Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θωμαΐδης: Πενταπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στην Αττική σε 20 μέρες

Μοιραστείτε το

Νέα αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς η εικόνα από τα λύματα, σε ό,τι έχει να κάνει τη Αττική, δείχνει πως το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε 20 ημέρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη είναι πολύ πιθανό τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο να ξεπεράσουν τις 20.000 ακόμη και σήμερα.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο MEGA, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα».

Αναλύοντας τα ευρήματα ο Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε πως η πρώτη μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων. «Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων» είπε, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 – 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη» συμπλήρωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Βασιλακόπουλος: «Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες»

Το δικό του σχόλιο για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα παράτασης μιας εβδομάδας, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των μαθημάτων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. «Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες και αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα στην κοινότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών -όλων των βαθμίδων.

«Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψει η λοίμωξη στο σπίτι και να κινδυνεύσουν αυτοί που είναι στο σπίτι» συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτοί που θα κινδυνεύσουν σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί που έχουν κάνει την επαναληπτική δόση ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εμβολιασμό τους προστατεύονται» πρόσθεσε.

«Οι αρνητές είναι σαν να έχουν ένα “δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο”» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρέπει να πιεστεί ο ανεμβολίαστος να εμβολιαστεί, ώστε να πάψει να “δεσμεύει” τις ζωές μας, μέσα από την πίεση του συστήματος υγείας» κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.