Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανία- Kαταιγίδα: Ξεριζώθηκε η «Μηλιά του Νεύτωνα»

Μοιραστείτε το

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της καταιγίδας Γιούνις στη Βρετανία. Ο κλώνος της διάσημης μηλιάς του Νεύτωνα στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ξεριζώθηκε. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν ακόμη δύο «αντίγραφα» του ιστορικού δένδρου, κάτω από το οποίο ο μύθος θέλει τον Νεύτωνα να συλλαμβάνει την θεωρία της βαρύτητας. Μπορεί κάποιος να μη θυμάται ακριβώς τη θεωρία του νόμου του Νεύτωνα όμως η ιστορία είναι ευρέως γνωστή. Ο Ισαάκ Νεύτων ανακάλυψε τη βαρύτητα όταν βρισκόταν κάτω από μία μηλιά και ο καρπός έπεσε στο κεφάλι του.

Η πρώτη μηλιά κάτω από την οποία συνέβησαν όλα αυτά βρισκόταν κοντά στο σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Νεύτωνας, στο Woolsthorpe Manor κοντά στο Grantham στο Lincolnshire. Εκείνη η μηλιά επίσης έπεσε θύμα καταιγίδας τον 19ο αιώνα. Περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα, ξεριζώθηκε στο Κέιμπριτζ και το ένα από τα τρία δένδρα – κλώνους που είχαν δημιουργήσει οι επιστήμονες, σύμφωνα με την Daily Mail.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Γιούνις: Κόβουν την ανάσα προσγειώσεις αεροπλάνων

Ο Δρ Σάμιουελ Μπρόκινγκτον, επιμελητής των Βοτανικών Κήπων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ανέφερε ότι το δέντρο του Λίνκολνσαϊρ «προφανώς έπεσε σε θύελλα (όπως και η δική μας) στις αρχές του 19ου αιώνα». «Με την εντυπωσιακή τεχνική του μπολιάσματος, θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν απόγονο της “Μηλιάς του Νεύτωνα” στις συλλογές μας» έγραψε ο Δρ Μπρόκινγκτον στο Twitter. «Η νέα μηλιά-αντίγραφο θα φυτευτεί σύντομα σε άλλο σημείο του κήπου, οπότε το ‘Η Μηλιά του Νεύτωνα’ θα συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.