Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σύψας: Το φθινόπωρο θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Το καλοκαίρι του ’22 τελειώνουμε

Μοιραστείτε το

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο προέβλεψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, λέγοντας πως θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, ενώ εκτίμησε πως με την πανδημία θα ξεμπερδέψουμε το επόμενο καλοκαίρι του 2022.

Ο κ. Σύψας έκανε λόγο για επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και σημείωσε πως το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

«Μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα», είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώνουμε με την πανδημία.

«Η μετάλλαξη Δέλτα, είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, είπε: «Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ομως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» .

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις μάσκες, χαρακτήρισε πολύ κακή ιδέα να τις βγάλουμε τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. Οπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.