Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

Μοιραστείτε το

Η είδηση ακύρωσης του ταξιδιού του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού, που δημοσιεύσαμε στο enikos.gr, αναπαρήχθη από πολλά μέσα ενημέρωσης, με αρκετά να προσθέτουν επιπλέον στοιχεία, τα οποία προφανώς προέκυψαν από δικές τους πηγές ενημέρωσης.

Ωστόσο, στο enikos.gr, αυτό το οποίο τονίσαμε με κάθε σαφήνεια είναι το εξής: «Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν θα μπορούσε να είναι το προσδοκώμενο λόγω κορωνοϊού».

Πράγματι, η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ όπως και η ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, μέσω Twitter:

“Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ.

Η νέα ημερομηνία της επισκέψεως, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η σχετική συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά. Παράλληλα, προγραμματίζεται τις προσεχείς ημέρες τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Μάρκ Έσπερ (MarkEsper)”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr Παναγιωτόπουλος και Έσπερ δεν έχουν απλά άριστη επικοινωνία, αλλά ετοιμάζονται από κοινού βήματα που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω την Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την επαύξηση την αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα στις ΗΠΑ, αυτό που διαφαινόταν ως πιθανό ήταν το πολύ δύο συναντήσεις με μεγάλους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και τις υπόλοιπες να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Το ρίσκο που αναλάμβανε ο υπουργός από αυτό το ταξίδι θα ήταν πολλαπλάσιο από τα οφέλη, αφού δεν είναι μόνο ότι έπρεπε να δεσμεύσει το κυβερνητικό αεροσκάφος για δυόμισυ ημέρες αλλά θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα άμα τη επιστροφή, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα του κορωνοϊού καλπάζουν, φθάνοντας τα 55.000 την ημέρα! Το ρίσκο για την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ μεγαλύτερο από την ακύρωση του ταξιδιού και την μετάθεση της ημερομηνίας για αργότερα.

Επιπλέον, δεν είναι ότι θα «χανόταν» για 8 ώρες η επικοινωνία με τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης όσο θα βρισκόταν εν πτήσει (με ότι αυτό συνεπάγεται λόγω της τουρκικής προκλητικότητας) όσο το ενδεχόμενο έκθεσης στον κορωνοϊό αλλά και της μικρής αντιπροσωπείας που θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας να τον συνοδεύει. Η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς ήρθε χωρίς να υπάρξει «γκρίνια» από τις ΗΠΑ, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να εκθειάζουν την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η πανδημία.

Πάντως, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και γίνουν συναντήσεις θα υπάρξουν ανακοινώσεις από κοινού με την αμερικανική πλευρά, που θα κάνουν κάποιους να τρίβουν τα μάτια τους.

Χρήστος Μαζανίτης – enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.