Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Κραχ!!! Πουλάνε ό,τι έχουν για να ζήσουν
Μοιραστείτε το
Παγκόσμιος Εφιάλτης, ελληνική τραγωδία
Καταστροφή στον ελληνικό τουρισµό. Στη Ρόδο άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι πωλούν τα υπάρχοντά τους ώστε να βρουν λίγα χρήµατα για να µπορέσουν να φάνε. Φτώχεια και πείνα σε διαστάσεις που η ανθρώπινη κοινότητα γνώρισε µόνο στη διάρκεια των Παγκοσµίων Πολέµων
Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Η λέξη εφιάλτης αδυνατεί να εκφράσει τις απειλές που εκπορεύονται από τον κορωνοϊό. Φόβος θανάτου, ανεργία, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, πόνος σε διαστάσεις που η ανθρώπινη κοινότητα γνώρισε μόνο στη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων.
Οι πεζοί κατά τα άλλα αριθμοί και οι ιδιαίτερες ανθρώπινες ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για το τεράστιο δράμα των ανθρώπων. Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη απειλούνται από την πείνα. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανέρχονται εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους και από αυτούς 100 με 120 εκατομμύρια μόνο στον κλάδο του τουρισμού.
Η φτώχεια αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων
Όσον αφορά στη μείωση των εισοδημάτων θα πούμε πως η φτώχεια ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες παίρνει ενδημικό χαρακτήρα, αλλάζοντας δραματικά τις ζωές των ανθρώπων και προκαλώντας εκρηκτικές αντιδράσεις ακόμα και με αφορμές που επιφανειακά δεν συνδέονται άμεσα με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.
Οι προβλέψεις για την οικονομία μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν βάφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τον ορίζοντα και ψαλιδίζοντας τις ελπίδες για γρήγορα ανάκαμψη. Όλο και λιγότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα πάρει τη μορφή του V, δηλαδή η οικονομία θα πέσει, αλλά με ορμή θα σηκωθεί. Κι΄ αυτό σημαίνει ότι η απειλή της ανεργίας, των λουκέτων, της πείνας, τη φτώχειας μεγαλώνει, ενώ επιμηκύνεται η διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που γεννά τα προαναφερόμενα φαινόμενα.
Εφιαλτικά σενάρια
Το απογοητευτικό συμπέρασμα προκύπτει από νέα έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 250 οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών υπολογίζει τώρα ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι εκτιμούσε πριν από έναν μήνα. Και τούτο γιατί εκεί που η πανδημία φαινόταν να τίθεται υπό έλεγχο και οι κυβερνήσεις πατούσαν το κουμπί της επανεκκίνησης στην οικονομική δραστηριότητα, ο Covid-19 επέστρεψε με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις.
Η μέση εκτίμηση των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα κάνει λόγο για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% φέτος και ανάπτυξη 5,4% το 2021. Η αντίστοιχη προ μηνός έρευνα έδειχνε συρρίκνωση 3,2% φέτος (δηλαδή η ύφεση βάθυνε κατά 0,5% σε ένα μήνα) και ανάπτυξη 5,4% την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη και θέλει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση σχεδόν 5% για το 2020, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες φρόντισαν να δώσουν άμεσα, άνευ προηγουμένου τονωτικές ενέσεις.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ε, δεν είναι και μεγάλη η διαφορά του 0,5%. Είναι τεράστια δυστυχώς και για εκατομμύρια ανθρώπους σημαίνει ανεργία, για επιχειρήσεις σημαίνει λουκέτα. Γιατί η ανεργία για παράδειγμα στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 22%, όμως για τον κάθε άνεργο είναι 100%.
Τεράστια απειλή το χρέος
Η άλλη τεράστια απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι το βουνό του χρέους. Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο και δείχνουν πως μία χιονοστιβάδα χρέους τείνει να πάρει διαστάσεις που πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίζεται.
Και όταν αυτό γίνεται το φάρμακο είναι δάκρυα και αίμα για τους πολίτες, ιδίως τους πλέον αδύναμους.
Στην εποχή της πανδημίας ο δανεισμός έχει προσλάβει ιλιγγιώδεις διαστάσεις. Μέχρι στιγμής εθνικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν επιστρατεύσει τουλάχιστον 15 τρισεκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά του κορωνοϊού και των συνεπειών του. Αυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο σπιράλ χρέους αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς. Σύμφωνα με το “Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)”, που εκπροσωπεί τον τραπεζικό κλάδο, το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται σήμερα, αν συμπεριλάβουμε το ιδιωτικό χρέος και τα χρέη των τραπεζών, στο ασύλληπτο ποσό των 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ίδιο προβλέπει ότι το 2020 ο παγκόσμιος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 342%.
Μία εφιαλτική εξέλιξη. Για να έχουμε μία εικόνα θα πούμε πως το δημόσιο ελληνικό χρέος είναι στο 176% περίπου και αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 200% εξαιτίας πρωτίστως της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Κίνδυνος για 1 στις 3 επιχειρήσεις
Οι ψυχροί αυτοί αριθμοί κατά βάθος εκφράζουν αυτό που έδειξε η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χαθούν 190.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 190.000 ανθρώπινες ζωές θα γνωρίσουν τον πόνο της ανεργίας, της φτώχειας και της δυστυχίας.
Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι:
• 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
• 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
• 1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.
• Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
• 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
• Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Κι ενώ όλα αυτά δείχνουν οι έρευνες, έχεις τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι έχουμε ρευστότητα 37,5 δισ. ευρώ και ότι παρακολουθεί για να παρέμβει όταν χρειαστεί. Δηλαδή πότε θα είναι αυτή η ώρα αν όχι τώρα που προβλέπει ο ίδιος ύφεση 16% το δεύτερο τρίμηνο και η Εθνική Τράπεζα την υπολόγισε στο 21% τον Απρίλιο; Η ώρα αυτή, δηλαδή της αποφασιστικής παρέμβασης δεν μπορεί παρά να είναι τώρα και όχι αύριο και σίγουρα πριν αρχίσουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις να πέφτουν σαν το…χαλάζι.
Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί
Οι άψυχοι αριθμοί προαναγγέλλουν φαινόμενα σαν αυτά με το 9χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο που λιποθύμησε στον φούρνο λόγω πείνας. Σαν του 74χρονου στο Βόλο που τον βρήκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο σπίτι εξαιτίας της πείνας.
Σαν αυτό που είπε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ο οποίος στο νησί με τα εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, βλέπει φέτος ανεργία και συναδέλφους του να πηγαίνουν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης για να πουλήσουν υπάρχοντά τους, ώστε να βρουν λίγα χρήματα να μπορέσουν να φάνε.
Ακούγοντας τη μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Είπε ότι ενώ πέρυσι με τον μισθό των 1.000 ευρώ μπορούσε να ζήσει τα δυο παιδιά της «πλουσιοπάροχα», τώρα παίρνει μόνο το επίδομα για τα παιδιά που είναι 168 ευρώ για δύο μήνες, καθώς μετά τη δίμηνη παράταση τελείωσε και το επίδομα ανεργίας. Που σημαίνει η κυβερνητική πολιτική την άφησε εντελώς ξεκρέμαστη, όπως και δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους της.
Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Ρόδο, αλλά και άλλες περιοχές που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. «Δεν έχω δουλειά. Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη. Από εδώ και πέρα πολλά παιδάκια θα λιποθυμήσουν, όχι μόνο το δικό μου», είπε η μητέρα του 9χρονου κοριτσιού. Ευτυχώς για τη μητέρα της 9χρονης και τα δύο παιδιά της βρέθηκε δουλειά με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη. Όμως, τους δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι αδύνατο να τους σώσει ο Γιώργος Σταμάτης, όσο κι αν το επιθυμεί ο άνθρωπος.
Και το χειρότερο, ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, έρχεται μετά το καλοκαίρι. Γιατί δεν θα έχουν δουλέψει, ούτως ώστε να έχουν συγκεντρώσει το εισόδημα που τους είναι απαραίτητο για να βγάλουν το χειμώνα.
Γι΄ αυτό καλείται η κυβέρνηση να μεριμνήσει. Να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες και να σπεύσει να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εξάλλου, όπως λέει ο κύριος Σταϊκούρας διαθέτει ρευστότητα 37,5 δισ. Ας εκταμιεύσει 3 με 4 δισ. για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.