Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θετική εισήγηση Σόιμπλε για την εκταμίευση της δόσης

Μοιραστείτε το

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ Ο ESM ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα αναμένεται να εισηγηθεί στον ESM το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιενς Σπαν, απέστειλε σχετική επιστολή στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Η επιτροπή προϋπολογισμού με τη σειρά της, θα συζητήσει εντός της ημέρας το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συστήνει στην αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδριάζει σήμερα, να εγκρίνει την απελευθέρωση της δόσης προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στη γερμανική  εφημερίδα ο επικεφαλής των «Πρασίνων» στην επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν – Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καμία μεγάλη συζήτηση στη γερμανική Βουλή Bundestag, ούτε και καμία δύσκολη ψηφοφορία. Το μόνο που απαιτείται από τη διαδικασία είναι να ασχοληθεί, κεκλεισμένων των θυρών, με την απελευθέρωση της επόμενης δόσης η Επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Το ζήτημα άλλωστε, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της γερμανικής Βουλής.

Σημειώνεται ότι για να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτείται η θετική εισήγηση από πέντε κοινοβούλια της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας.

Στις 16 και 17 Ιουνίου, ο ESM θα πρέπει να αποφασίσει την πίστωση για την Αθήνα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η δόση περιλαμβάνει 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο για την εξυπηρέτηση του χρέους όσο και για τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών.

Η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του μήνα.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνει πεπεισμένος πως το Eurogroup θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.