Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τεράστιες καταστροφές στη Μιανμάρ από τις πλημμύρες – Εκατοντάδες οι νεκροί

Μοιραστείτε το

“Ο απολογισμός των νεκρών μόνον στο κρατίδιο Ραχίν αναμένεται να φτάσει σε μερικές εκατοντάδες”

Περισσότεροι από 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Μιανμάρ εδώ και ημέρες και έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ζωή περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, κυρίως στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα, όπου ορισμένες ζώνες έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

Οι πληγέντες από τις πλημμύρες υπολογίζονται σε περισσότερους από 200.000.

Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτήν την περίοδο των μουσώνων προκάλεσαν γρήγορη άνοδο της στάθμης των υδάτων και πολλές κατολισθήσεις, από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, γέφυρες και δρόμοι στην χώρα.

Την Κυριακή ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σε μια τόσο μεγάλη και φτωχή χώρα, στην οποία οι υποδομές είναι πολύ κακές, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής θα μπορεί να γίνει γνωστό μόνον έπειτα από πολλές ημέρες.

Οι περισσότερο πληγείσες ζώνες βρίσκονται στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της Μιανμάρ.

«Δεν μας είχαν προειδοποιήσει, νομίζαμε επομένως ότι ήταν οι συνηθισμένες βροχές αυτήν την εποχή» ανέφερε η Άγε Σου Μιάτ, που κατοικεί στην Σαγκένγκ στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Σε μερικές ώρες ολόκληρο το σπίτι μου είχε βυθιστεί στο νερό. Ο σύζυγός μου αναγκάστηκε να ανέβει στην σκεπή του σπιτιού, καθώς δεν μπορούσε να βγει» πρόσθεσε.

Το ζευγάρι έχει καταφύγει τώρα σε ένα μοναστήρι.

Στο κρατίδιο του Τσιν τουλάχιστον 700 σπίτια καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν λόγω των πλημμυρών στην περιφερειακή πρωτεύουσα Χάκα, ενώ 5.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε καταυλισμούς, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα New Light of Myanmar.

Ο πρόεδρος της χώρας Θάιν Σάιν δεσμεύτηκε ότι οι αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την παροχή βοήθειας, αλλά ορισμένες περιοχές του Τσιν είναι αποκομμένες από το υπόλοιπο κρατίδιο.

Μεγάλη καταστροφή προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στο γειτονικό κρατίδιο Ραχίν, στο οποίο έχουν ήδη βρει καταφύγιο 140.000 εκτοπισμένοι, κυρίως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, οι οποίοι ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν μετά τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων το 2012.

«Ο απολογισμός των νεκρών μόνον στο κρατίδιο Ραχίν αναμένεται να φτάσει σε μερικές εκατοντάδες. Υπάρχει ένας αριθμός απομακρυσμένων περιοχών, στις οποίες δεν έχουμε μπορέσει να φτάσουμε» σημείωσε αξιωματούχος του κρατιδίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.