Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θεανώ Φωτίου: Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ειλικρινή πληροφόρηση για τα εμβόλια και όχι από απειλές και προπαγάνδα

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Η κυβέρνηση πρόσφατα μείωσε τα επιδόματα αναδοχής αναπήρων παιδιών με περικοπές μέχρι και 400 ευρώ τον μήνα…

Μέσω της Κυριακάτικης Κontranews, η Θεανώ Φωτίου εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στη Βουλή και κατηγορεί την κυβέρνηση πως ακολουθεί τον δρόμο «του αυταρχισμού, του διχασμού, των ποινών και της απόλυσης», κάτι που, όπως λέει, «μπετονάρει τον αντιεμβολιαστικό χώρο».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι η πρόνοια είναι για τους ακραία φτωχούς και ότι δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, άρα όσο λιγότερα δίνει τόσο καλύτερα» επισημαίνει και απαριθμεί το τι έκανε σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, αλλά και το τι προτίθεται να κάνει στο μέλλον.

Γιατί καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού; Τι πρέπει να γίνει για όσους αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο;

Καταψηφίσαμε διότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το δρόμο του αυταρχισμού, του διχασμού, των ποινών και της απόλυσης, αντί της αυτοκριτικής και της επιστημονικής πειθούς, ενισχύει και μπετονάρει τον αντιεμβολιαστικό χώρο.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σαμποτάρει με τις πράξεις του (Ικαρία, Πάρνηθα) και τις δηλώσεις του («κανονικό καλοκαίρι το φετινό», «το 70% του πληθυσμού τον Ιούνιο θα είναι εμβολιασμένο») την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επένδυσε στην επικοινωνιακή πολιτική, υπονόμευσε την ουσιαστική ενημέρωση, καλλιέργησε τον εφησυχασμό με διγλωσσία γύρω από τα εμβόλια, όπως για το Astra Zeneca, και με συνεχείς παλινωδίες. Υπάρχει ρήγμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία και η ΝΔ, αντί να το θεραπεύσει το μεγαλώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον εμβολιασμό. Υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές πρέπει να εμβολιαστούν. Όμως καταψηφίζει τη γενίκευση της υποχρεωτικότητας, την αναγκαστική άδεια στο δημόσιο που συνδέεται με στέρηση μισθού και τον γενικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα που οδηγεί σε γενικευμένες απολύσεις .

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από επιστημονική στήριξη που δίνει καθαρές απαντήσεις στους φόβους τους. Έχουν ανάγκη από συνεχή ειλικρινή πληροφόρηση και όχι από απειλές και προπαγάνδα. Αυτό επιχειρούμε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Πώς αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης σε πρόνοια και κοινωνική πολιτική;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι η πρόνοια είναι για τους ακραία φτωχούς και ότι δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, άρα όσο λιγότερα δίνει τόσο καλύτερα. Και ότι τον ρόλο του προνοιακού κράτους πρέπει να αναλαμβάνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός (γι αυτό οι Έλληνες πληρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά στην Ευρώπη από την τσέπη τους σε υπηρεσίες φροντίδας για το παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο) και κάθε περαιτέρω κενό μπορεί να το αναλαμβάνει η φιλανθρωπία (ακόμη και το ασανσέρ της Ακρόπολης!)

Αυτός είναι ο σκληρός νεοφιλελεύθερος πυρήνας της λογικής της ΝΔ που επιχειρεί να κρύψει με την εξής τακτική:

1. Οικειοποιείται τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλοιώνει. Παράδειγμα ο εμβληματικός νόμος για την αναδοχή-υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης δύο φορές ενώ λειτουργούσε ψηφιακά από τον Απρίλιο του 2019. Πρόσφατα μείωσε τα επιδόματα αναδοχής αναπήρων παιδιών με περικοπές μέχρι και 400 ευρώ το μήνα.

2. Παγώνει όλες τις δαπάνες της πρόνοιας στα επίπεδα που τις βρήκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 σαν να μην υπήρξε πανδημία, σαν να μην υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίθετα, προβλέπει μέχρι το 2025 (στο μεσοπρόθεσμο) να κρατήσει τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,35 δισ. που τις παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την τεράστια ανάπτυξη που θα «ζήσει» η χώρα, μεγαλύτερη από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων!!!

Παράδειγμα: η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εκταμίευσε πέρυσι, έτος πανδημίας, 259 εκατομμύρια για voucher σε βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, έναντι 279 εκ. που είχε εκταμιεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και άφησε 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ. Το ίδιο κάνει και φέτος η κα Μιχαηλίδου. Άνοιξε μόλις προχθές την πλατφόρμα μόνο για τους γονείς του ιδιωτικού τομέα, παρά τα ψέματα που διαδίδει ότι την άνοιξε και για τους γονείς του δημοσίου. Θα βγάλει τα αποτελέσματα τον Δεκαπενταύγουστο και οι γονείς δεν θα ξέρουν αν υπάρχει βρεφονηπιακός να βάλουν το παιδί τους μέχρι την 1η Σεπτέμβρη.

3. Επιδίδεται η κυβέρνηση δια της κας Μιχαηλίδου σε μία επικοινωνιακή προπαγάνδα δήθεν υπέρ παιδιών, αναπήρων, ηλικιωμένων. Μόνο που ο θησαυρός είναι άνθρακες. Όλα όσα προτείνονται είναι ευχολόγια χωρίς προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα (βλ. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία) ή κολάζ παρωχημένων συνταγών για υποανάπτυκτες χώρες (βλ. Σχέδιο για την προσχολική αγωγή). Ενώ οι πρακτικές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ενίσχυσαν καμία από αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού.

Επειδή η προπαγάνδα με ψεύδη για την πρόνοια ωφέλησε τη ΝΔ στις εκλογές του 2019, την επαναλαμβάνουν. Τότε ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα χρήματα από τα μεσαία στρώματα για να τα δώσει στους φτωχούς και η ανάπτυξη που θα φέρει θα καταπολεμήσει τη φτώχεια. Η αλήθεια είναι η εξής: εμείς δώσαμε 3,35 δισ. ευρώ στην πρόνοια, εκ των οποίων μόνο τα 700 εκ. για τη φτώχεια. Όλα τα υπόλοιπα ήταν και για τα μεσαία στρώματα. Το 2015 βρήκαμε έναν στους πέντε από τα μεσαία στρώματα, 800.000 ανθρώπους, να έχουν μετακομίσει στα φτωχά. Οι 600.000 από αυτούς το 2019 ξαναγύρισαν στα μεσαία στρώματα. Αποδείξαμε ότι τα επιδόματα ενισχύουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης έκοψε 700 εκ. από το μέρισμα, η αγορά γονάτισε.

Εμείς με τις πολιτικές μας ρίξαμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια 1-2 μονάδες κάτω από τις εποχές της ευημερίας και της τεράστιας ανάπτυξης του 2005. Σήμερα όλοι οι δείκτες αυξάνονται: φτώχεια, παιδική φτώχεια, ανεργία, υλική στέρηση

Τι δείχνει το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ; Ότι παρόλο που μας υπόσχονται δήθεν ανάπτυξη για το 2023, ’24 και ’25, η πρόνοια θα παραμείνει στα 3,35 δισ., όσο ακριβώς την παραδώσαμε.

Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόνοια;

Το πρόγραμμά μας είναι για την κοινωνική πλειοψηφία και βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι η πρόνοια δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά κάθε πολίτη που σε κάθε φάση της ζωής του μπορεί να γίνει ευάλωτος, λόγω φτώχειας, αναπηρίας, εκ γενετής ή επίκτητης, γηρατειών ή ακόμη και εξαιτίας ενός ευτυχούς γεγονότος όπως η έλευση ενός ή περισσότερων παιδιών.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται ότι το προνοιακό κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα τού οικογενειακού προϋπολογισμού με ένα τρίπτυχο:

1. Δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες προνοιακής φροντίδας στους δήμους και τις περιφέρειες σε συντονισμό με τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και με κοινό ψηφιακό σύστημα για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικωμένο.

2. Ασφάλεια για τον καθένα μας σε κάθε στιγμή της ζωής του που κινδυνεύει η αξιοπρέπεια και το επίπεδό διαβίωσής του με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που δεν εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια.

3. Γενναιόδωρες παροχές και επιδόματα για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόνοια είναι η ελπίδα μας για μία κοινωνία συμπεριληπτική, αλληλεγγύης και όχι μίσους και διχασμού. Σας προτείνω να διαβάσετε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 έχουν υιοθετήσει κατά καιρούς επιθετική ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά τους καλείτε σε διάλογο με στόχο την προοδευτική κυβέρνηση… Πώς θα μπορέσει να προχωρήσει μία τέτοια συνεργασία;

Κάθε μέρα που περνάει μεγαλύτερα στρώματα του προοδευτικού χώρου πείθονται ότι πρέπει να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Κατανοούν ότι για να πέσει το «καθεστώς» Μητσοτάκη που χτίζεται εδώ και δύο χρόνια και διαβρώνει κράτος και κοινωνία χρειάζεται συστράτευση όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Πιστεύω ότι τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα θα πεισθούν από την ανάγκη της κοινωνίας και θα συζητήσουν μία συνεργασία στη βάση κοινών θέσεων, ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού.

*Αναπλ. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.