Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θησαυρός 20 τρισ. μαύρου χρυσού στα έγκατα της Κρήτης

Μοιραστείτε το

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Τόσο αποτιµά τους υδρογονάνθρακες ο οµότιµος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος. Που σηµαίνει:

1.000.000 καλοπληρωµένες θέσεις εργασίας – Αποπληρωµή του δυσβάσταχτου χρέους – Άµεση λύση του Ασφαλιστικού

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Τ ο αντιληφθήκατε; Μάλλον όχι και δικαιολογημένα. Η Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη τροχοδρόμησε για μία άλλη πορεία, ένα άλλο καλύτερο μέλλον. Ανάσταση το αποκάλεσε ο Αντώνης Φώσκολος. Ποιος είναι θα αναρωτηθείτε ο Αντώνης Φώσκολος και η άποψή του έχει τόση μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα; Είναι ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι ο πρώτος επιστήμονας που από το 2010 υποστήριζε με θέρμη ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και τότε κανείς δεν τον πίστευε.

Και τώρα ήρθε η πλήρης δικαίωση. Την Πέμπτη υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ανάθεση των ερευνών και της εξόρυξης στις εταιρείες Exxon Mobil, Total και τον ελληνικό όμιλο των ΕΛΠΕ που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αλλάζει η μοίρα της χώρας, των Ελλήνων.

Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή και ας επιχειρήσουμε να το ξετυλίξουμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αντώνη Φώσκολου η αξία των υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ανέρχεται σε 5,42 τρισεκατομμύρια δολάρια (ναι καλά διαβάσατε 5,42 τρισεκατομμύρια).

Πιο αναλυτικά ο Ελληνας επιστήμονας και πατέρας θα μπορούσαμε να πούμε της επιχείρησης έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη νότια και νοτιοδυτική Κρήτη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νομού Χανίων, με έκταση 22,6 φορές μεγαλύτερη του “Ζορ”, μπορεί να έχουν αποθέματα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 μέτρα φυσικού αερίου επικαθήμενα σε 300 μέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασμα “Ζορ”, της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα.»

Και διευκρινίζει κάτι πολύ σημαντικό. «Να σημειώσουμε εδώ ότι το φυσικό αέριο επικάθεται στο θαλασσινό νερό για 4.000.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει, για όσους φοβούνται τυχόν μόλυνση του περιβάλλοντος, ότι το φυσικό αέριο είναι δυσδιάλυτο στο νερό, άρα κατά την άντλησή του μία πιθανή αστοχία δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα.»

Επανέρχεται στο σκέλος της αξίας του τεράστιου θησαυρού υδρογονανθράκων για να τονίσει: «Αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα με το “Ζορ”, τότε η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται σε περίπου 5,42 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο και το 5% στις περιφέρειες (νόμος Μανιάτη 4001/2011). Ανάλογα με το πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες και το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν τους τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγούς, ή υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούμε να εξάγουμε ποσότητες της τάξης των 100 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος για 190 χρόνια. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 644.000.000 βαρέλια ισοδυνάμου αργού πετρελαίου ετησίως, ήτοι παραγωγή 1.764.000 βαρελιών ημερησίως.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μετά τον εντοπισμό φυσικού αερίου για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν 4 δισ. δολάρια για κάθε απόθεμα της τάξης των 35 τρισ. κυβικών ποδιών (1 τρισ. κυβικά μέτρα). Για το απόθεμα των 19,2 τρισ. m3, που πιστεύουμε ότι υπάρχει στους 10 στόχους, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 75 δισ. δολάρια για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό το μέγεθος των επενδύσεων ζητούν οι οικονομολόγοι Στουρνάρας και Δραγασάκης για να σηκωθεί η ελληνική οικονομία. Και αυτά τα ποσά μόνο πολύ μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν», τονίζει και αναδεικνύει με ενάργεια το μέγεθος της πρόκλησης και το τεράστιου οφέλους για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Αλλά εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, υπάρχει και το σκέλος απασχόληση, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων. Μας λέει και γι αυτό ο Αντώνης Φώσκολος: «Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ανέρχονται, με βάση την αναλογία ότι για κάθε παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου απαιτείται 1 άτομο στον πρωτογενή τομέα και 3 άτομα στον δευτερογενή, θα δημιουργηθούν 58.000 θέσεις στον πρωτογενή τομέα και 175.000 στον δευτερογενή. Σύνολο 233.000 θέσεις εργασίας και μάλιστα πολύ καλά αμειβόμενες, αφού ο μικρότερος μισθός είναι 4.000 ευρώ τον μήνα.»

Και συνεχίζει με έμφαση: «Έτσι έρχεται η ανάπτυξη, έτσι καταπολεμάται η ανεργία, έτσι σταματά η μετανάστευση, έτσι χρηματοδοτείται η παιδεία, έτσι ισχυροποιείται ο στρατός μας. Θα πρέπει τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρωθυπουργός όταν, προεκλογικά, αναφέρονται στην δημιουργία 370.000 θέσεων εργασίας και 500.000 θέσεων εργασίας, αντιστοίχως, να μας πουν πως θα δημιουργηθούν.

Πιστεύω ότι ο μεγάλος δρόμος έχει αρχίσει με το πρώτο βήμα να είναι η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι όποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και Δωδεκανήσου θα επηρεάζει την παγκόσμια ενέργεια και την παγκόσμια οικονομία. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, ίσως αποδειχθεί εφάμιλλη με τη σημασία του Περσικού Κόλπου.»

Ομως, δεν υπάρχει μόνο η Κρήτη. Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα υπάρχουν στο Ιόνιo, στο Αιγαίο, στη Δυτική Ελλάδα και οι ποσότητες είναι τεράστιες.

Οπως μας ενημερώνει και μας επισημαίνει ο Αντώνης Φώσκολος οι ποσότητες υδρογονανθράκων στις διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ως εξής:

1. Αιγαίο και Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Θερμαικό, Καβάλα) Θρακικό Πέλαγος, Κεντρικό Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος το ισοδύναμο των 7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

2. Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα (Βόρεια και Δυτικά της Κέρκυρας, Δυτικά των Παξών και Πρέβεζας, δυτικά της Κεφαλλονιάς, Δυτικά της Ζακύνθου, Πατραϊκός Κόλπος, Δυτικό Κατάκολο, κόλπος της Κυπαρισσίας, Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία) το ισοδύναμο των 15-20 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου

3. Δυτικά-Νοτιοδυτικά και Νότια της Κρήτης/ Νότια των Δωδεκανήσων- Καστελόριζο μέχρι την λεκάνη του Ηροδότου), 50 τρις m3 βιογενούς φυσικού αερίου που ισοδυναμεί με 300 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου σύνολο περίπου 75 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου που πρέπει να βρίσκονται σε πετρώματα του Μεσοζωικού αιώνα.

Και τώρα ο Αντώνης Φώσκολος θα ρίξει τη βόμβα. «Τη συνολική αξία των υδρογονανθράκων την εκτιμώ σε 20 τρισ. δολάρια», που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αυτό σημαίνει 20 ΑΕΠ, δηλαδή 20 φορές ο πλούτος που παράγει η χώρα μας κάθε χρόνο».

Οσον αφορά στην απασχόληση, το προσωπικό που θα χρειαστεί για αυτή την εκμετάλλευση εκτιμάται σε 300.000 άτομα για μια περίοδο 200 ετών στον πρωτογενή τομέα. Αν προσθέσουμε και το δευτερογενή κατ΄ αναλογία σε όσα αναφέραμε για την περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το σύνολο των θέσεων εργασίας θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο.

Για να έχουμε μία εικόνα πιο καθαρή θα αναφέρουμε ότι τα αποθέματα κατά τον Αντώνη Φώσκολο συνολικά είναι εφάμιλλα με τα γνωστά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας που ανέρχονται σε 100 δισ. βαρέλια.

Θα αναφέρουμε επίσης ένα παράδειγμα για τα όφελος που θα προκύψει για τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο από το κοίτασμα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου και όπου οι γεωτρήσεις ξεκινούν στο τέλος του 2019 ή αρχές του 2020.

Τα έσοδα λοιπών για το ασφαλιστικό σύστημα από τα 150 εκατ. βαρέλια της περιοχής αυτής θα είναι σύμφωνα με τον Γεώργιο Ζαφειρόπουλο διευθύνοντα σύμβουλο της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.» 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.