Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τελετές παράδοσης – παραλαβής: Οι πρώτες δηλώσεις

Μοιραστείτε το

Τα νέα τους καθήκοντα αναλαμβάνουν ένας-ένας τα καινούρια μέλη της κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία τους. Σε κάποια από τα υπουργεία μάλιστα επικράτησε και κλίμα συγκίνησης, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Μετανάστευσης, όπου η νέα υφυπουργός Ένταξης Σοφία Βούλτεψη, απευθυνόμενη στον απερχόμενο  Γ. Κουμουτσάκο τόνισε  «Γιώργο, τίποτα δεν τελειώνει, έχουμε όλοι μας λίγο πολύ ζήσει αλλαγές, τις περισσότερες φορές ήταν για καλό.

Αναλυτικά 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Σε καλό κλίμα και με διάχυτη τη συγκίνηση από την πλευρά του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τα πράγματα στο μεταναστευτικό έχουν σαφώς αλλάξει θετικά». «Παρά την τουρκική επιθετικότητα και δηλητηριώδη προπαγάνδα, καταφέραμε να βελτιώσουμε θεαματικά τη διεθνή εικόνα και βαρύτητα της χώρας στην Ευρώπη, με γνώση, πρωτοβουλίες, δράσεις, συμμαχίες και κυρίως ξεκάθαρες θέσεις -και αυτό είναι μια παρακαταθήκη όσον αφορά στο υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που οφείλει να θεμελιώνεται στην αρχή της έμπρακτης, ουσιαστικής αλληλεγγύης», συνέχισε ο ίδιος. Σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις παιδιών και οικογενειών επισήμανε ότι 4.160 άτομα μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης «παρά τα πρακτικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία». Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή να αξιοποιηθεί η πρόσφατη ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) , όπου «η συμμετοχή μας υπήρξε επιτυχία που εξασφαλίστηκε με πολύ σιωπηλή δουλειά παρά την αρχικά λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας που τελικά κάμφθηκε».

Η Σοφία Βούλτεψη

Η νέα υφυπουργός Ένταξης επισήμανε ότι «με τόλμη, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα» και υπογράμμισε ότι «σε αυτό το υπουργείο αυτό το χρόνο της κρίσης που η Ελλάδα αντιμετώπισε τόσα χτυπήματα, συγχρόνως τον κορωνοϊό, εθνικές απειλές και το μεταναστευτικό, έγινε μια κρυφή δουλειά», καθώς και ότι «σταθήκαμε όρθιοι χάρη στη δουλειά του Νότη και του Γιώργου, γιατί δεν φάνηκαν περαιτέρω συνέπειες πάνω σε μια στιγμή, που κρινόταν η υγεία του λαού και η εθνική ασφάλεια της χώρας».

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι «δέχτηκα με χαρά και συγκίνηση την πρόταση του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε ότι «βρίσκομαι σε υπουργείο πρώτης γραμμής», ενώ υπενθύμισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πολύ στενή συνεργασία αυτού του υπουργείου με την κοινοβουλευτική ομάδα» και με την ίδια, μέσα από τις θητείες της στο προεδρείο Δημόσιας Διοίκησης, Δη 

Όπως προαναφέρθηκε απευθυνόμενη στον Γ. Κουμουτσάκο τόνισε ότι «ανέλαβε τα καθήκοντά του σε πολύ δύσκολη και περιπλεγμένη περίοδο» και πρόσθεσε: «Γιώργο, τίποτα δεν τελειώνει, έχουμε όλοι μας λίγο πολύ ζήσει αλλαγές, τις περισσότερες φορές ήταν για καλό. Είναι ένας κύκλος αυτός που κινείται, γνωριζόμαστε όλοι καλά, έχουμε δώσει κοινές μάχες για να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες της παράταξής μας».

Ο Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη, συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα για το υπουργείο» και εξήρε «την πολύτιμη προσφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος «υπηρέτησε με συνέπεια τα δύσκολα καθήκοντά του [και] υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και άξιος συμπαραστάτης στις καλές και τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε μαζί». . «Ο Γιώργος Κουμουτσάκος», πρόσθεσε ο υπουργός, «ξεχωρίζει για την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, με τις οποίες προάσπισε τις ελληνικές θέσεις, σε δύσκολες καταστάσεις και διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για παρακαταθήκη την οποία θα σεβαστούμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε», ενώ πρόσφερε στον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό ως αναμνηστικό δώρο ένα ασημένιο σκεύος με τον θυρεό του υπουργείου.

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ανέλαβαν καθήκοντα οι δύο νέοι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέτα Μακρή και Άγγελος Συρίγος. Η κ. Μακρή ανέλαβε στη θέση που μέχρι πρότινος ήταν η Σοφία Ζαχαράκη και οι αρμοδιότητές της θα αφορούν την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Συρίγος ανέλαβε στη θέση του Βασίλη Διγαλάκη και θα είναι αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Αμφότεροι οι νέοι υφυπουργοί στις πρώτες τους δηλώσεις δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει δρομολογηθεί για τα θέματα της Εκπαίδευσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Τον νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα υποδέχθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κώστας Τσιάρας 

Όπως είπε ο υπουργός:« Νομίζω για τον κύριο Κώτσηρα είναι όλα γνωστά. Είναι ένας νέος συνάδελφος στη Βουλή, ο όποιος με επάρκεια, σοβαρότητα και μετριοπάθεια έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.Όπως γνωρίζετε ήδη έχουμε ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο σημαντικών αλλαγών και σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά, .»

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Ευχαριστώ τον Υπουργό και όλους σας για την πολύ όμορφη υποδοχή. Να πω ότι αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος για την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υφυπουργός Δικαιοσύνης και συναισθάνομαι πλήρως το βάρος της ευθύνης για την  εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.. Από κοινού θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις »

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αλλαγή φρουράς μετά από 1,5 χρόνο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Σπήλιο Λιβανό να αντικαθιστά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι η πρώτη υπουργική θέση για τον 53χρονο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Γνωρίζω τον άνθρωπο, γνωρίζω τις ικανότητές του. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σε αυτόν. Επί 1,5 χρόνο πετύχαμε πάρα πολλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» είπε ο Μ. Βορίδης παραδίδοντας τη σκυτάλη στο διάδοχό του.

Ο κ. Σκρέκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2019, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αποτελεί «φρέσκο» πρόσωπο καθώς διανύει την πρώτη του βουλευτική θητεία, έχοντας εκλεγεί από τους πολίτες της Φθιώτιδας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.