Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανοί Οικονομολόγοι: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 100δις

Μοιραστείτε το

«Κούρεμα» 100 δισ. χρειάζεται το ελληνικό χρέος, εκτιμούν ακόμα και οι συντηρητικοί βρετανοί. Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) και μία συνεχώς αυξανόμενη ομάδα χωρών εντός ευρωζώνης, τώρα πληθαίνουν οι φωνές και από την Βρετανία που βλέπουν ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων της ελληνικής Οικονομίας και αν δεν απομειωθεί τουλάχιστον κατά 100 δισ. ευρώ η χώρα μας δεν θα καταφέρει να το αποπληρώσει.

Όπως επισημαίνεται σε σχετκή έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου National Institute of Economic and Social Research (NIESR) για να έχει έστω μια ευκαιρία να βγει η χώρα από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση», χρειάζεται μια από.μείωση χρέους σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%  το 2015 και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε υφεσιακή τροχιά έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph αναφέρεται πως την ανάλυσή του το ινστιτούτο τονίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στο ΦΠΑ και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικοί».

Σύμφωνα με ‘έμπειρους αναλυτές, μέχρι τα τέλη του 2016, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

Όπως δήλωσε σχετικά ,ο ερευνητής στο NIESR,  Τζακ Μίνινγκ, «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.