Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ταχύτερο άνοιγμα εστίασης-εποχικών ξενοδοχείων μελετά η κυβέρνηση

Μοιραστείτε το

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «κλειδώσει» ει δυνατόν τα επόμενα 24ωρα ένα συνολικό πακέτο για την επαναλειτουργία του τουρισμού, που αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που διέπουν την απελευθέρωση των μεταφορών, στα αντίστοιχα, που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και καταστημάτων εστίασης, καθώς και για το πλέγμα μέτρων οικονομικής στήριξης υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, είτε πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Από το πρωί, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πυρετός συσκέψεων, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να κλειδώσουν οι ημερομηνίες και της μετά τις 18 Μαΐου φάσης του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας. Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των malls μεθαύριο Δευτέρα, όπως συμφώνησε η επιτροπή επιδημιολόγων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις τελευταίες πληροφορίες, στις αυριανές σπονδυλωτές συσκέψεις στις 09:30 το πρωί ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ομάδα λοιμωξιολόγων, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα και την επακόλουθη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30 ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Πλακιωτάκη, Χάρη Θεοχάρη και τους επιτελικούς, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έως την 1η Ιουνίου. Βάσει του ιδίου ρεπορτάζ, φαίνεται πως επανέρχεται δριμύτερη η τάση της κατά μία εβδομάδος ταχύτερης ξεδίπλωσης του αρχικού σχεδιασμού.

Ως εκ τούτου και στηριζόμενη στις ενθαρρυντικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων, δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσουν την 25η Μαίου εστιατόρια, καφέ και ορισμένα καθώς και τα μαγαζιά, που κάνουν τατουάζ, αντί της 1ης Ιουνίου και τα εποχικά ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα την 1η Ιουνίου αντί της 8 Ιουνίου.

Μάλιστα, κατά την πρωινή διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε πρώτη φάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα ρυθμίζουν τις οδικές μετακινήσεις με υπεραστικά λεωφορεία και τρένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/5 δεν υπήρχε ξεκάθαρη εισήγηση από την πλευρά των επιδημιολόγων για την πληρότητα στα δύο προαναφερθέντα μέσα, καθώς οι απόψεις διίσταντο για το εάν θα πρέπει να είναι στο 50% ή στο 100%, όπως θα ισχύει βάσει των οδηγιών στα αεροπλάνα.

Σε εξαιρετικά σύνθετη άσκηση εξελίσσεται και η οριστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό, κάτι, που αναμένεται να γίνει μετά την εν λόγω σύσκεψη. Στην κυβέρνηση, πάντως, επεξεργάζονται μία ολιστική προσέγγιση για την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, βασικό σκέλος των οποίων αποτελεί και ο κλάδος του τουρισμού. Επ αυτού κρίσιμη ήταν η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα και του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρονική εμβέλεια των προστατευτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης θα εκτείνεται κατά πληροφορίες και σε πρώτη φάση έως τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για δεύτερο κύμα μέτρων, εφ όσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των παρεμβάσεων, που προωθούνται, είναι η αναπλήρωση των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που πλήττονται και ο τζίρος τους παραμένει σημαντικά χαμηλότερος, ακόμη και μετά το άνοιγμα τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται το στίγμα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων να δοθεί και μέσω ενός νέου μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.