Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα: Καταστροφή! Και 2η δεκαετία άγριας λιτότητας
Μοιραστείτε το
Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Εφιαλτική πρόβλεψη από τον Νουριέλ Ρουμπίνι
Οι 10 κίνδυνοι που απειλούν να σαρώσουν την παγκόσμια οικονομία – Θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και όσες επανέλθουν θα είναι με χαμηλότερους μισθούς και ευέλικτες μορφές
Εφιάλτης, τέλεια καταιγίδα, μεγάλη ύφεση. Διαλέξτε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε και πάλι δεν θα είναι επαρκής για να περιγράψει τα δεινά που προβλέπει ο Νουριέλ Ρουμπινί. Ο διάσημος οικονομολόγος που κατά κοινή ομολογία προέβλεψε την κρίση του 2008, έρχεται τώρα να ταράξει τον ύπνο, αλλά και τον ξύπνιο μας.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Προβλέπει ότι η οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, θα προκαλέσει ύφεση που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 χρόνια. Ακόμα και αν αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάσει, δεν θα μπορέσουμε να προβλέψουμε την καταστροφή που θα προκληθεί. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χάσουν τις δουλειές τους και θα είναι άνεργοι για πολλά χρόνια. Τα λουκέτα μικρών, μεγάλων και τεράστιων επιχειρήσεων θα συγκλονίσουν τον πλανήτη και η ζωή θα γίνει μία κόλαση με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως δείχνει και η εξέγερση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Γνωστός ως DrDoom για τις ζοφερές προβλέψεις του, ο καθηγητής Ρουμπίνι προβλέπει ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν θα επιστρέψουν μετά από αυτήν την κρίση. Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει φέτος, η ανάκαμψη θα είναι «αναιμική» λέει ο Ρουμπινί και προειδοποιεί για μια «άνευ προηγουμένου» ύφεση που θα διαρκέσει μια δεκαετία όπως προαναφέραμε.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί συνεχίζει να υφαίνει τον ζοφερό καμβά της παγκόσμιας οικονομίας τονίζοντας ότι οι θέσεις εργασίας μετά το lockdown θα επανέλθουν μόνο εν μέρει, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς παροχές, με μερική απασχόληση», ή «θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για τα εισοδήματα και τους μισθούς».
«Μαχαίρι» στις δαπάνες
Στα προβλήματα που δυσκολεύουν την κατάσταση και αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης είναι η συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης της ανεργίας αλλά και της αβεβαιότητας και του φόβου που επικρατεί σχετικά με τον κορωνοϊό, θα περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες τους γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της κατανάλωσης. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που είναι υπερμοχλευμένες, προκειμένου να επιβιώσουν θα πρέπει να μειώσουν τα κόστη τους και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους» τονίζει ο Νουριέλ Ρουμπινί.
Η λάθος αντιμετώπιση των κρίσεων
Ο ίδιος ο Νουριέλ Ρουμπινί εξηγεί ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, οι ανισορροπίες και οι κίνδυνοι που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκαν από λάθη πολιτικής. Έτσι, αντί να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αποκάλυψε η οικονομική κατάρρευση και η ύφεση που ακολούθησε, οι κυβερνήσεις κατά κύριο λόγο απέφυγαν το πρόβλημα, δημιουργώντας σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, που έκαναν ακόμη μία κρίση αναπόφευκτη.
Οι δέκα απειλές…
Και τώρα που (η κρίση) έχει φτάσει, οι κίνδυνοι ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Δυστυχώς, ακόμη και αν η Μεγάλη Ύφεση οδηγήσει σε μία μέτρια ανάκαμψη τύπου U (δηλαδή η οικονομία πέφτει, διατηρείται χαμηλά για λίγους μήνες και επανέρχεται σε ανοδική πορεία) φέτος, μία «μεγαλύτερη ύφεση» τύπου L (δηλαδή πτώση και παραμονή στον πάτο για χρόνια) θα ακολουθήσει αργότερα αυτή τη δεκαετία, λόγω δέκα δυσοίωνων και επικίνδυνων τάσεων.
• Η πρώτη τάση αφορά στα ελλείμματα και τους συνεπακόλουθους κινδύνους τους, όπως χρέη και χρεοκοπίες.
• Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η δημογραφική ωρολογιακή βόμβα στις προηγμένες οικονομίες.
• Ένα τρίτο ζήτημα είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος αποπληθωρισμού. Εκτός από την πρόκληση βαθιάς ύφεσης, η κρίση δημιουργεί επίσης μία τεράστια κάμψη στα αγαθά (μη χρησιμοποιούμενα μηχανήματα και δυνατότητες) και στις αγορές εργασίας (μαζική ανεργία), καθώς επίσης οδηγεί σε κατάρρευση τις τιμές σε εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα. Αυτό καθιστά πιθανό τον αποπληθωρισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.
• Ένας τέταρτος θα είναι η υποτίμηση νομίσματος.
• Πέμπτο ζήτημα είναι η ευρύτερη ψηφιακή αναταραχή της οικονομίας. Με εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους ή να εργάζονται και να κερδίζουν λιγότερα, το χάσμα στο εισόδημα και τον πλούτο της οικονομίας του 21ου αιώνα θα διευρυνθεί περαιτέρω. Προκειμένου να προφυλαχθούν από μελλοντικά σοκ της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι εταιρείες στις προηγμένες οικονομίες θα επαναπατρίσουν την παραγωγή, από περιοχές χαμηλού κόστους, σε εγχώριες αγορές που έχουν υψηλότερο κόστος. Αλλά, αντί να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στην πατρίδα τους, αυτή η τάση θα επιταχύνει τον ρυθμό της αυτοματοποίησης, ασκώντας καθοδική πίεση στους μισθούς και θα φουντώσει περαιτέρω τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία.
• Έκτος σημαντικός λόγος η απο-παγκοσμιοποίηση. Η πανδημία επιταχύνει τις τάσεις προς τη βαλκανοποίηση και τον κατακερματισμό που είχαν ήδη ξεκινήσει.
• Η έβδομη αιτία είναι ο αντίκτυπος στη δημοκρατία που θα ενδυναμώσει αυτή την τάση. Οι λαϊκιστές ηγέτες επωφελούνται συχνά από την οικονομική αδυναμία, τη μαζική ανεργία και την αυξανόμενη ανισότητα.
• Όγδοος παράγοντας είναι το γεωστρατηγικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η σινοαμερικανική αποσύνδεση στο εμπόριο, στην τεχνολογία, στις επενδύσεις, στα δεδομένα και στις νομισματικές ρυθμίσεις θα ενταθεί.
• Ένατη αιτία ο διπλωματικός χωρισμός θα θέσει τον δρόμο για έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και των αντιπάλων τους -όχι μόνο με την Κίνα αλλά και με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
• Δέκατος και τελευταίος κίνδυνος είναι η περιβαλλοντική διαταραχή, η οποία, όπως έχει δείξει η κρίση της Covid-19, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από μία χρηματοπιστωτική κρίση.
Αυτοί οι 10 κίνδυνοι, που ήδη αναδύονταν μεγάλοι πριν το χτύπημα του Covid-19, απειλούν τώρα να τροφοδοτήσουν μία τέλεια καταιγίδα που θα σαρώσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, σε μία δεκαετία απελπισίας.
Όνειρο …απατηλό η γρήγορη ανάκαμψη;
Στο τέλος ο γνωστός μάντης καταστροφών Νουριέλ Ρουμπινί βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη λέγοντας: «Μπορείτε να ανοίξετε τα καταστήματα, αλλά το ερώτημα είναι αν πρόκειται να επιστρέψουν οι πελάτες. Τα περισσότερα από τα εμπορικά κέντρα στην Κίνα είναι ακόμα άδεια. Τα μισά αεροπλάνα δεν πετούν. Και στη Γερμανία τα καταστήματα είναι ανοιχτά, αλλά ποιος θέλει να πάει να ψωνίσει;»
«Ωστόσο, η αναδυόμενη Ασία θα έχει καλύτερη ανάπτυξη από τις άλλες προηγμένες οικονομίες. Αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και πολλές ασιατικές χώρες θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Κάθε ένας από αυτούς θα πει στον υπόλοιπο κόσμο, είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας. Είτε χρησιμοποιείτε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μου, τα 5G μου, τις τεχνολογίες μου, τη ρομποτική μου. Ή χρησιμοποιείτε αυτά του αντιπάλου μου. Επομένως θα υπάρξει ένας πιο διαιρεμένος κόσμος.»
Που σημαίνει επιστροφή σε ένα ψυχρό πόλεμο σε όλα τα επίπεδα…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.