Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θεοδωράκης: Υπερυπουργός για το προσφυγικό θα μπορούσε να ήταν ο Χρυσοχοΐδης

Μοιραστείτε το

«Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Όταν αρχίζει η κουβέντα για το προσφυγικό και δεν έχεις σαφή σχέση και επαφή με την πραγματικότητα, βασανίζεσαι για πολύ ώρα μέχρι να φτάσεις στο ρεαλισμό», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Ξοδέψαμε αρκετή ώρα να συζητάμε για πράγματα που για εμάς ήταν δεδομένα – και τα είχαμε παρουσιάσει πριν αρκετό καιρό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση και για τον κ.Τσίπρα δεν ήταν δεδομένα», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.  

Ακόμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι υπερυπουργός για το προσφυγικό θα μπορούσε να ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ωστόσο δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, να διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Nα δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες αλλά να μη δεχόμαστε τους μετανάστες όλου του κόσμου. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κουβέντας που κάναμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Η φύλαξη των συνόρων και η εμπλοκή της FRONTEX ήταν επίσης μεγάλο μέρος της συζήτησης γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν κάποιες ιδεοληψίες, που έχουν φέρει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση», συμπλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ερώτηση για το τι περιμένει από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Το καλύτερο σενάριο δεν το ελπίζουμε σήμερα. Το ελπίζουμε αυτές τις μέρες αλλά όχι σήμερα. Αναμένουμε τις επαφές στη σύνοδο κορυφής με τους Τούρκους και ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αποδεχτούν ότι όσοι έρχονται από τις ακτές τους και δεν αιτούνται άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφουν αμέσως πίσω.

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διένεξη καθώς υπάρχει μια συμφωνία επαναπροώθησης την οποία δεν τηρούν. Αν αυτό συμβεί μπορεί να είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τα ελληνικά νησιά, ενώ θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για το μέλλον, γιατί όταν κάποιος ξέρει ότι θα κάνει όλο αυτό το δρομολόγιο για να επιστρέψει ξανά στην Τουρκία θα μειωθούν οι ροές».

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για έναν υπέρ-υπουργό μετανάστευσης λέγοντας: «Υπάρχουν χώρες που δέχονται λιγότερη πίεση από την Ελλάδα και έχουν υπέρ-υπουργό Μετανάστευσης. Εμείς λοιπόν στη διάρκεια της τεράστιας αυτής κρίσης γιατί δεν χρειαζόμαστε έναν υπέρ-υπουργό ο οποίος λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και να έχει τη συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών στο τεράστιο αυτό εθνικό θέμα;», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το απλό ευκολονόητο πράγμα προτείνουμε. Απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό και του είπα “δε θες να ακούσεις μια δικιά μας πρόταση; Επιτέλους βάλε έναν άνθρωπο να τα ρυθμίζει όλα”. Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που περνάνε μια κρίση. Δε θέλει».

Παράλληλα, ερωτώμενος για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο ανέφερε: «Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά δεν έφτασα να προτείνω το όνομα γιατί αξία έχει να αποδεχτεί πρώτα ο Πρωθυπουργός την ανάγκη. Εγώ είχα προετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση αλλά δεν έφτασα εκεί γιατί ο πρωθυπουργός είπε γελώντας “εγώ δε θα κάνω ανασχηματισμό σήμερα”, και ότι “δε θα φύγει ο χειρισμός από την κυβέρνηση” παρά το ότι ο χειρισμός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα θολός».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ανταποκριθεί το Ποτάμι στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ένωση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Αυτό που υπάρχει, και είναι αναγκαίο, είναι ο διάλογος που καλούμαστε να κάνουμε όλες οι δυνάμεις του Κέντρου για την αντιμετώπιση μικρών η μεγάλων ζητημάτων.

Είναι η πρότασή μου για το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι και οι μικρές κινήσεις οι οποίοι να συζητήσουν για τα προβλήματα της χώρας και να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία. Μπορεί να φτάσει σ’ ένα εκλογικό μέτωπο; Μπορεί να φτάσει σε μια εκλογή από τη βάση; Να φτάσει, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλά αυτό δε θα το αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού.

Δε μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τους μηχανισμούς μας, να νιώσουμε ασφαλείς σε μια λογική επανεκλογής. Εμάς μας ενδιαφέρει εάν στη βάση πραγματικά υπάρχει αυτή τη στιγμή το αίτημα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη».

«Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε στέρεα πράγματα. Γι΄ αυτό απευθύνθηκα σε όλες τις δυνάμεις και υπάρχει πολύς κόσμος που έχει προσέλθει να συζητήσει. Αλλά συμφωνίες κορυφής το Ποτάμι με το ΠΑΣΟΚ δε θα κάνει. Δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας. Η κοινωνία θέλει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Αυτά λοιπόν να συζητήσουμε και εκεί να συνεργαστούμε», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.