Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Ο Σαμαράς και 60 βουλευτές απειλούν τον Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ – ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ 

Η όποια αντίδραση του σαμαρικού στρατοπέδου τοποθετείται την ερχόμενη άνοιξη. Συνεργάτες του Σαμαρά δεν αποκλείουν ακόμα και νωρίτερα την ανάληψη πρωτοβουλιών αν υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία. Στέλεχος του πρώην πρωθυπουργού εκμυστηρεύτηκε σε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να προετοιμάζονται για εξελίξεις το επόμενο τρίμηνο

 

Toυ ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Mετά την ενθουσιώδη υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που εξέφρασε στην ομιλία του για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα εθνικά θέματα, καθώς και τη συνολική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα, που παρουσίασε, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και πυροδοτήθηκαν εξελίξεις στο παρασκήνιο.
Στη συνέχεια βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και μέλη της κυβέρνησης βγήκαν και εκδηλώθηκαν ανοιχτά με δηλώσεις τους υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παραγνωρίζοντας την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πολιτικοί αναλυτές τις ανοιχτές δηλώσεις τις ερμήνευσαν ως και επίδειξη δύναμης από την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Ο τελευταίος μέσω αντιπροσώπων εξέφρασε την επιθυμία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και έστειλε ηχηρά μηνύματα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
 

Άσκηση πιέσεων…
Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να υποκύψει στην άσκηση πιέσεων και στο βουνό που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες, αναμένεται να πάρει την οριστική του απόφαση για τον υποψήφιο ή την υποψήφια που θα ανακοινώσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ ο Αντώνης Σαμαράς και η ομάδα των βουλευτών που βρίσκονται στο πλευρό του, επιχειρούν αναπροσαρμογή στόχων και γνωστοποίηση των αλλαγών μέσω διαρροών και συζητήσεων με άλλους βουλευτές, ακόμα και άλλων πολιτικών χώρων.

 

Το νέο αφήγημα…
Τώρα το αφήγημα του πρώην πρωθυπουργού δεν έχει ως πρώτο στόχο και επιδίωξη των προεδρία της Δημοκρατίας. Οπου βρεθούν και όπου σταθούν άνθρωποί του εκμυστηρεύονται ότι τάχατες ο Αντώνης Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται πλέον να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη θέση του Προκόπη Παυλόπουλου. Τώρα το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού επικεντρώνεται στα εθνικά θέματα και αυτά είναι η πυξίδα και ο οδηγός του για την πολιτική δράση τόσο εντός της Νέας Δημοκρατίας, όσο και συνολικά στο πολιτικό παίγνιο. Ομως, οι συνομιλητές τους, στήνουν ευήκοον ους στις αναφορές για τα εθνικά θέματα και την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος του Αντώνη Σαμαρά γι΄αυτά, τώρα που οξύνεται η κατάσταση στο μέτωπο με την Τουρκία.

Όμως, δεν θεωρούν ως αληθινή και πειστική την αναφορά τους ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
 

Τα εθνικά θέματα…
Οι ερμηνείες που δίνονται είναι πως ενώ η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την αντίδραση του στρατοπέδου Σαμαρά εντός της ΝΔ, αντιθέτως τα εθνικά θέματα και η σκληρή σαμαρική θέση, θα μπορούσε να προσφέρει πόντους στις αντιδράσεις και να δικαιολογήσει ακόμα και ενδεχόμενες αποσχιστικές ενέργειες.
 

Η όποια αντίδραση του σαμαρικού στρατοπέδου τοποθετείται την ερχόμενη άνοιξη από στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν ακόμα και νωρίτερα την ανάληψη πρωτοβουλιών στην περίπτωση που υπάρξουν νωρίτερα εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία. Μάλιστα υπάρχει στέλεχος που εκμυστηρεύτηκε σε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να προετοιμάζονται για εξελίξεις την ερχόμενη άνοιξη.
 

Οι τρεις κύκλοι…
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαχωρίσει τους βουλευτές που πορεύονται μαζί του και μοιράζονται τις απόψεις του σε τρεις κύκλους. Στον πρώτο κύκλο περιλαμβάνονται περί τους 12 βουλευτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ως οι σωματοφύλακες του πρώην πρωθυπουργού. Στον δεύτερο κύκλο είναι άλλοι 8 βουλευτές οι οποίοι έχουν μεν στενή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά δεν είναι και οι πιο στενοί συνεργάτες του, όπως οι 12 του πρώτου κύκλου. Στον τρίτο κύκλο, ο οποίος είναι και ο πιο χαλαρός, η ανθρωπογεωγραφία τοποθετεί άλλους 40 βουλευτές οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους στις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και κλείνουν προς τον Μεσσήνιο πολιτικό. Ενας πρόσθετος λόγος που τους ωθεί προς τον Αντώνη Σαμαρά, είναι και η αβεβαιότητα για το πολιτικό τους μέλλον. Βλέπετε εντός του κυβερνώντος κόμματος διακινείται η ιδέα ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδραιωθεί πλήρως, τότε είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές να θυσιάσει πολλούς από τους βουλευτές που έχουν τη σφραγίδα του σαμαρικού ή ακόμα και του καραμανλικού. Και όπως δείχνει η απλή αριθμητική η κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μόνο αν αλλάξουν στάση οι 12 σαμαρικοί σωματοφύλακες.

 

Μετωπική σύγκρουση…
Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμα και στη μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που θέσεις για τα εθνικά θέματα κινούνται στο πλαίσιο της αοριστίας που τις διακρίνει και σήμερα.

Οι συνομιλητές γίνονται πιο συγκεκριμένοι και αναφέρουν πως η απειλή του Αντώνη Σαμαρά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση που κατά την κρίση του οι κυβερνητικές θέσεις διαπνέονται από υποχωρητικότητα απέναντι στους Τούρκους, υπαναχώρηση από εθνικές γραμμές του παρελθόντος και σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν ακόμα και για «προδοτική» στάση.
 

Το συνυποσχετικό για τη Χάγη
Ειδικότερα, αν υπάρξει συνυποσχετικό για την παραπομπή στη Χάγη και αν αυτό διακρίνεται από αοριστίες ή ακόμα και υποχωρήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, αν δηλαδή υπάρξουν στο συνυποσχετικό και άλλα θέματα πλην της υφαλοκρηπίδας η οποία αναγνωρίζεται ως η μόνη διαφορά με την Τουρκία.
Σε μία τέτοια περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει πολύ έντονη δράση και θα επιχειρήσει να ακυρώσει τέτοιες πρωτοβουλίες. Ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμα και την οριστική ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης, πράγμα δύσκολο μεν, αλλά όχι ανέφικτο.

 

Οι μπηχτές του Αντώνη…
Και για να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα θα αναφέρουμε το περιεχόμενο της παρέμβασης Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η δική του ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εντός της ΝΔ και δεν παρέλειψε να ρίξει σκληρές μπηχτές στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός (πράγμα συμβολικό μεν αλλά πολύ καίριο) διευκρίνισε, ότι τις απόψεις του δεν τις διαπραγματεύεται, ούτε για αξιώματα εντός ή εκτός χώρας, εννοώντας την θέση Επιτρόπου που δεν του δόθηκε και κυρίως την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Για το Μακεδονικό…

 

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως δεν μάσησε τα λόγια του για το Μακεδονικό. «Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως “επιζήμια” και “απαράδεκτη”, είπε για την Συμφωνία των Πρεσπών. Θέση που είναι σε πλήρη διάσταση με την γραμμή του Μαξίμου. Και πρόσθεσε ότι “Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής… Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της… Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.