Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Με πανελλήνιες εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια

Μοιραστείτε το

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4735/2020, που αφορούσε μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS της Αυστραλίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές ότι ο νόμος δεν επιφέρει καμία αλλαγή για τα παιδιά των ομογενών, σημειώνοντας ότι η εξ αίματος απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας παραμένει αδιάσειστη.

«Ο νόμος αυτός αφορά τη διαδικασία, με την οποία πολιτογραφούνται ως Έλληνες αλλοδαποί, αλλογενείς. Συνεπώς, ο νόμος αυτός δεν αφορά κατά τίποτα τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών… τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών είναι Έλληνες, είναι ελληνόπουλα. Αυτό δεν μπαίνει σε συζήτηση. Το μόνο που χρειάζεται για να εγγραφούν και να έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι οι γονείς τους να δηλώσουν τη γέννηση των παιδιών στο Ειδικό Ληξιαρχείο, για να τους δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Αυτό θέλω να είναι απολύτως σαφές, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ανησυχία, ή ερωτηματικό».

Ο λόγος για την αλλαγή του συστήματος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις και η διαφθορά.

«Όταν, πριν από 16 μήνες, ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, βρήκα μία εικόνα όπου εκκρεμούσαν πάνω από 35.000 αιτήσεις ανθρώπων να γίνουν Έλληνες και η δυνατότητα που έχει ως τώρα το ελληνικό κράτος είναι μέσα από επιτροπές που συνεδριάζουν δυο φορές την εβδομάδα να αξιολογήσει την περίπτωση… 4.000 αιτήματα το χρόνο… δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό, ούτε αντικειμενικό… καθώς υπάρχουν και φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακές σχέσεις γύρω από αυτήν ιστορία…»

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή Πανελληνίων Εξετάσεων εξαιρουμένων όσων αλλοδαπών και αλλογενών είναι άνω των 62 ετών.

«Θα γίνονται πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες οι αλλοδαποί, αλλογενείς, θα πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, τους ελληνικούς πολιτικούς θεσμούς και αυτές είναι οι προϋποθέσεις ότι πραγματικά θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες».

Όσον αφορά στα παιδιά αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως όσα παιδιά έχουν μετάσχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες.

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη εθνικής ενότητας και σύμπνοιας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με «κορώνες».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.