Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τον περιορισμό της ροής μεταναστών σχεδιάζει και η Ελβετία

Μοιραστείτε το

Τους δικούς της σχεδιασμούς για τον περιορισμό της ροής μεταναστών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταρτίσει η Ελβετία εάν δεν μπορέσει να επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό πριν παρέλθει η προθεσμία του Φεβρουαρίου του 2017, διεμήνυσε χθες ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πώς θα εφαρμοστεί το δεσμευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Φεβρουαρίου του 2014 που προέβλεπε την επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που εάν επιβαλλόταν μονομερώς θα παραβίαζε τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται την ελευθερία κίνησης των υπηκόων των κρατών μελών της Ε.Ε..

Το μέτρο που προέβλεπε το δημοψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς και, καθώς δεν έχει ακόμη καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με της Βρυξέλλες, η Ελβετία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης.

«Κατά πάσα πιθανότητα, θα εισηγηθούμε μια μονομερή ρήτρα στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ελβετός ΥΠΕΞ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από μια ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να υποβάλει σχετικό σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ωστόσο ο Μπουρκχάλτερ επισήμανε πως επιθυμεί ακόμη να εξευρεθεί μια λύση από κοινού με την Ε.Ε..

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για αυτή τη συζήτηση, η οποία θα μπορούσε για παράδειγμα (…) να οδηγήσει σε μια συμφωνία το καλοκαίρι», είπε ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Ελβετίας ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταρτίσει σχέδιο νόμου για την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση έως τον Μάρτιο του 2016, σε περίπτωση που δεν σημειωνόταν πρόοδος στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2014 με πρωτοβουλία του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Ελβετικού Λαού (SVP), έθεσε υπό αμφισβήτηση μια σειρά διμερών συμφωνιών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ρυθμίζουν τις διμερείς σχέσεις στο οικονομικό πεδίο. Η Ε.Ε. είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας.

Ο Μπουρκχάλτερ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός πως ορίστηκε μια ημερομηνία, η 23η Ιουνίου, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο θα κρίνει εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει, καθώς πριν κλείσει το ζήτημα αυτό, ελάχιστη πρόοδος μπορεί να αναμένεται στις συνομιλίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την ελβετική κυβέρνηση.

Η προτεραιότητα των Βρυξελλών είναι να μην αναληφθεί «κανένα ρίσκο» εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία, επισήμανε και ο Μπουρκχάλτερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως ο στόχος της είναι να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Ελβετίας εντός του 2016.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.