Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το ΔΝΤ έρχεται, η αξιολόγηση κλείνει εκτιμούν κυβερνητικές πηγές

Μοιραστείτε το

Τον «λογαριασμό» των νέων μέτρων θα βγάζει το Eurogroup

Άλλο πράγμα το προσφυγικό, άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν πως αυτός ο συμψηφισμός μπορεί αντί να λύσει τα προβλήματα, να δημιουργήσει περισσότερα. «Κλειδί» χαρακτηρίζεται το σημερινό Eurogroup  από το οποίο περιμένουν να ανακοινωθεί η επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα και στο Οικονομικό επιτελείο, επικρατεί αισιοδοξία.Πηγές με γνώση των εξελίξεων τονίζουν ότι,  η επιστροφή των επικεφαλής διαπραγματευτών των δανειστών, σημαίνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, σύντομα.

Πληροφορίες από την Ευρώπη επιμένουν ότι Ευρώπη και ΔΝΤ, δεν έχουν «γεφυρώσει» ακόμα τις διαφορές τους, αλλά έχουν δημιουργηθεί  συνθήκες σύγκλησης. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «τσουχτερό λογαριασμό», μέτρων μέσα στο 2016, με δημοσιονομική προσαρμογή στο 2% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε μέτρα κάτι παραπάνω από τα  2,1 δισ. ευρώ.

Αν και αξιολόγηση και προσφυγικό αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, δεν αποκλείεται μία διευκόλυνση από τους δανειστές με εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού από τους στόχους του μνημονίου για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.  Σε αυτή την κατεύθυνση, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εκπονήσει σχέδιο κοστολόγησης δαπανών.  

Σε λίγη ώρα ξεκινά στις Βρυξέλλες, το κρίσιμο Eurogroup που θα έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα και συγκεκριμένα το πώς θα προσωρίσει η πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος .

Στο επίσημο καλεντάρι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορούν να συζητηθούν  και «πιθανά πρόσθετα μέτρα για να τεθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε βιώσιμο ρυθμό».

Για την επίτευξη της συμφωνίας αναφέρονται τέσσερα ξεχωριστά πεδία. Το ασφαλιστικό,  το δημοσιονομικό, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.