Το ΣτΕ «απειλεί» αναδρομικούς φορο – ελέγχους και έσοδα από λίστες

Μοιραστείτε το
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΙΛΟΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ – ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΜΙΧΟ
Μια πιλοτική δίκη , την οποία θα παρακολουθήσουν με κομμένη την ανάσα χιλιάδες φορολογούμενοι αλλά και το ίδιο το Κράτος, αφού από την έκβασή της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά του από την αποκαλούμενη «παρελθούσα φοροδιαφυγή», θα γίνει στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Ουσιαστικά η δίκη αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα όλους τους αναδρομικούς φορολογικούς έλεγχους για τις λίστες φοροδιαφυγής, αφού θα κριθεί αν είναι αντισυνταγματικός ο αναδρομικός φορολογικός έλεγχος για το διάστημα πριν το 2010. Επίσης θα κριθεί αν το βάρος της απόδειξης πρέπει να το σηκώνει ο φορολογούμενος κι όχι το Κράτος.
Η υπόθεση οδηγείται σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ (δηλαδή δίκη η απόφαση της οποίας θα βρει εφαρμογή σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια) διότι τα Διοικητικά Δικαστήρια εκδίδουν αντικρουόμενες αποφάσεις για συναφείς υποθέσεις. Δηλαδή άλλες αποφάσεις θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος πριν το 2010 και άλλες πως μπορεί.
Ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει πάντως η υπόθεση του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη μέσα από τη δική του φορολογικό- δικαστική περιπέτεια. Εφαρμόζοντας πρόσφατες «δρακόντειες» ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον κάλεσαν οι φορολογικές αρχές να καταβάλει για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 φόρους ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι [που νομικά αμφισβητεί ο καλλιτέχνης. Μάλιστα το διοικητικό δικαστήριο, με αφορμή τις ενστάσεις του έστειλε σημαντικά προδικαστικά ερωτήματα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, τα οποία θα απαντηθούν.
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
Η πιο σοβαρή απόφαση όμως υπέρ των φορολογουμένων έχει εκδοθεί από το ίδιο το Συμβούλιο Επικρατείας, συνεπώς είναι σφόδρα πιθανό το ανώτατο δικαστήριο να ακολουθήσει τον… εαυτό του. Αυτή είχε δικαιώσει τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πέτρο Μίχο (και νυν προπονητή και σχολιαστής αγώνων) επί της προσφυγής του οποίου αποφάνθηκε το ΣτΕ υπέρ των φορολογουμένων.
Εάν τώρα το ΣτΕ παραμείνει σε αυτή τη νομολογιακή γραμμή του 2013 κατακρημνίζονται τα σχέδια της Κυβέρνησης για φορολογικά έσοδα από τις λίστες και γενικότερα από τις καταθέσεις του εξωτερικού, ενώ θα χαθούν τα πρόστιμα (προσαυξήσεις) που επρόκειτο να επιβληθούν και οι διαφορές από τις εισφορές αλληλεγγύης, κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις από το ΣτΕ, αναστέλλεται η εκδίκαση των παρόμοιων εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας τα εξής 5 ερωτήματα:
- Εάν μπορούν να φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα ποσά εμβασμάτων, που απεστάλησαν στο εξωτερικό προ του 2010, των οποίων η προέλευση δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα.
- Εάν είναι νόμιμη η μεταφορά στον φορολογούμενο (αντί στην Εφορίας) της υποχρέωσης να αποδείξει αυτός, από πού προέρχονται τα ποσά του εμβάσματος και αν έχουν ήδη φορολογηθεί νόμιμα ή όχι.
- Μπορεί η υποχρέωση αυτή να επεκταθεί και σε εμβάσματα προγενέστερα της έναρξης ισχύος του νόμου 3888/2010, δηλαδή πριν από τις 30.9.2010 ή είναι αντισυνταγματικό αυτό.
- Εάν κριθεί, από το ΣτΕ ότι τα εμβάσματα υπόκεινται σε φορολόγηση ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, πώς θα κρίνεται αν τα ποσά καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχομένων οικονομικών ετών, δηλαδή, αν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το δηλωθέν εισόδημα ή πρέπει να αφαιρεθούν από αυτό οι τεκμαρτές δαπάνες.
- Εάν κριθεί από το ΣτΕ, ότι τα εμβάσματα υπόκεινται σε φορολόγηση ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, σε ποια χρονιά (με ποιους συντελεστές) θα πρέπει να φορολογηθούν – στον χρόνο αποστολής του εμβάσματος ή στον χρόνο σχηματισμού της τραπεζικής κατάθεσης από την οποία προήλθε το έμβασμα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.