Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το σχέδιο για άμεση εκκένωση της Ειδομένης

Μοιραστείτε το

ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΘΕΡΜΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΑ                                                                                                                          

Ζήτημα όχι μήνα αλλά εβδομάδας ή εβδομάδων είναι η εκκένωση της Ειδομένης εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Όπως αποκάλυψε, σε αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμα τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που πρόκειται να λειτουργήσουν σε ενοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Εκεί θα οδηγηθούν όσοι βρίσκονται εδώ και τέσσερις μήνες εγκλωβισμένοι στην προσφυγούπολη των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω χώροι ανήκουν στη δεύτερη τετράδα των ενοικιάσεων βιομηχανικών – εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης γνωστοποίησε ότι θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

«Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφυγών στο Κουτσόχερο της Λάρισας και το Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σκηνές τύπου οικίσκου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

Γνωστοποίησε, δε, ότι «επειδή το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων δεν έχει αποδώσει προς το παρόν τα αναμενόμενα, θα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν -μέχρι στιγμής- στα χρονοδιαγράμματα για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης, διευκρίνισε ότι οφείλονται και στην έλλειψη πόρων.

«Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να τηρείται απολύτως η νομιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα ενώ ακολουθούμε και μια τακτική πειθούς των τοπικών κοινωνιών, εξαντλητικών επαφών και συσκέψεων με την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε.

Σχολιάζοντας, την μηνυτήρια αναφορά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στον εισαγγελέα για ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις στην Ειδομένη, σημείωσε: «Ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να δώσει μία στενή αστυνομική χροιά και αυτό, παρότι καταλαβαίνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πρέπει να έχει για την Περιφέρειά του, αδικεί και το ζήτημα και τον ίδιο. Προφανώς το ζήτημα της Ειδομένης δεν είναι ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν αστυνομικό. Νομίζω ότι μέχρι εκεί μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι’ αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει η γραμμή. «Η διαπίστωση ήταν ότι στην πραγματικότητα το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η άρση της κατάστασης του προσωρινού καταυλισμού στην Ειδομένη είναι θέματα απολύτως αλληλένδετα, οπότε η λογική στην οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι με τη μεταφορά του κόσμου από την Ειδομένη και την άρση του άτυπου αυτού καταυλισμού θα λυθεί και το ζήτημα» τόνισε.

Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί πορνείας και ναρκωτικών στην Ειδομένη, παρατήρησε πως «Στο κέντρο μιας μεγαλούπολης συναντάμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ε, θα τα συναντήσουμε, ευτυχώς σε όχι εκτεταμένη μορφή, σε καταστάσεις όπως η Ειδομένη. Η αστυνομία είναι παρούσα και προσπαθεί και τα ελέγχει. Να μην δραματοποιούμε τις εγκαταστάσεις. Δεν ήρθαν οι πρόσφυγες να εγκαταστήσουν την πορνεία στην Ελλάδα».

Μήνυση Τζιτζικώστα

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, όπως επίσης στο Κιλκίς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην αναφορά, που έρχεται ως συνέχεια ανάλογων μηνύσεων που έχουν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα από κατοίκους της Ειδομένης, το δήμαρχο Παιονίας κ.ά., ο Απ. Τζιτζικώστας θέτει κυρίως τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, όπως επίσης τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδας- ΠΓΔΜ εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται.

Σε δηλώσεις του κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε για άλλη μία φορά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση εκκένωση της Ειδομένης και στον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» επισήμανε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παντελή απραξία. «Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, (η κυβέρνηση) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα» είπε, ενώ αναφέρθηκε στον πολυήμερο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και τις συνέπειες για την οικονομία.

«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα ασφαλείας και υγείας και γι’ αυτό το λόγο σήμερα, εφόσον όλο το προηγούμενο διάστημα δεν βλέπω από την κυβέρνηση να θέλει να δώσει μία λύση σ’ αυτό το ζήτημα, αναγκάστηκα να έρθω στη Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης και να ζητήσω την παρέμβαση της Δικαιοσύνης» σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. «Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, απάντησε: «Έχουμε φτάσει στο τελευταίο επίπεδο παρεμβάσεων που μπορούμε. Μετά τις συνεχείς πιέσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για την έλλειψη από πλευράς τους οποιασδήποτε δράσης είμαι υποχρεωμένος να απευθυνθώ στην ελληνική Δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι εκείνη θα πράξει το καθήκον της».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.