Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το άδειασμα Κικίλια και Κεραμέως από τον πρωθυπουργό

Μοιραστείτε το

Του Γιάννη Αναγνώστου, από την Κυριακάτικη Kontranews

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση και το κλίμα αρχίζει σιγά-σιγά να επιδεινώνεται, παρά την επικοινωνιακή στήριξη από τα περισσότερα ΜΜΕ και τους περισσότερους βουλευτές να είναι μουδιασμένοι και η κριτική τους μέχρι στιγμής να περιορίζεται στις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει το κλίμα να βαραίνει μέρα με τη μέρα, ενώ τα συνεχή φάλτσα των υπουργών του, ενισχύουν τις αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνησή του. Είναι ενδεικτική η προχθεσινή του κίνηση να ανακοινώσει ότι θα δοθούν δωρεάν μάσκες στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, ενώ ελεύθερο και δωρεάν θα είναι και το εμβόλιο ή τα εμβόλια όταν είναι έτοιμα. Ουσιαστικά άδειασε δυο βασικούς υπουργούς του, την Νίκη Κεραμέως (Παιδείας) και τον Βασίλη Κικίλια (Υγείας). Την πρώτη που είπε αρχικά ότι δεν θα δοθούν μάσκες και πρέπει οι γονείς να επωμιστούν το κόστος και από την άλλη τον δεύτερο που είχε βγει και ανακοίνωσε τη συμφωνία για τα εμβόλια. Η κριτική στον Β. Κικίλια δεν ήταν όμως για την ανακοίνωση της προαγοράς, αλλά για τη βεβαιότητά του ότι θα είναι στη διάθεση της χώρας και των πολιτών τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η λογική που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να προστατευθεί όσο γίνεται ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες όλες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα να αδειάζονται υπουργοί.

Απουσία σχεδίου στα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, η έλλειψη στρατηγικής σε συνδυασμό με τη διγλωσσία χαρακτηρίζει την κυβερνητική συμπεριφορά και στα ελληνοτουρκικά. Ο Πρωθυπουργός μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «καλή θέληση και από τις δυο πλευρές». Τώρα οι Τούρκοι –αλλά και οι σύμμαχοι της Ελλάδας που καταδικάζουν την τούρκικη προκλητικότητα– του ζητούν να την επιδείξει, τη στιγμή που η χώρα στην ουσία δέχεται επίθεση.
Η απουσία στέρεου κυβερνητικού σχεδίου διαπιστώθηκε από την αρχική πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας, την αυταπάτη της διπλωματικής απομόνωσης των Τούρκων, τα φάλτσα στη Λιβύη και τον αιφνιδιασμό με την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας.

Η αποκάλυψη της μυστικής διπλωματίας, με αποδοχή του διαλόγου χωρίς ατζέντα ανατράπηκε από την αιφνίδια ελλειμματική συμφωνία με την Αίγυπτο και μετέτρεψε σε πρόβλημα εμπιστοσύνης τις κυβερνητικές σχέσεις με όσους είχαν μεσολαβήσει για τον ελληνοτουρκικό διάλογο: τους Γερμανούς, με τους οποίους συμφωνούν και οι Γάλλοι.
Για να καλύψει τα λάθη του ο Πρωθυπουργός άρχισε αιφνιδίως να δηλώνει αόριστα ότι ο διάλογος θα γίνει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ουσιαστικά απέλυσε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο, γιατί αποκάλυψε όσα κρύβει ο ίδιος στο Αιγαίο και είπε την αλήθεια ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκανε έρευνες.

Έτσι ενώ η Τουρκία «γκριζάρει» –ή «μαρκάρει» κατά τον αντιναύαρχο Διακόπουλο– περιοχές στο Αιγαίο, η κυβέρνηση αντί να διευκρινίσει τι θα κάνει η ίδια, προσπαθεί να διασφαλίσει τι θα κάνουν οι… άλλοι. Αλλά η καταδίκη της Τουρκίας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδιώκει ως τώρα μένει στα λόγια.

Δεν ψηφίζει ο Σαμαράς

Την ίδια στιγμή η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει θέματα που μπορεί να φτάσουν ως τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο – κατά το κλίμα που δημιουργούν «δικοί της» άνθρωποι- σκοντάφτει σε εσωκομματική αντίδραση.

Ο Σαμαράς ετοιμάζει παρέμβαση σκληρής προειδοποίησης προς τον Μητσοτάκη

Ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πάντα της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ –την οποία κινητοποίησε στη Συμφωνία των Πρεσπών υπέρ του Μητσοτάκη– είναι τώρα απέναντί του. Δεν αντιτίθεται απλώς σε διάλογο «με τους πειρατές», αλλά και ετοιμάζει και παρέμβαση σκληρής προειδοποίησης προς τον Πρωθυπουργό.

Η επικείμενη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή τις επόμενες ημέρες για τη Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη ΑΟΖ θα κρίνει πολλά για τη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά.

Ο Μεσσήνιος πρώην Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, εν αντιθέσει με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που οι πληροφορίες τον φέρουν να μην θέλει να προκαλέσει προβλήματα στον Κυρ. Μητσοτάκη αν και διαφωνεί με πολλά σημεία της στρατηγικής του.

Ο Αντ. Σαμαράς είτε θα καταψηφίσει, είτε θα απέχει από την ψηφοφορία. Βέβαια ένα καθαρό όχι θα δημιουργούσε προβλήματα περισσότερα στη σχέση του με τον Κυρ. Μητσοτάκη που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις: να τον διαγράψει ή όχι; Πάντως ο Αντ. Σαμαράς θα δει και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν θέλει να ταυτιστεί μαζί του. Π.χ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πει όχι, δύσκολα και ο ίδιος θα καταψηφίσει και θα προτιμήσει να απέχει.

Θα τραβήξει το χαλί;

Στο εσωτερικό της ΝΔ γίνεται μεγάλη συζήτηση για το τι ετοιμάζει ο Αντ. Σαμαράς και πολλοί λένε ότι δεν θα διστάσει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Κυρ. Μητσοτάκη. Εξάλλου επιμένει ότι με «πειρατές», εννοώντας την Τουρκία, δεν πρέπει η Ελλάδα να πηγαίνουμε για διάλογο και διαπραγμάτευση που θα είναι οδυνηρή για τη χώρα.

Αναζητείται σχέδιο και στην οικονομία

Στην οικονομία η κατάσταση γίνεται δύσκολη και η κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να κάνει ακόμη και προβλέψεις, ενώ δεν έχει επεξεργαστεί σχέδιο για αλλαγή της πολιτικής της που επιδεινώνει τα προβλήματα που έφερε η υγειονομική κρίση.

Η ύφεση θα εκφραστεί με διπλάσιο νούμερο- μακριά από το… 4%, το αρχικό σενάριο του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο και ασπάστηκε εξ ολοκλήρου ο Πρωθυπουργός.

Η ανεργία αρχίζει να παίρνει μνημονιακή πορεία προς τα πάνω, οι επιχειρήσεις καταρρέουν και η μεσαία τάξη εξαφανίζεται. Η «κοινωνία των δυο τρίτων» από φόβος των πολιτών αναδύεται ως επιδίωξη της κυβέρνησης.

Ωστόσο το πρωθυπουργικό επιτελείο από τη μια επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου με τις κοινοτυπίες Πισσαρίδη και από την άλλη τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να επιβάλει αντιλαϊκές πολιτικές –που δεν πέρασαν ούτε με τα μνημόνια, όπως π.χ. στο ασφαλιστικό– και να χειραγωγήσει όση κοινοτική χρηματοδότηση εξασφαλισθεί εν τέλει.

Κυβέρνηση χωρίς υπουργούς

Στο κερασάκι της τούρτας των κυβερνητικών αποτυχιών προκύπτει μια νέα μέθοδος διακυβέρνησης: κυβέρνηση χωρίς υπουργούς. Ένα μετά το άλλο τα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιου –Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Βρούτσης, Χάρης Θεοχάρης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Σταϊκούρας, χάνουν τις αρμοδιότητές τους και την εξουσία στα υπουργεία τους ασκούν οι υφυπουργοί τους.

Εν μέσω της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου «κατήργησε» τον Β. Κικίλια και οι βασικές αρμοδιότητες του, παρά τις εκ των υστέρων και μετά από πιέσεις του υπουργού Υγείας, μεταφέρθηκαν στον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ τα θέματα Ψυχικής Υγείας τα πήρε η νέα υφυπουργός Ζωή Ράπτη.

Στα… κάγκελα τα γαλάζια στελέχη

Στο μέτωπο του κορωνοϊού η κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακό πάρτι «ηγετικής γιγάντωσης» του Κυρ. Μητσοτάκη, την περίοδο που η χώρα έμενε εκτός της ζώνης υψηλού κινδύνου –λόγω περιορισμένων επισκέψεων από το εξωτερικό– σπατάλησε αβασάνιστα του την αντοχή του πληθυσμού, και με την διάψευση της πρόβλεψης ότι ‘το καλοκαίρι ο ιός θα υποχωρήσει’ βρέθηκε χωρίς στρατηγική.

Τα μέτρα του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά λαμβάνονται χωρίς αίσθηση των συνεπειών τους στην οικονομία και τις επιχειρήσεις και με μόνη επιλογή για τους κυβερνώντες τα πρόστιμα, κινήσεις που έχουν ξεσηκώσει πολλές περιοχές και οι τοπικές κοινωνίες με μπροστάρηδες και τοπικά στελέχη της ΝΔ, είναι έτοιμες για «εξέγερση»…

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.