Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην Κυριακάτικη Kontra News: Οι βαρόνοι, τα τζάκια, οι φαμίλιες
Μοιραστείτε το
Όλα τα ονόματα της ανθρωπογεωγραφίας της ΝΔ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Οι 2+4 συμπληγάδες που σφίγγουν τον Μητσοτάκη ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ελέγξει το κόμμα. Ενεργό ηφαίστειο η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για εθνικά και οικονομία.
Να εδραιώσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την ίδια στιγμή αναδιατάσσονται και οι εσωκομματικοί στρατοί. Στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη, παζάρια, συμβιβασμοί και μυστικές συμφωνίες με φόντο το «Αγιο Δισκοπότηρο» της παράταξης, δηλ. την πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή της ΝΔ και πατριάρχη της ελληνικής κεντροδεξιάς, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός, στη σκιά κυρίως της οικογένειας Καραμανλή και της κυρίαρχης ομάδας των καραμανλικών, προσπαθεί να ενδυναμώσει την παρουσία του, καθώς η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι υπέρ του. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι βουλευτές ομνύουν πίστη στον Κυρ. Μητσοτάκη, μια εξέλιξη αναμενόμενη καθώς είναι πρώτος και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, εντούτοις όμως η εικόνα κυριαρχίας που καταγράφεται στις μετρήσεις, δεν αποτυπώνει και την πραγματική κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός αν και ηγείται μιας μεγάλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αριθμεί 158 βουλευτές και προεδρεύει μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος ήθελε, δηλ. σε πολλά σημεία με άρωμα τεχνοκρατικό, προσπαθεί να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Και όπως λένε έμπειρα και ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης, παρά το γεγονός ότι δίνεται η αίσθηση από το επιτελείο του, ότι είναι παντοδύναμος, η πρωθυπουργία του είναι ναρκοθετημένη από τις βαρονίες και τους βασικούς παίκτες της κεντροδεξιάς, τα πρόσωπα που έχουν και επιρροή στην Κ.Ο. και στο κόμμα.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει αφαιρέσει επί της ουσίας αρμοδιότητες από κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης με δυνατό πολιτικό αποτύπωμα και να τις έχει εκχωρήσει στην τρόικα του Μαξίμου (Γρηγόρη Δημητριάδη τον πανίσχυρο διευθυντή του γραφείου του και ανιψιό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας και Άκη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό) αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλα περνάνε χωρίς ενοχλήσεις. Το έκανε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με την απόφαση να έχει η προαναφερθείσα τρόικα τον έλεγχο των μεγάλων συμβάσεων για έργα ή με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για σειρά αρμοδιοτήτων του.
Επί της ουσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης κινείται σε μια λεπτή εσωκομματική κλωστή, ενώ στο παρασκήνιο ήδη καταγράφονται εντάσεις, προστριβές και διαξιφισμοί και οι περισσότεροι σύμμαχοί του είναι στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς εκεί είναι και πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ επενδύει μόνο σε επιτροπές εξωθεσμικών παραγόντων (π.χ. όπως η Επιτροπή του νομπελίστα Οικονομολόγου Πισσαρίδη, κα.), ενώ νοιώθει αλλεργία σε Κ.Ο. και κόμμα που δεν τα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό.
Ανέκαθεν, η Ν.Δ. ακόμα και την εποχή της παντοδυναμίας του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, έδινε –και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να δίνει– την αίσθηση ενός «πολυμετοχικού» κομματικού σχηματισμού, όπου ανάλογα με τις συνθήκες διαμορφώνονται και οι ισορροπίες. Ουσιαστικά τα φέουδα, οι βαρονίες, οι «φαμίλιες» και τα τζάκια ζουν και βασιλεύουν στην κεντροδεξιά παράταξη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις καθορίζουν και τις εσωκομματικές ισορροπίες και η κεντροδεξιά συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι είναι μια παράταξη όπου υφίσταται ένας ετερόκλητος συνασπισμός διαφόρων συστημάτων που έχουν ως στόχο τη νομή της κομματικής εξουσίας.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου που πλέον είναι στην Αθήνα μετά τη θητεία του στις Βρυξέλλες, ενώ κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Όλα τα προαναφερόμενα κορυφαία πρόσωπα έχουν σημαντική επιρροή με ότι αυτό σημαίνει για τους μηχανισμούς, ενώ είναι πολύ ισχυρή η παρουσία των δυο πρώην Πρωθυπουργών, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, της Ντ. Μπακογιάννη που αισθάνεται απελευθερωμένη και όχι τελειωμένη, ενώ το δικό του ρόλο έχει και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που ουδείς μπορεί να τον υποτιμά.
Ο «κλειδοκράτορας» Καραμανλής
Ο Κ. Καραμανλής δεν απέχει της πολιτικής, όπως θα ήθελαν πολλοί και από το στρατόπεδο του Κυρ. Μητσοτάκη. Εχει πλήρη εικόνα των πάντων στο εσωκομματικό παιχνίδι και ενδιαφέρεται για την πολιτική υστεροφημία του, η οποία περνάει και μέσα από την υπεράσπιση της πολιτικής που άσκησε ως πρωθυπουργός. Όσο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν τον ενοχλεί, αυτός θα στηρίζει, ενώ έχει φροντίσει το σύστημά του να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό πρόσωπα από τον ευρύ κύκλο των υποστηρικτών του. Ο ίδιος με την παρουσία του δίνει το σήμα ότι αυτός έχει το οικόσημο της παράταξης. Όταν θελήσει μπορεί να κινήσει τα νήματα, αλλά παραμένει στη γραμμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνεί με πολλά, καθώς έχει ενστάσεις: «Στηρίζουμε Κυριάκο. Είναι Πρωθυπουργός».
Λεπτή ισορροπία Μητσοτάκη – Σαμαρά
Ο Αντ. Σαμαράς που είδε τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον «αδειάζει» δυο φορές, τόσο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν προτίθεται να μείνει ήσυχος, εάν δει ότι υπάρχει ζήτημα στα εθνικά θέματα και διαγνώσει υποχωρητική στάση από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Μεσσήνιος, έχοντας μια δυνατή και υπολογίσιμη ομάδα στην Κ.Ο. της ΝΔ μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκαλέσει αναταράξεις. Εξάλλου, είδε ότι μερικά αιτήματά του δεν ικανοποιήθηκαν στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Π.χ. ήθελε δικό του βουλευτή, τον Κώστα Καραγκούνη να τοποθετηθεί υπουργός Δικαιοσύνης και δεν έγινε. Επιθυμούσε στενός του φίλος να οριστεί γ.γ. της Βουλής και δεν έγινε. Και άλλες περιπτώσεις. Ο ίδιος δεν είναι από τους πολιτικούς που δέχονται αδιαμαρτύρητα αθετήσεις υποσχέσεων και μένει να φανεί πως θα κινηθεί. Πάντως τα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω διαφόρων σάιτ που είναι της επιρροής των σαμαρικών είναι συνεχή την τελευταία περίοδο.
«Λυκοφιλία» Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη
«Λυκοφιλία» και ούτε καν «λυκοσυμμαχία», είναι αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών κινείται σε μετριοπαθή γραμμή και δεν είναι της γραμμής Μαξίμου για σκληρή σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επιμένει στην αυτονομία της πολιτικής του παρουσίας και δεν θα διστάσει το επόμενο διάστημα να κάνει κριτική και να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας για όσα συμβαίνουν, ειδικά εάν δει κάτι αρνητικό στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Καχυποψία μεταξύ Κυριάκου και Ντόρας
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι σε μια καλή φάση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όσο βλέπει ότι δεν ενοχλείται τόσο η ίδια όσο και οι άνθρωποί της, αν και γενικά υπάρχει καχυποψία μεταξύ τους. Το γεγονός ότι ο αδελφός της είναι Πρωθυπουργός αποδυνάμωσε τις όποιες κόντρες και διαφορές του παρελθόντος και κυρίως τους ενίσχυσε την επικοινωνία. Η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να σιωπήσει και στον επικείμενο ανασχηματισμό θέλει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο. Οι σχέσεις των δυο αδελφών έχουν περάσει από…σαράντα κύματα στο παρελθόν, ενώ υπάρχει και σχετική απόσταση από τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, ΜαρέβαΓκραμπόφσκι. Η Ντ. Μπακογιάννη όταν δει κάτι στραβό δεν θα διστάσει να παρέμβει με ότι αυτό σημαίνει για τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Πάντως αυτή τη στιγμή, η Κ.Ο. είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και μένει να φανεί πότε θα γίνει η έκρηξη, καθώς δυνάμεις τόσο από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά όσο και του Κ. Καραμανλή, αντιλαμβάνονται ότι ο Πρωθυπουργός ήδη ανοίγει κερκόπορτες στα εθνικά θέματα και στην οικονομία.
Ο προβληματισμός των περισσότερων είναι τόσο έντονος, που όπως ακούγεται, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναληφθεί πρωτοβουλία από μεγάλη μερίδα βουλευτών προκειμένου συντονισμένα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αποδέκτες παραπόνων γίνονται οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, «στους οποίους στρέφονται οι βουλευτές για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για αυτά τα φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν ξαναϋπάρξει».
Η «φρουρά» του Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός έχει μικρό αριθμό βουλευτών που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του. Μεταξύ αυτών στην Κ.Ο. είναι οι βουλευτές: η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η Μαριέττα Γιαννάκου (αν και διατηρεί στενή επαφή και με την Ντ. Μπακογιάννη και έχει επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή) ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Γιάννης Λοβέρδος, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Γιώργος Κώτσηρας, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Ιάσων Φωτήλας, ο Κώστας Πάτσης, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η Κατερίνα Μονογυιού, ο Γιώργος Αμυράς, ο Δημήτρης Κούβελας, η Άννα Ευθυμίου, κ.α. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει στενή σχέση με τον Αντ. Σαμαρά, αλλά λόγω και της θεσμικής του ιδιότητας διατηρεί άριστη επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και κινείται σε μια λεπτή γραμμή.
Η «σωματοφυλακή» του Καραμανλή
Ο Κ. Καραμανλής έχει πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών στην Κ.Ο. και σημαντικό στελεχιακό δυναμικό που ομνύει πίστη στον καραμανλισμό τοποθετήθηκε στον κρατικό μηχανισμό. Από την παρούσα Κ.Ο. στην καραμανλική ομάδα ανήκουν, οι εξής: ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και εξάδελφός του Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης, οι Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Καιρίδης, Αγγελος Συρίγος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Κατσαφάδος, κ.α. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αν και θεωρείται «καραμανλικός» έχει ανοίξει δική του περπατησιά, θέλοντας να τονώσει το ηγετικό του προφίλ με στόχο μελλοντικά την προεδρία του κόμματος.
Οι «άνθρωποι» του Σαμαρά
Σε αυτό το «μωσαϊκό» των βαρόνων ξεχωριστή θέση έχει και ο Αντ. Σαμαράς που διατηρεί μια σκληρή ομάδα υποστηρικτών στην Κ.Ο., έχει καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, όπως και με τους διάφορους πυρήνες που διαθέτει ανά την χώρα. Ο Αντ. Σαμαράς διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας, αλλά και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, αν και θέλει πολιτική αυτονομία και έχει άλλες βλέψεις και γι’ αυτό επέβαλλε και ανθρώπους του σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, καθώς έχει αυτονομηθεί πολιτικά. Στη σφαίρα επιρροής του Αντ. Σαμαρά είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, αν και κινείται όλο και πιο αυτόνομα τελευταία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Κώστας Κυρανάκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Κώστας Καραγκούνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Γεωργαντάς, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Ζήσης Τσηκαλάγιας, ο Δημήτρης Κυριακίδης, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Μιχάλης Γιαννάκης, η Σοφία Βούλτεψη, κ.α.
Η «ομάδα» της Ντόρας
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αρκετά μέλη στην Κ.Ο. με τα οποία διατηρεί άριστη σχέση και ανοικτή επικοινωνία, όπως το πολιτικό της παιδί, τον Τάσο Χατζηβασιλείου, αλλά και άλλους πιο έμπειρους, όπως τον Κώστα Τζαβάρα, ενώ διατηρεί ανοικτή γραμμή τόσο με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο όσο και με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ εάν χρειαστεί έχει επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή, καθώς διατηρεί σχέση εμπιστοσύνης. Μαζί της είναι η Φωτεινή Πιπιλή που όμως θεωρείται και της επιρροής Κυρ. Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κ.α. Στο εσωκομματικό παιχνίδι κινείται για να ενισχύσει και την παρουσία του γιού της, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που θέλει να διευρύνει την επιρροή του και στο κόμμα, όπου και κινούνται και άλλα πρόσωπα της γενιάς του, όπως π.χ. ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο παράγοντας Αβραμόπουλου
Μέχρι πρόσφατα ήταν αποστασιοποιημένος από τα εσωκομματικά δρώμενα, αλλά πλέον ο Δημήτρης Αβραμόπολος έχει το βλέμμα του στο μέλλον με υπερκομματική στρατηγική. Δεν θέλει και αυτός να θιγούν κεκτημένα του στο κόμμα, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι βάζει πάντα στο δημόσιο διάλογο έννοιες όπως συνεργασία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που έρχονται και σε αντίθεση με το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης. Εχει επαφή με μέλη της Κ.Ο. και κυρίως επιρροή σε μέλη της Κ.Ε. και σε αυτοδιοικητικά στελέχη.
Σημαντική επιρροή Μεϊμαράκη
Ο βασικός αντίπαλος του Κυρ. Μητσοτάκη για την ηγεσία, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης διατηρεί σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό που έχει σε όλη τη χώρα. Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών έχει καθημερινή επαφή και επικοινωνία με δεκάδες στελέχη (σ.σ. έχει μαζί του και δημάρχους), πιάνοντας το σφυγμό της κομματικής βάσης που ασφυκτικά με τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης της Ν.Δ. Δεν είναι διατεθειμένος να χάσει μερίδιο από την κομματική εξουσία που έχει και ως εκ τούτου οι κινήσεις της ηγεσίας έναντί του είναι προσεκτικές.
Βαρόνοι, τζάκια και φαμίλιες
Στο κόμμα της ΝΔ παραδοσιακά ιστορικές οικογένειες διαδραμάτιζαν ρόλο και δεν μπορούσε καμία ηγεσία να τις αγνοήσει. Δυο πόλοι στο κόμμα με άλλα χαρακτηριστικά ο καθένας είναι ο έτερος αντιπρόεδρος και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης που αν και έχει άριστη σχέση με τον Κ. Καραμανλή στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ διαθέτει ερείσματα τον κομματικό μηχανισμό, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο διαδραματίζει και η Ολγα Κεφαλογιάννη, το προφίλ της οποίας ενισχύεται σταδιακά και διευρύνει τον κύκλο των ομιλητών της.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.