Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΤτΕ: Πετρέλαιο και τράπεζες «φτιάχνουν» το ισοζύγιο συναλλαγών

Μοιραστείτε το

Η «βουτιά» του πετρελαίου και τα Capital Controls μείωσαν το έλλειμμα συναλλαγών στα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ). 

Μία μείωση η οποία στηρίζεται τόσο στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και ισοζύγια εισοδημάτων. 

Τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι, το έλλειμμα αγαθών συρρικνώθηκε κατά 545 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας μία σημαντική μείωση των εισαγωγών (λόγω Capital Controls), ενώ παράλληλα οι ίδιες οικονομικές συγκυρίες, βοήθησαν στην αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν περίπου 4,2%.

Το ίδιο διάστημα, οι υπηρεσίες  κατέγραψαν πλεόνασμα 174 εκατ. ευρώ, για το οποίο σε μεγάλο βαθμό, συντέλεσε η επιτυχημένη πορεία του Τουρισμού, με τις συνολικές εισπράξεις να  αυξάνονται κατά 12,2%.

Αναλυτικά, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι:

Το Δεκέμβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 0,8 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ εκείνου του Δεκεμβρίου του 2014. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντιστάθμισε τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 545 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Δεκεμβρίου του 2014, καθώς σημειώθηκε μείωση των ελλειμμάτων όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε άνοδος των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 4,2%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 174 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων). Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν άνοδο κατά 12,2% με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο εκείνου που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 (2,2%), με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασε μείωση κατά 9,3%. Επίσης, παρουσίασε βελτίωση και το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σημείωσε πτώση κατά 13,8%, αλλά η αξία των εισαγωγών μειώθηκε περισσότερο (16,8%), έτσι ώστε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να περιοριστεί κατά 371 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 323 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον ίδιο μήνα του 2014 (βελτίωση κατά 365 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων – τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής – καθώς επίσης και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους και μερίσματα.

Παράλληλα, και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε μικρό πλεόνασμα έναντι ελλείμματος το Δεκέμβριο του 2014.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.