, κρατώντας την απομείωση του και την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση ως μοχλούς πίεσης.
Όμως όπως έγινε ξεκάθαρο από την παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ, είναι διατεθειμένη, για να μην πάει η ανακεφαλαιοποίηση το 2016, κάτι που θα σήμαινε και «κούρεμα» καταθέσεων, να πάνε στα πιο βαριά κομμάτια των μεταρρυθμίσεων λίγο πιο μετά.
Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, με όλες τις καθυστέρησης, η ελληνική πλευρά περιμένει ένα καλό σημάδι, από την αυριανή τηλεδιάσκεψη των επιτελών, των υπουργείων της Ευρωζώνης στο Euroworking Group, με την θετική γνωμοδότηση για την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτο των προαπαιτούμενων.