Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: «Ξεπετάει» τον Σαμαρά ο Κυριάκος

Μοιραστείτε το

ΑΦΟΥ ΤΟΝ «ΞΕΖΟΥΜΙΣΕ» ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κανένας άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού –πλην Μηταράκη– στην κυβέρνηση, αλλά αρκετοί Ποταµίσιοιεχθροί του. Μάλλον όνειρο η ΠτΔ. Τι θα φέρουν άραγε τα «σύννεφα» στη σχέση του µε τον πρωθυπουργό;

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη πρωθυπουργός, αν κάποιος πρέπει τώρα να πάρει (ξανά) τις αποφάσεις του, αυτός είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς. Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, τα συµφωνηθένταπροεκλογικώς, µεταξύ των δύο ανδρών δεν τηρούνται.

Πριν καν κλείσει η νέα κυβέρνηση τις περίφηµες 100 µέρες, έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα εσωκοµµατικά σύννεφα. Ειδικά µεταξύ του Αντώνη Σαµαρά και του πρωθυπουργού. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ανα-γνωρίζει εµπράκτως την συµβολή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της ΝΔ στην εκλογική νίκη. Στις θέσεις εξουσίας που µοιράστηκαναπό την πρώτη ώρα, δεν είναι καθόλου εµφανές το στίγµα του Α. Σαµαρά. Και αυτό έχει δηµιουργήσει ήδη µια περίεργη ατµόσφαιρα στη ΝΔ. Μένει βεβαίως να φανεί η πραγµατική επιρροή του Α. Σαµαρά στην κοµµατική βάση ή πολύ περισσότερο στην εκλογική βάση της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να φτάσει στην εκλογική νίκη στηρίχθηκε σε µια σειρά από συµφωνίες και συνεργασίες. Το πρώτο του στήριγµα ήταν ο Κ. Σηµίτηςκαι οι λεγόµενοι εκσυγχρονιστές, η παρουσία των οποίων είναι εντονότατη στην κυβέρνηση. Αυτή η συνέργεια στήριξε το περίφηµο αντιΣΥΡΙΖΑ µέτωπο, επίσης όµως του προσέφερε την άνευ όρων συµπόρευσητου ΚΙΝΑΛ και την θυσία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Να θυµίσουµε ότι το ΠΟΤΑΜΙ αντι-θέτως, ήταν µια από τις αιτίες της εκλογικής ήττας του Αντώνη Σαµαρά το 2015. Στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ βρίσκονται σήµερα µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου, αλλά όχι στελέχη του Α. Σαµαρά.

Η δεύτερη όµως µεγάλη συνεργασία – συµφωνία του Μητσοτάκη ήταν για να προσελκύσει τη σκληρή δεξιά και την ακροδεξιά. Εδώ ο ρόλος του Αντώνη Σαµαράήταν σηµαντικός, όπως και του Μάκη Βορίδη. Ο πρώην πρωθυ-πουργός –µε προϊστορία στο Mακεδονικό– έσπευσε να πρωτοστατήσει στην διαφωνία µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος κινητοποιήθηκε και κινητοποίησε όλο τον δικό του µηχανισµό, όχι µόνο σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις–διαµαρτυρίες, αλλά για να εµφανιστεί η ΝΔ, πειστικά, µε σκληρή γραµµή στο συγκεκριµένο θέµα. Παρ’ ολίγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φανεί ότι διαφωνεί αληθινά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Η στάση αυτή, έπεισε τους ψηφοφόρους των σκληρών δεξιών απόψεων να ψηφίσουν ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού υπάρχει ο εγγυητής, ο Αντώνης Σαµαράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την συνταγή του πατέρα του το 1988-1990. Έκανε τα πάντα για να προσελκύσει τους φιλοβασιλικούς και τους φιλοχουντικούς, δηλαδή το ακροδεξιό µπλοκ. Να θυµίσουµε το περίφηµο unfair, την υπόσχεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την επιστροφή τότε του Κ. Γλύξµπουργκ στην Ελλάδα, και την απόδοση µέρουςτης λεγόµενης βασιλικής περιουσίας. Και τα δύο συνέβησαν µετεκλογικά. Όπως και την θέση υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταιτίων της χούντας – κόντρα στο καραµανλικό «όταν λέµε ισόβια εννοούµε ισό-βια»-. Το αποτέλεσµα ήταν τότε η διάλυση της ΕΠΕΝ, µε πρωταγωνιστή στα τότε γεγονότα τον…Μάκη Βορίδη. Τα ποσοστά της ΝΔ ανέβηκαν τότε πάνω από το 45%.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στις µέρες µας. Με τον Αντώνη Σαµαρά να πρωτοστατεί στην προσέλκυση των σκληρών δεξιών ψηφοφόρων και τον Μάκη Βορίδη να φτάνει ακόµα και σε παρωχηµένα αντικοµµουνιστικάκηρύγµατα, τα οποία συγκίνησαν και µέρος των ακραία δεξιών ψηφοφόρων αλλά και αυτούς της Χρυσής Αυγής. Το 1989 διαλυόταν η ΕΠΕΝ, τώρα διαλύθηκε (αποχωρήσεις καυγάδες, κατηγορίες κατά Μιχαλολιάκουκ.λπ.) η Χρυσή Αυγή. Η οποία τελικώς για κάποιες χιλιάδες ψήφους δεν µπήκε στη Βουλή. Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε ένα µεγάλο ποσοστό και πήρε 158 έδρες. Με την Χρυσή Αυγή στη Βουλή θα είχε το πολύ 154 έδρες.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ

Λίγες µέρες µετά την εκλογική νίκη ο Αντώνης Σαµαράςάρχισε να διαπιστώνει ότι η συµβολή του στη νίκη δεν αναγνωρίζεται. Το αν είχαν γίνει και ποιες συµφωνίες –υποσχέσεις, ακριβώς, αυτό θα το µάθουµε εν καιρώ.

Ξέρουµε όµως σίγουρα ότι ο Α. Σαµαράς δεν πήρε τη θέση του Επιτρόπου στην Κοµισιόν, ο ίδιος φάνηκε να αρνείται τη θέση επειδή δεν θα γινότανε και αντιπρόεδρος της Κοµισιόν. Δεν ξέρουµε αν πρέπει να το πιστέψουµε! Και αυτό γιατί η θέση είχε δοθεί πολύ πριν από τις εκλογές, στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος έχει πολύ καλές ε-παφές και σχέσεις στα λόµπι των Βρυξελλών και ειδικά µε τους Γερµανούς. Είναι δυνατόν να µην το ήξερε ο Α-ντώνης; Από το Μαξίµου εκ των υστέρων διαψεύδουν την πληροφορία λέγοντας ότι «ουδέποτε συζητήθηκε τέτοιο θέµα, πόσο µάλλον να του υποσχέθηκε κάτι τέτοιο ο Μητσοτάκης».

Δεν είναι όµως µόνο αυτό το πρόβληµα. Σχεδόν όλοι οι Σαµαρικοί κόπηκαν από την κυβέρνηση και τις κρατικές θέσεις που µοιράστηκαν. Λέγεται ότι µόνο ο Νότης Μηταράκης βρέθηκε µε θέση υφυπουργού και ουδείς άλλος. Ο Μάκης Βορίδης µετά δυσκολίας (λόγω των αντιδράσεων της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα όπως και των Ισραηλινών) πήρε επίσης χαρτοφυλάκιο. Πρόσωπα που πρότεινε ο Α. Σαµαράς σε διάφορες θέσεις , έµειναν ε-κτός, ενώ και ο στενός του φίλος και συνεργάτης Δ. Σταµάτης δεν κατάφερε να εκλεγεί. Όλες οι προτάσεις του Α. Σαµαρά πετάχτηκαν στο καλάθι αµέσως. Την ώρα που στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, οι οποίοι στήριξαν τη Συµφωνία των Πρεσπών, αξιοποιούνται σε κυβερνητικά πόστα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι φίλοι του Α. Σαµαρά και στο κόµµα και στα ΜΜΕ άρχισαν να εκφράζουν την δυσαρέσκεια.

Η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της διοργανώτριας των εορτασµών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ήταν η πρώτη αφορµή. Οι σαµαρικοί εξέφρασαν την διαφωνία τους, γιατί επιβραβεύεται κάποιος που συµµάχησε µε τον Αλ. Τσίπρα, για να ρίξουν την κυβέρνησή του Αντώνη το 2015.

Ακολούθησαν διάφορα δηµοσιεύµατα όχι µόνο για το θέµα της κ. Αγγελοπούλου αλλά γενικότερα για την στάση Μητσοτάκη έναντι του Α. Σαµαρά.

Σε άρθρο του το γνωστό για τα φιλοσαµαρικά του συναισθήµατα antinews, δεν διστάζει να αποκαλεί τη νέα κυβέρνηση ως… «συριζαίους µε γραβάτες». Κατηγορούν τον Μητσοτάκη για ευνοιοκρατία και οικογενειοκρατία (σιγά την ανακάλυψη εδώ που τα λέµε): «Χρειάστηκε µόλις ένας µήνας για να καταρρεύσει το προσωπείο του δήθεν ηθικού ηγέτη που έψαχνε απεγνωσµένα η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες… Και το µόνο που κάνουν είναι να στήνουν κι αυτοί όπως οι προηγούµενοι το δικό τους καθεστώς στελεχωµένο από δικά τους παιδιά. Με το που ο Μητσοτάκης και η παρέα του έκατσαν στις αναπαυτικές καρέκλες της εξουσίας αίφνης ξέχασαν τις ποµπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις περί αριστείας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και καταπολέµησης του νεποτισµού. Η αρχή έγινε από τον ίδιο, ο οποίος πήρε για δεξί του χέρι στο Μαξίµου τον ανιψιό του. Ακολούθησε η διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, που υποτίθεται ότι θα καταργούσε.

Έπειτα είδαµε τοποθετήσεις «κολλητών» υπουργών σε διευθυντικές θέσεις, όπου µπροστά τους ο Καρανίκας είναι τέρας µορφώσεως. Επιπρόσθετα τοποθετήθηκαν είτε ως υπουργοί είτε ως γραµµατείς διάφοροι διαχρονικοί υποστηρικτές της Αγίας Οικογένειας. Και για κερασάκι στην τούρτα ο Μητσοτάκης µας επιφύλασσε την πρότασή του για την ΕΡΤ. Επιτέλους… η αξιοκρατία χτυπάει κόκκινο στην ΕΡΤ!!! Έλεος, ούτε ο Τσίπρας δεν τόλµησε να προτείνει για την ηγεσία της ΕΡΤ τον πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόµµατός του».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ Η ΠτΔ

Μπορεί να ελπίζει ο Αντώνης Σαµαράς ότι θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δηµοκρατίας και µάλιστα µε πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Θα ήταν εντυπωσιακό, αν λάβουµε υπόψη µας και την προϊστορία και τα πρόσφατα γεγονότα. Ο Α. Σαµαράςσυνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και δηµιούργησε στην συνέχεια την ΠΟΛΑΝ. Έµεινε πάνω από µία δεκαετία εκτός ΝΔ και επανήλθε χάρη στον Κώστα Καραµανλή, για να φτάσει εκµεταλλευόµενος την συγκυρία στο Μέγαρο Μαξίµου.

Από τις πρώτες µέρες φάνηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τηρεί όλα αυτά που συζήτησε µε τον Σαµαρά προεκλογικώς. Γιατί να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δηµοκρατίας;

Εκτός αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης- φαίνεται ότι υπόσχεται πολλά σε πολλούς.

Προτείνει την υποψηφιότητα στον Κώστα Καραµανλή. Λέγεται ότι δεν έχει αποκλείσει να ξαναπροτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο (τον οποίο δεν ψήφισε ο ίδιος το 2015). Θέλουν τη θέση οι εκ των εκσυγχρονιστών προ-ερχόµενοι Ευάγγελος Βενιζέλος και ΑνναΔιαµαντοπούλου.

Σε ότι αφορά τον Αντώνη Σαµαρά η περίπτωση του µάλλον µοιάζει µε αυτή του Νίκου Κωνσταντόπουλου που υποτίθεται ότι θα τον πρότεινε για ΠτΔ ο Κ. Καραµανλής και του Δηµήτρη Αβραµόπουλου που υποτίθεται ότι θα τον πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αντώνης Σαµαράς πάντως δεν φαίνεται να έχει κάτι άλλο σηµαντικό να απαιτήσει από τον Κυριάκο Μητσο-τάκη για την συµβολή του στην εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου.

Από κει και πέρα αρχίζουν οι αληθινές µάχες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.