Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τρ. Αλεξιάδης: Υπάρχει μεγάλος σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Μοιραστείτε το

«Υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλος σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής με υπαλλήλους που ελέγχουν καθημερινά» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και αναρωτήθηκε «πώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν».

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989, διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν στοχεύουν κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. «Θα ξεκινήσουμε από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία για να πάμε και στις καντίνες μετά» πρόσθεσε και αναφερόμενος στους προκατόχους τους είπε ότι είναι πολύ εύκολο να ρίχνει ευθύνες στους προηγούμενους. «Εγώ θα κριθώ με βάση τα όσα κάνω εγώ, από εσάς ζητάω την πιο αυστηρή κριτική» συμπλήρωσε.

Για τους εφοριακούς που θα βγουν στους δρόμους για ελέγχους είπε πως «θα βγει το επόμενο διάστημα η απόφαση και βάσει αυτής θα προχωρήσει το προσωπικό σε ελέγχους. Θα γίνουν και εσωτερικές εργασίες για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θα κατεβάσουν ρολά οι εφορίες, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι και για έκτακτες περιπτώσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσωπικό και προανήγγειλε μέτρα: «Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση προσωπικού, όπως ένα σχέδιο μετατάξεων από το Δημόσιο στο ΥΠΟΙΚ με διαφανείς διαδικασίες. Θα προχωρήσουμε στο να διακόψουμε και τις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να χτυπήσουμε τη φοροαποφυγή αλλά και το λαθρεμπόριο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Το ΣΔΟΕ έχει μόλις 420 ελεγκτές πανελλαδικά. Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά σε σχέση με το προσωπικό που έχουμε».

Σε ερώτηση για τους ελέγχους στις λίστες (Λαγκάρντ κλπ) απάντησε ότι «ως προς την εικόνα για το 2015 σε σχέση με το 2014, εάν ελέγξουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, τώρα έχουμε πάει στις 600 χιλιάδες ανά υπόθεση μέσο όρο (φόρο) ενώ το 2014 ήταν 370 χιλιάδες. Άρα αυξάνουμε ποιοτικά και ποσοτικά τους ελέγχους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ξέροντας όλα τα όρια, νομικά, χρονικά κλπ».

Παράλληλα, απέκλεισε να δοθεί περαιτέρω παράταση για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος επιλέξει να μην την υποβάλει εγκαίρως θα πληρώσει και τις επιπτώσεις. Στις 26 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «προσπαθούμε -με δεδομένη την οροφή του- να κάνουμε το φόρο πιο δίκαιο». «Δεν μπορώ να αναφερθώ στις προτάσεις, τεκμηρίωσή μας είναι να γίνει πιο αναλογικός και δίκαιος ο φόρος» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είπε ότι «πήγε καλά και είναι στα θέματα της διαπραγμάτευσης (η τυχόν επανάληψή της)».

Επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά «την κριτική εκ του ασφαλούς δεν την καταλαβαίνω».

Αναφερόμενος, τέλος, στη δική του φιλοσοφία επεσήμανε πως «αν έχουμε πολιτικούς που ζουν έξω από την κοινωνία, τότε παίρνουν αποφάσεις έξω από την κοινωνία, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα όριά της. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι επειδή ανέλαβα στο Υπουργείο δεν θα πηγαίνω στην πλατεία, δεν θα βγαίνω στη γειτονιά, δεν θα πηγαίνω στο σουπερμάρκετ ή στο σουβλατζίδικο».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.