Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τρόμος στην Ευρώπη: 5.000 τζιχαντιστές στη Γηραιά Ήπειρο

Μοιραστείτε το

Η Europol προειδοποιεί για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Το καμπανάκι του κινδύνου για την παρουσία τζιχαντιστών στην Ευρώπη κρούει ο επικεφαλής της Europol, εκτιμώντας ότι μέχρι και 5.000 τζιχαντιστές μπορεί να βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο, έχοντας επιστρέψει από κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Μάλιστα, ο Ρομπ Γουέινραϊτ δεν διστάζει να προβλέψει ότι θα υπάρξουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους, ανάλογες με εκείνες της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή εδώ και μια δεκαετία.

Όπως τονίζει, ο κίνδυνος αφορά τόσο σε οργανωμένα χτυπήματα από ομάδες ενόπλων, όπως συνέβη στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και σε μεμονωμένους «καμικάζι», που θα θελήσουν να διεξάγουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, υπάρχει ένας ανησυχητικός αριθμός τουλάχιστον 3.000 και μέχρι και 5.000 Ευρωπαίων, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και έλαβαν εκπαίδευση από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Ωστόσο, υπογράμμισε πώς δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση ως «Δούρειο Ίππο», προκειμένου να διεισδύσει στην Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Independent επισημαίνει στο σημείο αυτό, επικαλούμενος τη μαρτυρία κορυφαίου Βρετανού αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο για τις δυνάμεις ασφαλείας να «ανιχνεύσουν» εν δυνάμει τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, καθώς χρησιμοποιούν κατά κόρον πλαστά διαβατήρια.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.