Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της RBS

Μοιραστείτε το

Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία είχε διασωθεί χάρη σε κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης, ξεκίνησε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, πουλώντας το 5,4% της τράπεζας.

Τα 2,1 δισ. λίρες (περίπου 3 δισ. ευρώ) που αντλήθηκαν από την πώληση αυτή, στην τιμή των 330 πενών ανά μετοχή, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιώτες, κάτι που είναι σωστό για τον φορολογούμενο και τις βρετανικές επιχειρήσεις. Αυτό θα ενθαρρύνει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα οδηγήσει σε έναν τραπεζικό κλάδο περισσότερο ανταγωνιστικό και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της οικονομίας συνολικά», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Ο ίδιος είχε αναγγείλει την έναρξη της ιδιωτικοποίησης τον Ιούνιο, στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον της οικονομικής κοινότητας του Λονδίνου. Χθες βράδυ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την πώληση σε θεσμικούς επενδυτές.

Η τράπεζα διασώθηκε από το βρετανικό Δημόσιο με 45,5 δισ. λίρες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, με το κράτος να αποκτά περίπου το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι σήμερα την ιδιωτικοποίησή της, καθώς η τιμή της μετοχής της RBS δεν είχε επανέλθει στα επίπεδα που είχε καταβάλει το βρετανικό Δημόσιο την εποχή εκείνη (500 πένες ανά μετοχή).

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.