Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Time: Ο ιός Ζήκα σοβαρή απειλή για τους Ολυμπιακούς στη Βραζιλία

Μοιραστείτε το

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ – ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΜΑΚΡΥΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 θα ξεκινήσουν στις 5 Αυγούστου στο Ρίο τη Βραζιλίας που όμως αποτελεί την πηγή της επικίνδυνης ενίοτε και θανατηφόρου επιδημίας Ζήκα που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Time η απειλή της μετάδοσης του Ζήκα έχει ρίξει μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη σκιά στα σχέδια των Αμερικανών αθλητών καθώς προετοιμάζονται για τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους αυτό το καλοκαίρι στο Ρίο. Τα ερωτήματα είναι ιδιαίτερα έντονα για εκείνους που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον τώρα που οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο Ζήκα προκαλεί μικροκεφαλία και άλλες σοβαρές εγκαφαλικές ανωμαλίες και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει επιβεβαιώσει ότι 1.168 κρούσματα μικροκεφαλίας συνδέονται με την εξάπλωση του Ζήκα στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με Ζήκα στην Αμερική αυτό το έτος.

Το γεγονός ότι θα είναι ακόμη χειμώνας στη Βραζιλία ότι ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κρίνεται ως θετικό καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης αναμένεται να είναι μικρότερος από ό, τι είναι σήμερα. «Είναι μια εποχή του έτους με χαμηλή μετάδοση ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια » λέει ο Δρ Maurício Lacerda Nogueira, ένας ερευνητής λοιμωδών νόσων. «Επειδή είναι πιο κρύα, και είναι ξηρή περίοδος” σύμφωνα με τον Nogueira μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους συμμετέχουν και ανταγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο δάγκειος πυρετός, μια ασθένεια που επίσης μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει συμπτώματα όπως έντονος πόνος στο στομάχι, αποπροσανατολισμός, βαριά αιμορραγία, ακόμα και θάνατος. Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι η πιθανότητα προσβολής από δάγκειο πυρετό στους Αγώνες είναι επίσης πολύ χαμηλή.

Η οργανωτική επιτροπή του Ρίο συνιστά σε αθλητές και θεατές να κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να φορούν μακρυμάνικα παντελόνια και πουκάμισα, να μένουν σε κλιματιζόμενα δωμάτια και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.