Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοίγουν την εστίαση χωρίς σχέδιο και χωρίς ενίσχυση»

Μοιραστείτε το

Την ανάγκη στήριξης της εστίασης, του πλέον πληττόμενου κλάδου από τα lockdown όπως αποδεικνύεται από τα πολλαπλά «λουκέτα» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πανελλαδικά, υπογραμμίζουν 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ενόψει του ανοίγματος στις 3 Μαΐου, κατέθεσαν σχετική ερώτηση με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακελίου Σωκράτη Βαρδάκη στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όπως υπογραμμίζουν, από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέον, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τον τελευταίο καιρό γίνονται διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές διαφόρων παρόχων ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, λόγω οφειλών, για το διάστημα κατά το οποίο οι  επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

«Ακόμα και οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση των παγίων εξόδων τους, απαιτούν τέτοιες σωρευτικές συνθήκες που πρέπει να πληρούνται, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη την ανακούφισή τους από το μέτρο αυτό» αναφέρουν οι 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τονίζουν δε ότι επιπλέον, όχι μόνο δεν έχει δοθεί η επιδότηση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας αρχές Απριλίου, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, αλλά δεν έχει ανοίξει ούτε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνεται το κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο, η διαχείριση χρεών προς τις Τράπεζες και η ενίσχυση ρευστότητας, οι 57 βουλευτές ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς ποιες φορολογικές διευκολύνσεις θα υπάρξουν για τις επιχειρήσεις αυτές, αν θα παραταθεί το μέτρο απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου, εάν θα υπάρξουν οικονομικές διευκολύνσεις ως προς τις οφειλές σε ΔΕΚΟ για το διάστημα της αναστολής, καθώς και δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

«Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
Θέμα: “Άμεση στήριξη των επιχειρηματιών επισιτισμού, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων”
 
Ο κίνδυνος διακοπής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων, μετά την παύση, της υποχρεωτική, από το κράτος υποβληθείσας, αναστολής λειτουργίας τους, είναι τεράστιος. Πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας κινδυνεύουν με συρρίκνωση, μεταξύ αυτών και τα καταστήματα εστίασης. 

Ο κλάδος της Εστίασης ήταν και είναι, ο πλέον πληττόμενος κατά τη διάρκεια, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα πολλαπλά λουκέτα, που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και Πανελλαδικά. 

Από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των Επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέον, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, γίνονται διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές διαφόρων παρόχων ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, λόγω οφειλών, και μάλιστα το διάστημα κατά το οποίο οι  επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

Ακόμα και με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι η ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, μέσω επιδότησης των παγίων εξόδων τους καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη αφού για να τύχουν εφαρμογής, απαιτείται η πλήρωση σωρευτικών συνθηκών. Επιπλέον η επιδότηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας αρχές Απριλίου, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, όχι μόνο δεν έχει δοθεί, αλλά δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ρύθμιση με κούρεμα οφειλών του ιδιωτικού χρέους και η ενίσχυση ρευστότητας.

Στην ήδη δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία, η απόφαση της Κυβέρνησης να δοθεί παράταση στην εξόφληση επιταγών, έληξε στις 18 Απριλίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί παράταση, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ. 
Επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επειδή το μέτρο της επιδότησης παγίων εξόδων, αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.
Επειδή, τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Επειδή, στόχος είναι να επιβιώσουν και να επαναλειτουργήσουν μετά το τέλος των lockdown και της υποχρεωτικής αναστολής εργασιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιες φορολογικές διευκολύνσεις θα υπάρξουν, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές;
Σκοπεύετε να παρατείνετε το μέτρο απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου για ένα διάστημα μετά την επαναλειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα;
Ποιες ρυθμίσεις ή οικονομικές διευκολύνσεις θα προβλεφθούν ως προς τις οφειλές σε ΔΕΚΟ για το διάστημα της αναστολής;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επανασυνδεθεί η παροχή ρεύματος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς την απαιτούμενη προκαταβολή;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος,  να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις;
Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που στόχο έχουν την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και τα καταστήματα εστίασης, για την ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη  Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.