Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Υποχρεωτική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες

Μοιραστείτε το

Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής

Κατηγορηματική ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο συμβούλιο των αρχηγών με στόχο να υπάρξει «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων», εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Γεροβασίλη, γνωστοποίησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν  θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Θα αναδειχθούν σημεία που συγκλίνουμε, όπως και σημεία που αποκλίνουμε», είπε,  ενώ εξήγησε ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία οι προτάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής.

Ειδικότερα, αυτές συνοψίζονται σε πέντε σημεία:

•  Δέσμευση για αναλογική κατανομή βαρών

•  Επιτάχυνση αναλογικής κατανομής προσφύγων

•  Καθιέρωση μηχανισμού απευθείας μετεγκατάστασης από την Τουρκία 

•  Δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια

•  Αποκλεισμός μονομερών ενεργειών

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ – ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Δεδομένης της κατάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει  ένα μείγμα πολιτικών και διπλωματικών επαφών, με στόχο να ασκηθούν πιέσεις –εντός και εκτός- προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της Kontranews  διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, υποδέχεται (για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων) τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος  αμέσως μετά θα δει τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ Ερντογάν.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στις 12, ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, ώστε οι υπουργοί να γνωρίζουν τις θέσεις και την τελική πρόταση με την οποία θα προσέλθει ο κ. Τσίπρας στο συμβούλιο των αρχηγών, την Παρασκευή.

Το κυβερνητικό επιτελείο άλλωστε, επιλέγει να μην σηκώσει στα ύψη τους τόνους, λέγοντας ότι «δεν προτίθεται ο κ. Τσίπρας να ανακοινώσει αποφάσεις, παρά να  γίνει διάλογος».

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»

Τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, θα ζητήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες, ενώ τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.

«Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, “pacta sunt servanta”. Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή λύση. «Είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, ενώ προαναγγέλλει ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει μια απόφαση, η οποία θα προβλέπει και οι άλλες χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Τουρκία, «όχι σε εθελοντική βάση, αλλά με την υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν αριθμό προσφύγων ανάλογο με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τι περιμένει σε αυτή την προσπάθεια από τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει: «Ελπίζω και περιμένω ότι και σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία θα ακολουθήσει μια έξυπνη πολιτική, και με αυτό εννοώ ότι θα μας στηρίξει στην κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της Ευρώπης».

Τόνισε μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της και συνέχισε: «Έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς τα σύνορα στη μέση της θάλασσας.

Όταν οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια των διακινητών, πλησιάζουν με φουσκωτά σκάφη τα σύνορά μας, που είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση: πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους.

Φωτογραφία: eurokinissi

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.