Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βοηθός επιτελάρχη τελικά ο Μανώλης Σφακιανάκης

Μοιραστείτε το

Με εποπτεία επί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, που αναλαμβάνει καθήκοντα βοηθού Επιτελάρχη, αφότου έγινε δεκτή η προσφυγή του για ακύρωση της μετάθεσής του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο κ. Σφακιανάκης θα έχει και την εποπτεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία, ωστόσο, θα τοποθετηθεί άλλος διευθυντής.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι βρέθηκε τελικά αυτή η λύση και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο πλευρό της πρώτης επιτελάρχη και αντιστράτηγου στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, που θα έχει διευρυμένες υποχρεώσεις, αφού θα συνεχίσει να έχει ευθύνη και για το προσφυγικό.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά τις φήμες που διέρρευσαν ότι ετέθη θέμα παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα, ο οποίος νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές σε βάρος του κ. Σφακιανάκη.

Η απομάκρυνση του Μανώλη Σφακιανάκη από τη θέση του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ, ήταν μια απόφαση που φέρεται να δυσαρέστησε έντονα τον ίδιο ενώ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η «υπόθεση Σφακιανάκη» και οι αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, είχαν επιφέρει προσωρινή αναστάτωση στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη να ξεκαθαρίζουν ότι «η μετακίνησή του δεν είχε σχέση με δυσαρέσκεια ή αμφισβήτηση στο πρόσωπό του».

Το αρχικό σκεπτικό της μετακίνησής του σε άλλο πόστο είχε να κάνει με την αναβάθμιση του κ. Σφακιανάκη στην ιεραρχία του Σώματος από ταξίαρχο σε υποστράτηγο. Έχοντας βρεθεί στις ανώτατες βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ, δεν θα μπορούσε να παραμένει για …πάντα προϊστάμενος αυτής της Διεύθυνσης.

Εξάλλου ο κ. Σφακιανάκης βρισκόταν στην ίδια υπηρεσία επί μια 20ετία και κρίθηκε σκόπιμο να πάρει εμπειρίες και από άλλες υπηρεσίες, εφόσον έχει πλέον τέτοιους βαθμούς και ανελίσσεται στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ.

«Η δομή της ΕΛ.ΑΣ είναι τέτοια που δεν μπορεί να μένεις για πάντα στην ίδια υπηρεσία» τόνιζαν πηγές του αρμόδιου υπουργείου. Ούτως ή άλλως ήταν θέμα χρόνου ο έμπειρος αξιωματικός να θα μετακινηθεί από την θέση του.

Αιχμές Τόσκα

Αναφερόμενος στο θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή τη μετάθεση του Μανώλη Σφακιανάκη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας από το βήμα της Βουλής άφησε αιχμές κατά όσων εμφανίστηκαν θιγμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη σχετικά με τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Τόσκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «η αντίληψη της ηγεσίας του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις πραγματικές αστυνομικές ικανότητες και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι τις ικανότητες κάποιων στις δημόσιες σχέσεις και στον χρόνο που διαθέτουν στα μέσα ενημέρωσης».

Αναφερθείς στα κριτήρια που γίνονται οι κρίσεις, τόνισε: «Μακριά από μας οι λίστες. Εξεπλάγησαν τα υπηρεσιακά συμβούλια όταν τους είπαμε να πράξουν κατά συνείδηση.

Δεν έχει καταλάβει η ΝΔ ότι έχει παρέλθει η ιδιοκτησιακή αντίληψη. Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έχει καταλάβει ότι δεν ανήκει σε κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό. Τόσα χρόνια στην εξουσία η ΝΔ γιατί δεν έφτιαξε αντικειμενικά κριτήρια για τις κρίσεις;» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος δήλωσε ότι «εμείς αμέσως μετά (σ.σ. τις κρίσεις) ξεκινάμε να φτιάξουμε αντικειμενικά κριτήρια».

Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι «συγκαλύπτετε την αδιαφάνεια και προστατεύετε την διατήρηση των στεγανών».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.