Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Σύσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του νότου

Μοιραστείτε το

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις πριν από την τέταρτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η οποία πήρε νέα αναβολή για τις 7 ώρα Ελλάδος.

Πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε νέα σύσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους «φειδωλούς».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα, έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων».

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σε μια ακόμη συνάντηση, αυτή τη φορά με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Τζουζέπε Κόντε, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αντόνιο Κόστα. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει φιλόδοξη. Ας κάνουμε μια συμφωνία απόψε», έγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Twitter.

 

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ με τα δύο σενάρια

Όπως έγινε γνωστό από το Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποβάλλει μια συμβιβαστική πρόταση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μειώσεις για το πρόγραμμα υγείας, το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe, το Just Transition Fund, το ReactEU και τη διεθνή ανάπτυξη.

Το έγγραφο, το οποίο εκπονήθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, καλύπτει δύο σενάρια: ένα για ταμείο ανάκτησης που αποτελείται από επιχορηγήσεις 400 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα για ταμείο που αποτελείται από επιχορηγήσεις 390 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το σενάριο με επιχορηγήσεις 390 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Διευκόλυνση Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας θα δαπανήσει επιχορηγήσεις 312,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ReactEU θα μειωθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προγραμματισμένη χρηματοδότηση 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος υγείας θα μειωθεί πλήρως, ενώ η χρηματοδότηση για το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon θα μειωθεί σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ (περικοπή 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχική πρόταση).

Τα χρήματα ανάκτησης για το Just Transition Fund θα μειωθούν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.