Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τους «τσάκωσαν» στα σύνορα με 2,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά

Μοιραστείτε το

ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Άκρως εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από τους φυσικούς ελέγχους στα σύνορα, αναφορικά με τη μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδας εν μέσω capital controls και όπως σχολιάζουν οι αρμόδιες πηγές, «αυτή είναι μόνο η αρχή»!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργήθηκαν στα Τελωνεία του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2.375.248 ευρώ σε… μετρητά, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές.

Το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε, το οποίο καταβάλλεται άμεσα, ανέρχεται σε 608.062 ευρώ. Ωστόσο πλέον οι εν λόγω φορολογούμενοι μπήκαν στο μικροσκόπιο από τις Αρχές και καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων.

Μπορεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι να έχουν χαλαρώσει, ωστόσο, δεν επιτρέπεται μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδας πάνω από 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.

Ως τώρα οι έλεγχοι ήταν τυπικοί, ειδικά σε μετακινήσεις εντός Σένγκεν και κάποιοι που είχαν αποσύρει καταθέσεις πριν από την επιβολή των capital controls, είναι προφανές ότι επιχειρούν να τα μεταφέρουν σε… βαλιτσάκια, ειδικά στις περιπτώσεις που η προέλευση αυτών των χρημάτων δεν είναι απολύτως «διαυγής».

Ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα παράνομης φυγής κεφαλαίων.
Σύμφωνα με Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, το περσινό πρώτο εξάμηνο, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη φυγή καταθέσεων (bank run) λόγω της αβεβαιότητας που σκέπασε τη διαπραγμάτευση, επιχειρήθηκε να γίνει ένας υπολογισμός για το πόσα κεφάλαια φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και πόσα κρύφτηκαν κάτω από τα στρώματα.

Οι υπολογισμοί αυτοί «έδειξαν» ότι περίπου 15 δισ. ευρώ, που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες, παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας και στόχος είναι αυτά τα κεφάλαια να επιστρέψουν.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.