Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τα ποντίκια δείχνουν τον δρόμο για την θεραπεία του αλκοολισμού

Μοιραστείτε το

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί για την Ευρώπη ο αλκοολισμός.

Παρά το γεγονός πως στη χώρα μας δεν αποτελεί μείζον κοινωνικό θέμα, στον ευρωπαϊκό βορρά τα πραγματα είναι χειρότερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, ένα νέο χάπι με κόστος κάτω των πέντε ευρώ υπόσχεται να τα αλλάξει όλα αυτά, και να κάνει τον αλκοολισμό μία ασθένεια η οποία μπορεί να θεραπευθεί.

Η επιστημονική ομάδα που έφθασε στην δημιουργία αυτού του χαπιού έκανε εκτεταμένα πειράματα πάνω σε ποντίκια, στα οποία προσπάθησαν να μπλοκάρουν την οδό η οποία φέρνει την επιθυμία για αλκοόλ. Αφού τα ποντίκια θεωρούνται ότι πιο κοντινό στον άνθρωπο από ιατρικής σκοπιάς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ουσία αυτή θα έχει την ίδια επίδραση και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Τώρα με βάση τη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν απενεργοποιηθούν συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το άγχος και την αυτοεκτίμηση, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί και η ανάγκη του ατόμου για αλκοόλ. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου αναγνωρίζονται ως σημεία που παράγεται η ορμόνη του στρες, γνωστή και ως CRF. 

«Γνωρίζουμε τώρα ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το άγχος και την ανταμοιβή είναι μέρη ενός γενικότερου κυκλώματος το οποίο ελέγχει την χωρίς μέτρο κατανάλωση ακλοόλ» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Todd Thiele, ο οποίος συμπληρώνει ότι: «το μόνο που έμενε είναι να έρθουν κοντά τα κομμάτια του παζλ και να μάθουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι ξέραμε πριν».

Ο συγκεκριμένος καθηγητής υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να ρίξουν νέο φως στην φαρμακευτική θεραπεία όσων πίνουν αρκετά. Και θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά όσους από αυτούς τείνουν να ξεφύγουν προς τον αλκοολισμό.

Μάλιστα ο ίδιος εντόπισε το πρόβλημα στους νέους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες, όσο πιο νωρίς ξεκινούν την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουν να καταλήξουν στον αλκοολισμό. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το φάρμακο θα συστήνεται σε όσους καταναλώνουν τουλάχιστον μισό μπουκάλι κρασί, με στόχο να μειώσουν την κατανάλωση σε αλκοόλ.

Το χάπι, το οποίο κοστίζει λιγότερο από 5 ευρώ το ένα το παίρνει κανείς μία φορά την ημέρα, και καταφέρνει να μειώνει σημαντικά (ή και να  εξαφανίζει, ανάλογα τον άνθρωπο) την επιθυμία να καταναλώσει αλκοόλ. 

Το χάπι ονομάζεται Nalmefene (ή και Selincro) και κυκλοφορεί στην Βρετανία, όπου το κόστος ετησίως από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τις συνέπειές της (από δυστυχήματα στους δρόμους έως έξοδα για θεραπείες ασθενειών που συνδέονται με το αλκοόλ) φθάνουν το απίστευτο νούμερο των 5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.